Republica Moldova va obține statutul de ‘Țară Cooperantă’. Chișinăul va avea acces la date și cele mai bune practici în abordarea indicatorilor de mediu
R. Moldova va obține statutul de „Țară Cooperantă” cu Agenția Europeană de Mediu, ceea ce va spori integrarea în sistemul european de informații de mediu. Astfel, R. Moldova va avea acces la date, expertiză tehnică și cele mai bune practici în abordarea indicatorilor de mediu.
Reprezentanții Ministerului Mediului au participat la atelierul regional dedicat îmbunătățirii capacităților de raportare privind schimbările climatice și politicile de mediu.
În cadrul discuțiilor, s-a menționat că acest parteneriat ne va ajuta la îmbunătățirea capacităților de monitorizare a emisiilor, evaluarea riscurile climatice și dezvoltarea strategiilor de sustenabilitate pe termen lung.
Atelierul le-a oferit participanților oportunitatea de a învăța să utilizeze instrumente IT avansate pentru colectarea și raportarea datelor despre emisiile de gaze cu efect de seră, dar și pentru a raporta progresul privind contribuțiile naționale stabilite (NDC). În plus, participanții au descoperit soluții practice și instrumente digitale pentru a-și îmbunătăți capacitatea de raportare rapidă și precisă a datelor. În cadrul atelierului a fost prezentat un instrument IT dezvoltat pentru a conecta platformele de raportare ale Agenției Europene de Mediu și Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC), ceea ce va facilita procesul de raportare pentru toate statele participante.
Evenimentul a avut ca scop principal instruirea participanților pentru a înțelege mai bine cerințele de raportare și de aliniere a proceselor naționale de raportare la noile standarde internaționale. Atelierul s-a desfășurat în perioada 3-5 decembrie cu participarea Secretarei de Stat, Aliona Rusnac, reprezentanților Agenției de Mediu și a altor specialiști din cadrul Ministerului Mediului.
Evenimentul a avut loc în colaborare cu Agenția Europeană de Mediu, Secretariatul Comunității Energetice, UNFCCC, Centrul Climatic UNEP din Copenhaga și Inițiativa pentru Consolidarea Capacităților în Domeniul Transparenței – Programul Global de Suport (CBIT-GSP).
Potrivit Ministerului Mediului, acest atelier reprezintă un pas important în sprijinirea țărilor din Rețeaua de Transparență Eurasia și Comunitatea Energetică în adaptarea la noile cerințe de raportare, consolidând astfel capacitatea de a contribui activ la combaterea schimbărilor climatice.