Stiri TV

Reintroducerea impozitului pe construcţiile speciale


Producătorul de pavele şi borduri Symmetrica a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 317 milioane lei (63,7 milioane euro), în creştere cu 22% comparativ cu 2023, iarpentru acest an se aşteaptă în continuare la o evoluţie stabilă a business-ului. Potrivit companiei, scăderea investiţiilor în sectorul rezidenţial, creşterea costurilor materialelor, inflaţia în creştere constantă şi instabilitatea economică şi politică generală influenţează cererea, în timp ce măsuri precum reintroducerea impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale şi eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din domeniu pun presiune suplimentară asupra industriei în ansamblu, potrivit news.ro

”Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 317 milioane lei (63,7 milioane euro), în creştere cu 22% comparativ cu 2023. În volum, livrările au înregistrat o evoluţie similară, avansând de la 6,3 milioane metri pătraţi / liniari la circa 8,4 milioane metri pătraţi / liniari de produse. Extinderea business-ului Symmetrica a fost impulsionată semnificativ de investiţiile în creşterea capacităţilor de producţie realizate de compania suceveană în ultimii doi ani”, anunţă compania.

Potrivit reprezentanţilor companiei, dezvoltarea reţelei de fabrici a contribuit semnificativ la creşterea volumului livrărilor şi la extinderea acoperirii la nivel naţional.

În 2024, au fost inaugurate noi linii de producţie la noua fabrică din Bolintin Vale, acestea alaturându-se celor deja existente în vechea fabrică.

”Anul 2024 a fost unul provocator pentru jucătorii din construcţii, pe fondul unei pieţe în regres, cu un declin de peste 22% în sectorul rezidenţial şi o creştere de doar 2% pe segmentul lucrărilor de infrastructură, potrivit informaţiilor transmise de Institutul Naţional de Statistică”, arată compania.

Pentru Symmetrica, creşterea livrărilor companiei a fost susţinută în principal de cererea în sectorul lucrărilor de infrastructură apă/canal şi rutieră şi interesul tot mai mare pentru pavajele premium.

„Într-un context marcat de provocări pentru industria de construcţii, am reuşit să menţinem un ritm susţinut de creştere a business-ului, similar celui din anul precedent. Această evoluţie a fost susţinută în principal de proiectele de infrastructură, care au reprezentat o componentă majoră a vânzărilor noastre în 2024. Pe de altă parte, pe segmental rezidenţial observăm un interes crescut pentru soluţiile noastre din gama premium, clienţii fiind tot mai atenţi la calitatea şi estetica produselor. Acest trend ne confirmă direcţia de dezvoltare şi investiţiile în tehnologii avansate, care ne permit să răspundem mai eficient cerinţelor pieţei”, spune Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.

Pentru 2025, Symmetrica se aşteaptă în continuare la o evoluţie stabilă a business-ului, în contextul unei pieţe a construcţiilor aflate sub presiunea mai multor factori. Scăderea investiţiilor în sectorul rezidenţial, creşterea costurilor materialelor, inflaţia în creştere constantă şi instabilitatea economică şi politică generală influenţează cererea, în timp ce măsuri precum reintroducerea impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale şi eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din domeniu pun presiune suplimentară asupra industriei în ansamblu.

Reprezentantul companiei estimează că segmentul lucrărilor de infrastructură va continua să fie principalul motor de creştere, susţinut de proiecte publice. De asemenea, în ciuda încetinirii pieţei rezidenţiale, interesul tot mai mare pentru soluţii premium va genera oportunităţi de diferenţiere şi consolidare pe acest segment.

„Anul acesta, ne vom axa pe optimizarea operaţiunilor şi inovaţie. Vedem o dinamică diferită între segmente, cu o cerere puternică în infrastructură şi o evoluţie selectivă a sectorului rezidenţial. Suntem pregătiţi să ne adaptăm evoluţiilor pieţei şi să valorificăm oportunităţile”, a conchis directorul executiv al Symmetrica.

În 2023, Symmetrica a alocat 14 milioane de euro pentru inaugurarea primei sale fabrici din Sud-Estul ţării, la Ovidiu (Constanţa), şi pentru extinderea unităţii de producţie din Prejmer (Braşov). Anul trecut, compania a demarat producţia la fabrica din Bolintin Vale – cea mai mare unitate de producţie a Symmetrica şi din Sud-Estul Europei. Dezvoltată printr-o investiţie de aproape 50 de milioane de euro, aceasta va opera patru linii de producţie de ultimă generaţie şi va contribui la o creştere de 30% a capacităţii totale de producţie.

„Investiţia în fabrica din Bolintin Vale a fost un pas strategic esenţial pentru Symmetrica, consolidând poziţia noastră pe piaţă şi susţinând creşterea accelerată a business-ului. În acest moment, primele trei linii de producţie sunt deja operaţionale, iar în perioada următoare ne concentrăm pe optimizarea proceselor şi pregătirea celei de-a patra linii şi a capacităţilor de postprocesare (splitare, sablare şi antichizare), astfel încât să atingem, în acest an, întregul potenţial al acestei investiţii”, a declarat Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.

Symmetrica şi-a început activitatea în judeţul Suceava, inaugurând prima fabrică la Vereşti în 1999, urmată de extinderi la Podu Iloaiei (Iaşi, 2010), Bolintin Vale (Giurgiu, 2011), Prejmer (Braşov, 2012) şi Cociu (Bistriţa-Năsăud, 2012). Compania a continuat dezvoltarea cu unităţi în Mărăşeşti (Vrancea, 2018), Zimandu Nou (Arad, 2021) şi Ovidiu (Constanţa, 2023).

În cei 30 de ani de activitate, Symmetrica a investit peste 135 de milioane de euro, dintre care 110 milioane de euro în cele nouă fabrici de pavaje şi prefabricate din beton şi 25 de milioane de euro în fabrica de echipamente industriale, consolidându-şi poziţia de lider în industrie.

Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile, într-o gamă variată de forme şi culori.

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele şi borduri se numără Arena Naţională, magazine Kaufland, Carrefour, Lidl, Penny Market, autostrada Târgu Mureş-Oradea, stadionul Steaua, cartiere rezidenţiale, ş.a. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitarea de străzi, trotuare şi parcuri ecologice în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Braşov, Târgu Mureş, etc.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button