Stiri TV

Record în ceea ce priveşte creşterea capacităţilor de energie regenerabilă în 2024, cu 585 GW în plus


Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) a anunţat miercuri că 2024 a fost un an record în ceea ce priveşte creşterea capacităţii de energie regenerabilă la nivel mondial, cu 585 gigavaţi (GW) în plus, energia solară şi cea eoliană dezvoltându-se cel mai mult, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Cei 585 GW adăugaţi anul trecut indică o cotă de piaţă de 92,5% din extinderea totală a capacităţii şi o rată record de creştere anuală de 15,1%”, a indicat agenţia, adăugând că, în total, capacitatea de energie regenerabilă la nivel mondial a atins 4.448 GW.

Această capacitate în plus reprezintă o creştere mai mare cu 0,8 puncte procentuale comparativ cu avansul de 14,3% înregistrat în 2023 şi este „cea mai mare creştere anuală începând din anul 2000”, conform raportului agenţiei, cu sediul la Abu Dabi.

În pofida acestui avans, încă nu a fost atins nivelul de 11,2 teravaţi (TW) necesar pentru a îndeplini obiectivul mondial de triplare a capacităţii instalate de energie regenerabilă până în 2030.

Pentru atingerea acestui obiectiv, care s-a stabilit la Summit-ul Mondial pentru Climă COP28, din Dubai, din 2023, „capacitatea de energie regenerabilă trebuie să crească cu 16,6% anual până în 2030”, astfel că, dacă se va menţine rata de creştere din 2024, în anul 2030 capacitatea de energie regenerabilă va fi de doar 10,4 TW, ceea ce reprezintă un deficit de 0,8 TW (7,2%) faţă de obiectivul stabilit.

„Creşterea continuă a energiilor regenerabile pe care o observăm în fiecare an este o dovadă a faptului că energiile regenerabile sunt viabile din punct de vedere economic (…) În fiecare an sunt bătute recorduri de dezvoltare, dar, în acelaşi timp, ne confruntăm cu aceleaşi provocări legate de marile disparităţi regionale şi de tic-tac-ul ceasului, deoarece data limită de 2030 se apropie”, a declarat directorul general al IRENA, Francesco La Camera.

Astfel, aceste avansuri reflectă încă o dată disparităţile geografice, deoarece partea cea mai mare a avut loc în Asia, unde China a avut aportul majoritar, aproape 64% din capacitatea nouă la nivel mondial.

Pe de altă parte, America Centrală şi Caraibe au avut contribuţia cea mai mică, de numai 3,2 % (+0,6 GW), de pe continentul african a provenit 6,7 % (+4,2 GW) din noua capacitate şi din Europa 9% (+70,1 GW), se menţionează în raport.

În ceea ce priveşte sursele de energie, cea solară şi cea eoliană au avut cea mai mare creştere, acestea reprezentând împreună 96,6% din toate sursele în plus de energie regenerabilă din 2024.

Peste trei sferturi din expansiunea capacităţii corespunde energiei solare (plus 32,2%, la 1.865 GW), urmată de energia eoliană (plus 11,1%).

„Deoarece competitivitatea economică şi securitatea energetică sunt tot mai mult unele dintre principalele preocupări, creşterea capacităţii de energie regenerabilă cu viteză mare echivalează cu profitarea de oportunităţile de afaceri şi abordarea securităţii energetice în mod rapid”, a spus La Camera.

Acesta a făcut un apel la guverne să profite de „următoarea rundă de Contribuţii Determinate la nivel Naţional (NDC 3.0) ca o oportunitate de a schiţa un proiect clar al ambiţiilor lor în materie de energie regenerabilă, şi la comunitatea internaţională să îmbunătăţească colaborarea în sprijinul ambiţiilor ţărilor din sudul Global”.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button