Știrile Zilei

‘Rămânem codași, blocați în trecut!’


Continuă scandalul privind exploataera de la Neptun Deep! Specialiștii de la ONG-ul Greenpeace România vin cu patru argumente în care explică faptul că acest proiect „nu va asigura independența energetică a țării”, așa cum clamează Guvernul. Precizările acestora trebuie văzute în contextul în care ei se află de mai multă vreme în „război” cu Guvernul României, șeful Executivului, Marcel Ciolacu, exprimând sprijinul său public pentru ministrul Energiei Sebastian Burduja în această privință: „Vreau să-i transmit public ministrului Energiei că are toată susținerea mea. Am văzut că este atacat și de ONG-urile lui Soros, și de partide care fac jocul Rusiei. Nu e deloc întâmplător”, a declarat Ciolacu. „Drill, Sebi, drill!”, a spus recent premierul Marcel Ciolacu.

Ce reclamă mai exact cei de la Greenpeace România

„Am auzit cu toții poezia despre cum Neptun Deep e ‘un proiect strategic pentru România‘ care va asigura ‘independența energetică‘.

În timp ce țări din Europa investesc în soluții vizionare, durabile și inovatoare pentru comunități, noi rămânem codași, blocați în trecut și legați de proiecte costisitoare, retrograde, limitate și poluante, care doar întârzie tranziția energetică și ne condamnă la un viitor instabil”, transmite organizația.

Greenpeace susține prin patru argumente faptul că proiectul nu va asigura independența energetică a României

„NEPTUN DEEP NU POATE ASIGURA ÎNTREGUL CONSUM DE ENERGIE AL ROMÂNIEI.

Proiectul Neptun Deep prevede extragerea de gaz fosil doar pe o perioadă de 20 de ani. Nu va putea acoperi integral necesarul energetic al țării pe termen lung.​

SIGURANȚA ENERGETICĂ NU STĂ ÎN MÂINILE UNOR CORPORAȚII FOSILE DISPERATE DUPĂ PROFIT.

Decizia finală asupra destinației gazelor va fi influențată și de interesele economice ale OMV Petrom și Romgaz, care vor analiza prețurile de pe piața internă și internațională și vor decide ce cantitate de gaze să fie destinată exporturilor.

DEPENDENȚA DE GAZ FOSIL NU REDUCE PRESIUNEA ASUPRA CONSUMATORILOR, O AMPLIFICĂ.

Dependența continuă de combustibili fosili va menține România vulnerabilă la fluctuațiile prețului la gaz din piața internațională și la instabilitățile și amenințări geopolitice.

ORICÂT GAZ AM EXTRAGE, FĂRĂ INVESTIȚIE SERIOASĂ ÎN REGENERABILE, RĂMÂNEM VULNERABILI.

Neptun Deep riscă să compromită atât obiectivele climatice, cât și tranziția energetică a României. Pe lângă impactul ireversibil asupra mediului și oamenilor, vom rămâne blocați într-o dependență continuă de combustibili murdari (din toate punctele de vedere). Deja vedem cum statul continuă să facă „deal-uri” – cum sunt rușii de la Lukoil, care reiau explorările de gaze în apele românești ale Mării Negre și despre care nu auzim nimic nici de la Ministerul Energiei, nici de la Guvern. Interesant, nu? Noi credem că România poate mai mult iar noi, cetățenii, merităm mai mult decât niște idei înguste promovate cu patos, atât de corporații fosile, cât și de cei ce se presupune că ne reprezintă interesele”, a transmis organizația.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că proiectul Neptun Deep este unul sigur

Organizația de mediu Greenpeace a reclamat recent un lucru grav la proiectul de mare amploare Neptun Deep: cei care lucrează la proiect ar intenționa să utilizeze o „soluție mai riscantă pentru a fora în perimetru”, ceea ce ar putea duce la „eliberarea de gaze și la explozii”.

Însă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat recent în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, că proiectele de la Marea Neagră sunt supuse unor reglementări stricte, „inclusiv în ceea ce privește protecția biodiversității marine”.

„Ordinul emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG) este rezultatul unui proces tehnic și legislativ menit să asigure desfășurarea operațiunilor offshore în deplină siguranță, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale din industrie”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja (subiectul pe larg, aici).

Războiul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, cu ONG-urile de mediu

Un număr de 75 de organizaţii ale societăţii civile i-au solicitat premierului Marcel Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, demiterea urgentă a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, acestea condamnând „represaliile ordonate” de ministru la adresa celor care iniţiază demersuri în justiţie.

La scurt timp după această scrisoare, ministrul Sebastian Burduja a reacționat pe Facebook: „Scriem istorie. Împotriva piedicilor și a amenințărilor celor care ar face orice ca România să nu devină un furnizor de securitate energetică pentru Europa. Am promis că nu ne oprim și asta facem: până la capăt, pentru România independentă și puternică.”

Vezi și: Scandalul Neptun Deep – Ministrul Energiei, acuzații explozive împotriva ONG-urilor: ‘Servesc interesele Rusiei’

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a lansat un mesaj de susținere pentru ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe fondul începerii forajului în cadrul proiectului strategic Neptun Deep din Marea Neagră. Premierul a denunțat criticile recente venite din partea unor organizații neguvernamentale și partide politice, pe care le-a acuzat că acționează împotriva intereselor României.

„Vreau să-i transmit public ministrului Energiei că are toată susținerea mea. Am văzut că este atacat și de ONG-urile lui Soros, și de partide care fac jocul Rusiei. Nu e deloc întâmplător”, a declarat Ciolacu. „Drill, Sebi, drill!”, a mai spus Ciolacu.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button