Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficienţa resurselor umane în anumite zone şi specialităţi
Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficienţa resurselor umane în anumite zone şi specialităţi, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.
Ministrul a fost prezent la lansarea ‘Ghidului pentru acţiuni locale: Soluţii pentru Resursa Umană în Sănătate’, realizat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Burnout-ul este generat de insuficienţa resurselor umane în anumite zone şi în anumite specialităţi. Este un proces continuu, cel care ţine de modul de adaptare a resurselor umane nu numai la nivel naţional, dar şi la nivelul fiecărui spital. Gândiţi-vă că la Spitalul ‘Pantelimon’ au fost nişte probleme, care au generat plecarea masivă a unor medici şi evident că cei rămaşi sunt suprasolicitaţi. Ajutăm acolo unde putem. Sper la Spitalul ‘Sfântul Pantelimon’ să avem o infuzie de medici care să suplimenteze locurile rămase libere”, a mai spus Alexandru Rafila.
Întrebat despre cazul celor doi medici rezidenţi de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, în vârstă de 28 şi, respectiv, 31 de ani, care au murit la interval de aproximativ două săptămâni, Rafila a răspuns: „Nu cunosc îndeaproape situaţia, înţeleg că au avut anumite afecţiuni. Nu ştiu situaţia lor medicală. Rămâne să vedem şi cu Colegiul Medicilor dacă există o relaţie între modul în care şi-au desfăşurat ei activitatea, eventual suprasolicitare, şi această evoluţie nefericită.