Știrile Zilei

Puteți uita de Alpii din Elveția!


Jurnaliștii americani de la National Geographic au realizat un amplu material despre România și în special despre traseul montan Via Transilvanica. Impresionați profund de România și de Transilvania, jurnaliștii recomandă tuturor turiștilor să aleagă țara noastră ca o alternativă la Alpii din Elveția.

„În timp ce Alpii elvețieni au fost de multă vreme destinația prestabilită pentru evadările montane în Europa, Alpii Transilvăneni ai României oferă munți la fel de maiestuoși la o fracțiune din cost. Transilvania, al cărei nume latin înseamnă „pământ dincolo de pădure”, a fost de secole o răscruce de civilizații. Influențele romane, otomane, maghiare și săsești și-au pus amprenta pe orice, de la arhitectură la bucătărie.

Desigur, Transilvania este patria lui Dracula, dar toată presa despre personajul iconic al lui Bram Stoker ascunde moștenirea remarcabilă și splendoarea naturală a regiunii.

Alpii Transilvaniei, parte a lanțului muntos Carpați, sunt unele dintre ultimele locuri sălbatice de pe continent și găzduiesc cele mai mari populații de carnivore mari din Europa, inclusiv aproximativ 6.400 de urși bruni și peste 2.000 de lupi, alături de cerbi roșii, râși și acum, zimbrul european.

Via Transilvanica trece de la nord la sud în România, rătăcind pe lângă vârfuri sălbatice și 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Traseul este poate una dintre cele mai bune modalități de a experimenta minunile naturale și culturale ale regiunii, cum ar fi orașele tradiționale precum Sighișoara.

Vizitatorii orașului pot fi martori direct la pajiștile abundente cu flori sălbatice – o tapiserie de culoare care susține producția tradițională de miere și oferă un habitat crucial pentru polenizatorii pe cale de dispariție!, scriu jurnaliștii de la National Geographic.Jurnaliștii americani remarcă faptul că Transilvania este mai cunoscută drept „patria lui Dracula”, cu referire la personajul ficțional creat de Bram Stoker inspirat de Vlad Țepeș, însă scriu că regiunea „ascunde moștenirea remarcabilă și splendoarea naturală a regiunii”.„Alpii Transilvaniei, parte a lanțului muntos Carpați, sunt unele dintre ultimele locuri sălbatice de pe continent și găzduiesc cele mai mari populații de carnivore mari din Europa, inclusiv aproximativ 6.400 de urși bruni și peste 2.000 de lupi, alături de cerbi roșii, râși și acum, zimbrul european”, scrie National Geographic.

Via Transilvanica, o splendoare a naturii

„Traseul este poate una dintre cele mai bune modalități de a experimenta minunile naturale și culturale ale regiunii, cum ar fi orașele tradiționale precum Sighișoara.

Vizitatorii orașului pot fi martori direct la pajiștile abundente cu flori sălbatice – o tapiserie de culoare care susține producția tradițională de miere și oferă un habitat crucial pentru polenizatorii pe cale de dispariție”, mai arată specialiștii din SUA.

Jurnaliștii americani remarcă faptul că prețurile din România sunt foarte accesibile față de cele din Vestul Europei.

„Iarna transformă Piatra Craiului într-o destinație de schi accesibilă. Pârtiile pot fi mai puțin extinse, dar oferă condiții impecabile și ospitalitate montană autentică la prețuri care îi fac pe schiorii din Europa de Vest să se gândească mai bine. În timp ce un abonament de o zi pentru sezonul de vârf la emblematica stațiune Zermatt din Elveția costă în jur de 102 de dolari în franci elvețieni, principala stațiune de schi Poiana Brașov din România oferă un bilet de teleschi pentru o zi întreagă la aproximativ 46 de dolari în leul românesc”, mai scrie National Geographic.

Via Transilvanica își prelungește traseul

Lucrările la noul tronson Via Transilvanica „Terra Borza Teutonica” au fost inaugurate, vineri, la Viscri, de Asociaţia Tăşuleasa Social. În următorii 20 de ani, organizaţia îşi propune să aducă traseul devenit atracţie internaţională în toate zonele istorice ale ţării. Primul tronson din extindere conectează 14 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Braşov.

În cadrul unui eveniment desfăşurat în 28 martie cu echipa de voluntari şi parteneri la Viscri, Asociaţia Tăşuleasa Social a început oficial lucrările de amenajare a noului segment Via Transilvanica: „Terra Borza Teutonica”. Acesta va avea aproximativ 170 de kilometri în judeţul Braşov şi va conecta noile unităţi administrativ-teritoriale la cei 1.400 de kilometri străbătuţi deja de drumeţi şi biciclişti din toată lumea.

În următoarea perioadă se vor realiza activităţi de curăţare, ecologizare, marcare şi documentare a extensiei. Lucrările vor presupune şi instalarea bornelor de andezit sculptate individual, care marchează fiecare kilometru de pe Via Transilvanica. Aceste activităţi au fost în pregătire timp de 4 ani.

Lista unităţilor administrativ-teritoriale din „Terra Borza Teutonica”: Buneşti, Jibert, Şoarş, Ticuşu, Mândra, Şercaia, Şinca, Şinca Nouă, Poiana Mărului, Zărneşti, Moieciu, Bran, Râşnov, Braşov.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button