Probleme mari din cauza vremii schimbătoare
Producătorul român de conserve, gemuri și compoturi Râureni, parte a grupului Horticons controlat de familia Mutu, estimează o diminuare de până la 50% a producției de fructe din acest an, din cauza gerului care a afectat masiv livezile, în special cele de cais și piersic. Compania procesează anual cantități importante de fructe și legume provenite din propriile plantații, întinse pe 660 de hectare.
„Anul acesta a debutat cu geruri, după ce au înflorit caișii și piersicii. Contrabalansăm cu nopți nedormite. Folosim focuri de baloți și mașini care degajează fum. Încercăm să salvăm maximum 50% din ceea ce ne-am propus anul acesta”, a declarat Bogdan Grigore, National Sales Manager la Râureni, în cadrul unui eveniment organizat de retailerul Penny, potrivit Economica.net.
Producție afectată la nivel național
Nu doar grupul Râureni este afectat. Temperaturile scăzute au compromis o parte semnificativă a livezilor de cireș, vișin, cais și piersic din întreaga țară. „Momentan este prematur să facem o evaluare. Săptămâna viitoare se va da verdictul, însă cred că producția este afectată mai mult de 50%”, a afirmat pentru Economica.net Vlad Gheorghe, președintele OIPA Legume-Fructe.
Model de afacere integrat și focus pe trasabilitate
Grupul Horticons, din care face parte Râureni, a investit în ultimii ani în livezi, sere și terenuri agricole, urmărind să creeze un lanț integrat de producție. „Suntem prezenți de la Râmnicu Vâlcea până la Sânnicolau Mare și în județul Olt. Pentru noi, trasabilitatea produsului este esențială – de la sămânță până pe masa consumatorului”, a precizat Grigore.
90% din materia primă folosită în fabricile Râureni și Horticons este de origine românească. Din aceasta, 50% din fructe și 40% din legumele procesate provin din exploatațiile proprii.
Chiar dacă accentul pus pe producția locală susține sustenabilitatea, compania se confruntă și cu alte provocări. „Produsele realizate cu materie primă românească nu sunt neapărat mai profitabile. Marfa din import are un preț mai competitiv pentru mulți producători”, a recunoscut Grigore.
În plus, lipsa forței de muncă reprezintă o problemă constantă, motiv pentru care compania a început să apeleze la lucrători din afara țării.