Primele reacții internaționale după alegerile din India.SUA și Japonia vor să continue parteneriatul
Oficiali din SUA și Japonia au trimis mesaje după aflarea rezultatelor oficiale la alegerile din India anunțând că vor să continue parteneriatul comun. Mesajele au apărut în condițiile în care opoziția indiană nu și-a recunoscut încă înfrângerea, potrivit mediafax.
Americanii au anunțat că se așteaptă la „un parteneriat strâns continuu” între cele două țări.
„Există un parteneriat grozav – atât la nivel guvernamental, cât și la nivel social, între oameni, și mă aștept pe deplin ca acest lucru să continue”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit BBC.
Totuși, Washingtonul a transmis că va continua să ridice preocupări legate de drepturile omului.
„Când avem preocupări legate de drepturile omului, așa cum avem și în India, le exprimăm deschis. Le exprimăm direct guvernului Indiei. Am făcut asta și vom continua să facem asta”, a explicat purtătorul de cuvânt.
Și Japonia a felicitat alianța lui Modi pentru „declarația lor despre victorie”.
„India este un partener important pentru realizarea unui Indo-Pacific liber și deschis”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului japonez.
Alianța Națională Democrată (NDA) de guvernământ a câștigat 293 de locuri în camera inferioară a parlamentului, formată din 543 de membri, unde este nevoie de 272 pentru obținerea unei majorității simple. NDA a câștigat 353 de locuri la alegerile din 2019. Rezultatele anunțate miercuri sunt surprinzătoare deoarece Modi și aliații săi se așteptau la o victorie categorică. Și sondajele indicau o victorie detașată a NDA.
Alianța de opoziție a obținut 232 de locuri. În sondaje, aceasta avea aproximativ jumătate din voturile obținute la alegeri. De altfel, reprezentanții opoziției nu au recunoscut încă înfrângerea. Ei se reunesc miercuri pentru a discuta strategia după alegeri.
Aproape un miliard de oameni au avut dreptul să voteze la alegerile din India, cele mai mari din lume. Primele date arată că 642 de milioane s-au prezentat la urne. Scrutinul a început pe 19 aprilie și s-a desfășurat în șapte etape până pe 1 iunie.