Preţul la petrol nu poate fi un factor care să influenţeze atitudinea Rusiei
Kremlinul a afirmat marţi că interesele Rusiei sunt mai importante decât preţul la petrol, după ce preşedintele american Donald Trump sugerase cu o zi în urmă că scăderea recentă a preţului la petrol îl va face pe omologul său rus Vladimir Putin mai dispus să încheie o pace cu Ucraina, potrivit EFE, RBK. ru şi Reuters, notează Agerpres.
„Preţul la petrol nu poate fi un factor care să influenţeze atitudinea Rusiei faţă de interesele sale naţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Peskov a recunoscut că preţul la ţiţei este, fără doar şi poate, „un factor important” pentru bugetul rus, dar a insistat că Rusia monitorizează „conjunctura” internaţională şi lucrează cu alianţa OPEC+ pentru a menţine preţurile la „un nivel optim”.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că Moscova şi Kievul vor să rezolve războiul şi că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi mai înclinat spre pace după recenta scădere a preţului la petrol. „Cred că Rusia, având în vedere preţul petrolului în acest moment, petrolul a scăzut, suntem într-o poziţie bună pentru reglementare, ei vor să reglementeze. Ucraina vrea să reglementeze”, a declarat luni Trump presei în Biroul Oval, potrivit Reuters.
Alianţa OPEC+ a decis sâmbăta trecută să-şi crească producţia de petrol cu 411. 000 de barili pe zi începând cu 1 iunie, după ce a crescut deja producţia cu acelaşi volum în această lună, de trei ori mai mult decât planurile iniţiale ale OPEC+.
Această nouă politică a OPEC+ a luat prin surprindere pieţele obişnuite cu strategia foarte prudentă a alianţei de la criza declanşată de pandemia COVID, axată pe recâştigarea încrederii investitorilor prin asigurarea unui nivel ridicat al preţurilor.Preţul barilului de ţiţei Brent pentru livrare în iulie a închis luni în scădere cu 1,73%, la 60,23 dolari, pe piaţa futures din Londra, din cauza temerilor de supraofertă în urma deciziei OPEC+ de a creşte producţia.
Petrolul brut european a scăzut cu 1,06 dolari faţă de preţul de vineri, închizând la 61,29 dolari, dar a scăzut la 58,50 dolari în cursul zilei, scăzând sub 59 de dolari pentru prima dată din aprilie.
Potrivit Ministerului Finanţelor de la Moscova, din cauza scăderii preţului prognozat al petrolului, bugetul rus nu va primi în 2025 venituri suplimentare din petrol şi gaze, care au fost estimate iniţial la 1,8 trilioane de ruble. Astfel, veniturile totale ale bugetului federal s-ar putea cifra la 38,5 trilioane de ruble, în loc de 40,3 trilioane planificate pentru toamnă, conform RBK.ru.
În timp ce Kremlinul insista ca Ucraina să accepte armistiţiul de trei zile – 8, 9 şi 10 mai -, declarat de preşedintele Vladimir Putin pentru ceremoniile dedicate victoriei Armatei roşii asupra forţelor naziste, la care urmează să participe o serie de lideri străini, între care preşedintele chinez Xi Jinping, trupele ruse şi-au continuat asalturile la nivel local pe frontul din Donbas.
Ministerul rus al Apărării a comunicat marţi pe Telegram că forţele sale au capturat aşezarea Lîsovka, la mai puţin de 7 kilometri sud-est de oraşul strategic Pokrovsk (regiunea Doneţk), conform EFE.
Ultima oară când ministerul rus a raportat un avans în acest teritoriu a fost la 19 aprilie, când a anunţat capturarea localităţii Şevcenko, cunoscută pentru minele sale de litiu şi cărbune.
Trupele ruse au ajuns în preajma Şevcenko în ianuarie, dar nu au reuşit să cucerească această localitate decât trei luni mai târziu, din cauza luptelor violente din această zonă a Ucrainei.
În acelaşi timp, partea ucraineană a comunicat despre trimiterea de întăriri ruseşti în zona Pokrovsk, „probabil unităţi de infanterie din zona Kursk sau din rezervă”, potrivit ultimului buletin publicat de Centrul pentru strategii de apărare din Kiev despre evoluţiile de pe front.
Statul Major ucrainean a raportat că un total de 269 de atacuri au avut loc de-a lungul întregii linii a frontului duminică, în timp ce numai pe axa Pokrovsk trupele ucrainene au respins 115 atacuri ruseşti.
Potrivit platformei ucrainene de analiză a războiului DeepState, 42% din atacurile lansate de Rusia pe întregul front săptămâna trecută au fost concentrate în zona Pokrovsk, ceea ce înseamnă o nouă intensificare a ofensivei ruse.
Cu o săptămână în urmă, Ministerul rus al Apărării a anunţat un avans al forţelor sale mai la nord, odată cu capturarea satului Novoie, la 40 de kilometri de oraşul Sloviansk, o altă redută a apărării ucrainene, scena revoltei proruse din 2014.