Președintele libanez poartă discuții la Paris cu Macron pe tema reformelor și stabilității regionale
Președintele Libanului, Joseph Aoun, a început vineri, la Paris, discuții cu omologul său francez Emmanuel Macron, axate pe reformele economice și eforturile de stabilizare a țării, în contextul în care armistițiul fragil dintre Israel și Hezbollah este tot mai amenințat, transmite Reuters, potrivit mediafax.
Aflându-se în prima sa vizită într-o țară occidentală, Aoun caută să obțină sprijinul Franței, după ce noul premier, Nawaf Salam, a reușit să formeze un guvern, punând capăt unui blocaj politic ce dura de doi ani.
Potrivit unui acord de încetare a focului intermediat de Franța și Statele Unite în noiembrie, gruparea armată Hezbollah trebuia să își retragă armele din sudul Libanului, forțele terestre israeliene urmau să se retragă, iar armata libaneză să fie desfășurată în zonă. Libanul, Hezbollah și Israelul se acuză reciproc de încălcarea acordului.
Vineri, armata israeliană a anunțat că a lovit ținte ale Hezbollah în sudul Libanului, la câteva ore după ce rachete au fost lansate din teritoriul libanez spre Israel.
„Ni se pare că a venit momentul să avansăm către respectarea deplină a armistițiului”, a declarat un oficial al președinției franceze, înaintea vizitei. Franța împreună cu SUA sunt garante ale acordului.
Oficialul francez a precizat că Parisul este în contact cu trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, și cu adjuncta sa, Morgan Ortagus, în legătură cu această problemă.
Președintele Siriei, Ahmed al-Sharaa, va participa la discuții prin videoconferință, pentru a aborda situația mai largă din țara vecină Libanului și relațiile bilaterale, în contextul în care 10 persoane au fost ucise în confruntări transfrontaliere la începutul lunii martie.
„Contactele pe care le-am avut cu autoritățile siriene au avut ca scop sublinierea necesității ca Damascul să-și reafirme angajamentul de a nu interveni în afacerile interne ale vecinilor săi și de a contribui la menținerea securității acestora în fața amenințărilor care ar putea veni de pe teritoriul sirian”, a adăugat oficialul francez.
Președintele Ciprului și premierul Greciei vor fi, de asemenea, prezenți la discuții. Cele două state s-au arătat reticente în privința ridicării sancțiunilor UE impuse Siriei, în parte din cauza obiecțiilor față de negocierile privind delimitarea frontierelor maritime dintre Siria și Turcia, care ar putea afecta apele revendicate de Grecia și Cipru.