Știrile Zilei

Politicile lui Trump ar putea arunca SUA într-un nou război comercial


Canada ar putea riposta la tarifele pe care preşedintele ales Donald Trump ameninţă să i le impună prin închiderea fluxurilor de energie către Statele Unite, a avertizat un oficial canadian de rang înalt, relatează CNN, potrivit news.ro.

„Vom merge până într-acolo, încât să le tăiem energia care se duce spre Michigan, spre statul New York şi spre Wisconsin”, a ameninţat săptămâna aceasta premierul Doug Ford din Ontario, cea mai mare provincie din Canada.

Canada trebuie să recurgă la „toate instrumentele” pe care le are la dispoziţie, dacă Trump îşi pune în aplicare ameninţarea de a impune un tarif de 25 % asupra importurilor canadiene în prima zi a mandatului său, a spus Ford.

Având în vedere că Ontario nu este un producător major de ţiţei, ameninţarea lui Ford pare să se aplice în special electricităţii pe care Statele Unite o importă din Canada, notează CNN. „Canadienii sunt afectaţi, dar pot să vă asigur de un lucru: americanii vor simţi şi ei durereat”, a spus Ford.

CANADA, AMENINŢATĂ DE RECESIUNE

Tarifele propuse de Trump ar putea arunca economia canadiană într-o recesiune dureroasă. Ameninţarea lui Ford arată că există voci în Canada care fac presiuni pentru un răspuns energic ce ar putea întrerupe temporar alimentarea cu energie electrică şi combustibil pentru americani.

Comentariile lui Ford ridică, de asemenea, spectrul unor represalii mai ample din partea Canadei, care ar putea să întrerupă cumva fluxul de petrol importat de Statele Unite, deşi analiştii spun că o astfel de mişcare pare improbabilă în acest moment.

Un război comercial în toată regula între Statele Unite şi Canada ar putea afecta în cele din urmă ambele economii, afectând consumatorii şi întreprinderile de pe ambele părţi ale frontierei, comentează CNN.

„Aceasta este o ameninţare care nu ar trebui ignorată. Canada nu vrea să se lase intimidată”, a declarat Patrick De Haan, şeful departamentului de analiză petrolieră de la GasBuddy.

Experţii spun însă că orice represalii din partea Canadei, inclusiv din partea provinciilor, ar trebui să fie aprobate de guvernul federal de la Ottawa.

CÂTĂ PONDERE AU ÎN SUA IMPORTURILE ENERGETICE DIN CANADA

Statele Unite importă în mod regulat hidroenergie din Ontario, Quebec şi Columbia Britanică. Canada este principala sursă de energie electrică importată în Statele Unite, deşi reprezintă o parte relativ mică din consumul total. Anul trecut, Statele Unite au importat 38,9 milioane de megawaţi oră de electricitate, potrivit Administraţiei americane pentru informaţii energetice (EIA). Marea majoritate a acestei cantităţi – 33,2 milioane de megawaţi oră – a provenit din Canada. Cu toate acestea, conform EIA, această cantitate reprezintă mai puţin de 1% din consumul anual de energie electrică din SUA.

Însă Statele Unite şi Canada se bazează de mult timp una pe cealaltă pentru a satisface cererile de energie electrică în perioadele de vârf ale cererii sau de ofertă slabă. De exemplu, Canada importă electricitate din SUA atunci când producţia hidroenergetică este scăzută, cum ar fi în timpul secetelor.

Statele Unite au cumpărat anul trecut energie electrică din Canada în valoare de aproximativ 3,2 miliarde de dolari, în scădere cu aproape 30% faţă de 2022.

„Liniile de transport de energie care leagă Statele Unite şi Canada fac parte dintr-un sistem energetic complex şi foarte interconectat, cu conexiuni care se întind din New England până în nord-vestul Pacificului”, spune EIA.

O schimbare bruscă a acestei relaţii strânse ar putea da bătăi de cap statelor americane de la graniţa cu Canada, care se bazează uneori pe importurile de energie electrică. Cu toate acestea, aceste probleme ar fi probabil doar temporare, potrivit lui RJ Johnston, director de cercetare la Center on Global Energy Policy al Universităţii Columbia. „Nu văd o mare vulnerabilitate pentru SUA”, a spus Johnston. El a subliniat resursele abundente de energie electrică din Statele Unite şi opţiunea de a transfera energia către regiunile care au nevoie de ea. „Chiar şi în cazul unei întreruperi prelungite, SUA au capacitatea de a adăuga mai multă capacitate de producţie într-o perioadă relativ scurtă de timp”, a declarat Johnston.

SISTAREA PETROLULUI, O AMENINŢARE MAI MARE

În loc de electricitate, Canada ar putea avea mai multă influenţă asupra Americii în domenii care sunt mai greu de compensat pentru oficialii americani, inclusiv aluminiu şi nichel, mai spune expertul. Canada este, de asemenea, principala sursă de petrol străin a Americii. Anul trecut, Statele Unite au importat 1,4 milioane de barili de ţiţei canadian pe zi, reprezentând mai mult de jumătate din totalul de 2,4 milioane de barili din importurile americane de petrol.

De Haan, analistul de la GasBuddy, a avertizat că unele rafinării din regiunile Midwest şi zona Marilor Lacuri se bazează pe ţiţeiul canadian pentru a produce benzină, motorină şi combustibil pentru avioane. Acesta a declarat că pierderea petrolului canadian ar putea creşte preţurile, cel puţin temporar, şi ar face dificilă găsirea de combustibil în unele benzinării. „Aş fi mai îngrijorat de aprovizionare decât de preţ”, a spus el.

Analiştii sunt însă sceptici că Ottawa ar trage acest glonţ într-un război comercial, deoarece economia canadiană se bazează foarte mult pe producţia de petrol şi pe Statele Unite pentru a cumpăra acest ţiţei. Blocarea fluxului de petrol către cel mai mare client al său – Statele Unite – ar însemna să îşi împuşte propria economie în picior. „Cred că acest lucru se va întâmpla vreodată? Nu, pentru că i-ar afecta pe toţi cei implicaţi”, a declarat Robert Yawger, vicepreşedinte pentru contractele futures pe energie la Mizuho Securities.

Cu toate acestea, deschiderea conductei Trans Mountain de la Alberta la Oceanul Pacific lasă deschisă posibilitatea pentru canadieni să înceapă în cele din urmă să vândă cantităţi semnificative de petrol Japoniei, Coreei de Sud, Chinei şi altor naţiuni asiatice. „Acesta este motivul pentru care au construit această conductă: Pentru a avea un plan B”, a declarat Yawger.

O PERSPECTIVĂ IMPROBABILĂ

Nu este clar cât de mult ar fi afectate Statele Unite de pierderea petrolului canadian. Producţia de petrol din SUA a crescut vertiginos în ultimele două decenii datorită revoluţiei şisturilor. Producţia internă de petrol este atât de ridicată, încât Statele Unite sunt acum unul dintre principalii exportatori de petrol. Analiştii spun că o parte din petrolul care astăzi este expediat în străinătate ar putea fi redirecţionat pentru a rămâne în Statele Unite, dacă ar exista o pierdere de barili canadieni.

În timp ce premierul din Ontario a lansat ideea de a întrerupe exporturile de energie electrică către America, nu este deloc clar dacă principalele provincii producătoare de petrol ar fi dispuse să facă acelaşi lucru atunci când vine vorba de resursa vitală de petrol. „Treziţi-mă când primarul din Calgary sau premierul din Alberta va începe să lanseze ameninţări de genul acesta”, a declarat Yawger.

Danielle Smith, premierul provinciei Alberta, a precizat joi că nu prea este interesată de o astfel de mişcare, afirmând că preferă o abordare diplomatică. „În niciun caz Alberta nu va accepta să întrerupă exporturile de petrol şi gaze”, a declarat Smith.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button