Știrile Zilei

Plângere penală împotriva Renatei Weber


Federația Națională a Sindicatelor Polițiștilor „Vlad Țepeș“, Sindicatul Polițiștilor Dolj și Sindicatul Polițiștilor Oltpol au depus o plângere penală împotriva Avocatului Poporului, Renate Weber, pe care o acuză de abuz în serviciu. Demersul sindicatelor vine după ce Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională legea privind pensiile militare de stat, o inițiativă legislativă menită să corecteze inechități în modul de calcul al soldei de funcție și de grad al pensionarilor militari.

Mandatul Renatei Weber a expirat

Sindicaliștii o acuză pe Renate Weber că a semnat sesizarea deși nu se afla în localitate. Mai mult, mandatul acesteia expirase de câteva luni, iar rămânerea sa în funcție ar contravine inclusiv unor decizii CCR.

„Precizăm că sesizarea Avocatului Poporului a fost semnată personal de Renate Weber, în condițiile în care aceasta se afla în altă localitate în concediu de odihnă, nu avea drept de semnătură, mandatul acesteia expirase la 26.06.2024, iar sesizarea de neconstituționalitate în regim de urgență a fost depusă tardiv (trebuia formulată în 48 de ore de la adoptare, adică la 6 noiembrie 2024)”, se arată în plângerea penală.

Acuză o intervenție contrară intereselor pensionarilor militari

În plângerea adresată Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florin Florența, reprezentanții sindicatelor susțin că Renate Weber a acționat „cu intenție directă“ pentru a „crea o situație nefavorabilă“ pensionarilor militari. Potrivit acestora, Avocatul Poporului și-a depășit atribuțiile, blocând promulgarea legii care ar fi adus beneficii acestei categorii socio-profesionale.

„Astfel, cu intenție directă, proiectului de lege mai sus menționat i-a fost întrerupt cursul spre promulgare de către Președintele României și implicit punerea în aplicare. Avocatul Poporului a urmărit cu bună știință, contrar atribuțiilor sale de serviciu, crearea unor pagube materiale prin neactualizarea soldelor de funcție și de grad și o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice ce fac parte din categoria pensionarilor militari“, se arată în document.

Sindicaliștii afirmă că mandatul Avocatului Poporului este limitat la protejarea drepturilor cetățenilor și nu permite intervenții care să agraveze situația unor categorii de persoane. „Indiferent de existența unor carențe evidente sau precaritatea unui proiect de lege promovat de legislativ, Avocatului Poporului nu îi stă în atribuțiile prevăzute de lege să promoveze obiecții de neconstituționalitate și implicit să atace un proiect de lege ce ar aduce beneficii cetățenilor. În această situație s-ar transforma în Avocatul Împotriva Poporului“, acuză sindicatele.

Obiecțiile de constituționalitate ridicate de Renate Weber

Pe 7 noiembrie, Renate Weber a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea privind pensiile militare de stat, adoptată recent de Parlament. Printre motivele invocate de Avocatul Poporului se numără nerespectarea principiului egalității în drepturi și imposibilitatea aprobării unor cheltuieli bugetare fără indicarea sursei de finanțare.

Acest demers a stârnit nemulțumirea sindicatelor din poliție, care consideră că Avocatul Poporului a acționat contrar scopului instituției.

Sindicatele susțin că legea contestată de Avocatul Poporului ar fi remediat dezechilibre existente în calculul pensiilor militare, beneficiind astfel de sprijin din partea pensionarilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button