peste două milioane de români sunt ‘invizibili’ / Guvernul ia primele măsuri
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru implementarea unui program menit să asigure dezvoltarea economiei sociale în România. Proiectul are o valoare de 3,3 milioane de euro. Potrivit unui nou studiu, peste două milioane de români și-ar dori să muncească, însă nu știu cum să o facă într-o economie digitalizată, unde platformele clasice de joburi presupun abilități digitale minime.
Potrivit unui comunicat al ministerului, proiectul „Promovarea, monitorizarea și evaluarea evoluției economiei sociale și a antreprenoriatului social în România” are scopul de a sprijini incluziunea socială și pentru reducerea marginalizării grupurilor vulnerabile.
„România a avut o tradiție puternică în economia socială, iar acum este momentul să-l redresăm și să-l facem un instrument eficient de creare a locurilor de #muncă și de #incluziune socială.
Persoanele din medii vulnerabile vor să muncească, iar angajatorii trebuie sprijiniți prin măsuri concrete!
Îmi doresc ca și în România economia socială să se dezvolte așa cum se întâmplă deja în Franța, Spania sau Italia”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu, conform Mediafax.
Ce își propune proiectul
Proiectul își propune crearea unor instrumente moderne pentru colectarea și analiza datelor despre întreprinderile sociale, inclusiv în contextul tranziției verzi și digitale, elaborarea Strategiei Naționale în domeniul economiei sociale, cu un plan de acțiune clar și bazat pe cercetări de teren, crearea unei platforme digitale cu incubatoare virtuale, piețe online pentru produse și servicii sociale, centre și rețele de ambasadori ai antreprenoriatului social, campanii de promovare și recunoaștere publică, evenimente pentru creșterea vizibilității sectorului și sprijin pentru entitățile de economie socială: cooperare, schimb de bune practici, conectare cu sectoarele public și privat.
Durata proiectului este de 57 de luni, iar bugetul de 3,3 milioane de euro, cu finanțare europeană.
Potrivit ministerului, economia socială europeană asigură peste 13,6 milioane de locuri de muncă remunerate în Europa, echivalentul a aproximativ 6,3% din populația activă a UE-28 și locuri de muncă pentru peste 19,1 milioane de persoane.
Studiu: Peste 2 milioane de români apți de muncă, invizibili pe piață din cauza barierelor digitale
Potrivit unui nou studiu, peste două milioane de români și-ar dori să muncească, însă nu știu cum să o facă într-o economie digitalizată, unde platformele clasice de joburi presupun abilități digitale minime.
România se află constant pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește alfabetizarea digitală:
- doar 28% dintre românii cu vârste între 16 și 74 de ani aveau în 2023 competențe digitale de bază sau peste, comparativ cu media UE de 55%, se menționează în studiu.
Disparitatea este mai profundă în rândul populației vulnerabile.
- Doar 25% dintre femeile peste 65 de ani dețin competențe digitale de bază, față de peste 70% dintre tinerele de 25–34 de ani.
Conform studiului, această diferență de acces la instrumentele digitale conduce la o excludere involuntară de pe piața muncii.
Aproximativ patru milioane de români apți de muncă sunt inactivi economic
Potrivit datelor INS și Eurostat, aproximativ patru milioane de români apți de muncă sunt inactivi economic, adică nu lucrează și nici nu își caută activ un job. Estimările sugerează că peste două milioane dintre aceștia și-ar dori să muncească, dar sunt împiedicați de lipsa accesului la platforme de recrutare pe care să le poată folosi.
Acești oameni – în mare parte persoane peste 45 de ani, fără competențe digitale, din mediul rural sau urban periferic – continuă să se bazeze pe metode tradiționale de angajare, a căror eficiență este foarte redusă:
– 2% dintre ei își găsesc de lucru prin recomandări personale;
– 1% prin anunțuri în ziare sau la aviziere locale;
– 4% reușesc prin prezentarea directă la firme;
– 1% prin agențiile de stat pentru ocuparea forței de muncă.