Stiri TV

Peste 27.000 de conturi false în decembrie 2024


Coaliția de guvernare a decis să renunțe la ordonanța de urgență care ar fi oferit ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) atribuții sporite pentru blocarea conținutului fals, ilegal sau manipulator de pe internet, potrivit Antena 3 CNN.

La sfârșitul lunii februarie, presa națională relata că mai multe instituții colaborau la redactarea unui proiect de ordonanță de urgență cu scopul de a limita dezinformarea online și de a proteja utilizatorii împotriva interferențelor externe în alegeri.

Conform propunerii inițiale, ANCOM și alte instituții ar fi putut solicita furnizorilor de internet să restricționeze accesul la pagini web cu astfel de conținut. În cazul unui refuz sau al ignorării solicitării, ANCOM ar fi avut autoritatea de a ordona blocarea unui domeniu de internet „.ro” sau a accesului la respectivul conținut pentru utilizatorii din România.

Instituțiile relevante din proiectul de ordonanță erau: Autoritatea Electorală Permanentă, Birourile Electorale, Consiliul Național al Audiovizualului, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General al Poliției Române, Direcția Generală de Protecție Internă, Autoritatea Națională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Apărării Naționale, Direcția Generală de Informații a Apărării, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Economiei, Parchetul General.

Coaliția a renunțat, însă, la această ordonanță, întrucât PNL și PSD nu se înțeleg pe textul proiectului.

„Trebuie să umblăm cu mănuși, pentru că acest proiect nu poate reglementa 100% aceste metode prin care se finanțează în campania electorală un candidat sau altul, ori se promovează o informație sau alta. Cred că vom ajunge la o formă bună a textului de lege, în așa fel încât să limităm manipulările și să avem libertate de exprimare (…)

Reprezentant PNL: În prezent, ANCOM poate elimina doar conținut care amenință securitatea națională

În prezent, legea prevede posibilitatea de elimina anumite materiale din mediul online, însă doar pe chestiuni de securitate națională (…) TikTok, de aproximativ trei luni, reacționează foarte bine și reacționează foarte rapid, eliminând uneori în 15 – 20 de minute anumite materiale care-i sunt sesizate.

Însă le înlătură doar pentru că există o colaborare între instituțiile statului român și ei. Nu există o  legislație care să-i oblige.

Tocmai din acest motiv e nevoie de această legislație, însă mai trebuie un pic corelată, mai trebuie un pic ‘șlefuită’ pentru a elimina orice suspiciune de limitare a libertății de exprimare”, a declarat la Antena 3 CNN reprezentantul PNL, Dragoș Ciubotaru.

Potrivit unui raport elaborat de rețeaua TikTok, în decembrie 2024 au existat peste 27.000 de conturi false care au încercat să promoveze partidul AUR și pe candidatul Călin Georgescu, notează Antena 3 CNN




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button