Știrile Zilei

Parlamentarele vor fi pline de surprize


Scandalul renumărării voturilor va distrage atenția românilor de la importanța alegrilor parlamentare, acuză Radu Magdin. Calendarul alegerilor, având în vedere interesul natural al românilor pentru prezidenţiale, a făcut din alegerile legislative Cenuşăreasa acestui an electoral, consideră analistul politic Radu Magdin.

„Campania pentru alegerile parlamentare a fost aproape total acoperită de cea pentru alegerile prezidenţiale. Chiar în această săptămână, când ar trebui să avem o mutare firească spre miza acestor alegeri cheie, cele legislative, atenţia publică este mai degrabă asupra turului al doilea al prezidenţialelor şi asupra profilului candidatului surpriză Călin Georgescu. Calendarul electoral, având în vedere interesul natural al românilor pentru alegerile prezidenţiale, a făcut din alegerile legislative Cenuşăreasa acestui an electoral”, a declarat Radu Magdin, pentru AGERPRES.

El a admis că, duminică, dată fiind miza alegerilor – stoparea creşterii electorale a forţelor suveraniste – s-ar putea înregistra o prezenţă mai mare la urne faţă de până acum.

„Participarea electorală în alegerile parlamentare este în general sub cea din alegerile prezidenţiale. Una din explicaţii se referă la faptul că, dacă în alegerile prezidenţiale poţi vota oriunde, în cele parlamentare poţi vota doar în judeţul unde ai reşedinţa. Legislaţia electorală face mai greu votul românilor mai mobili. S-ar putea totuşi ca miza alegerilor – stoparea creşterii electorale a forţelor suveraniste – să mobilizeze la vot mai mulţi votanţi ca de obicei. Mă aştept ca primarii PSD şi PNL să fie mult mai mobilizaţi decât în primul tur al prezidenţialelor, de exemplu”, a fost de părere analistul politic.

Radu Magdin a subliniat că rezultatul alegerilor prezidenţiale va influenţa votul de duminică de la parlamentare.

„În mod cert, PSD şi PNL sunt slăbite şi este greu să facă scoruri peste 30%, respectiv 20%. Totuşi, mă aştept să aibă performanţe mai bune duminică, pe un fond de mobilizare suplimentară. La PSD nu avem încă o schimbare clară de lider, Marcel Ciolacu rămâne în prim-plan până la alegeri. Schimbarea este la PNL, acolo unde Ilie Bolojan caută să îi readucă acasă pe liberalii nemulţumiţi de Iohannis şi de alianţa cu PSD”, a spus Magdin.

În opinia sa, alegerile parlamentare nu vor fi lipsite de surprize

„După votul din 24 noiembrie, surpriza ar fi să nu avem surprize la alegerile parlamentare. Aşteptarea este ca unda de şoc de la prezidenţiale să influenţeze compoziţia viitorului Parlament. Acest calendar electoral, într-un asemenea context, nu favorizează stabilitatea. Întrebarea cheie este cât vor avea forţele suveraniste în viitorul Legislativ, comparativ cu partidele mainstream (PSD, PNL, USR şi UDMR)”, a explicat Magdin.

În declaraţia acordată AGERPRES, analistul politic a vorbit şi despre rezultatul alegerilor prezidenţiale din primul tur.

„Rezultatul alegerilor a fost unul surprinzător, având în vedere creşterea fulminantă a candidatului Georgescu în ultimele două săptămâni de campanie. Sondajele de opinie au surprins parţial acest trend, dar foarte puţini se aşteptau la un scor peste 10% pentru Călin Georgescu. Numărul mare de nehotărâţi şi volatilitatea în creştere (facilitată şi de votul util) au făcut ca aceste alegeri să fie printre cele mai impredictibile pe care le-am avut. Am avut parte, pe 24 noiembrie, de o mică revoluţie la vot, de un vot de protest. Partidele principale, PSD şi PNL, au avut cel mai mult de suferit, iar partidele şi candidaţii anti-mainstream au beneficiat de pe urma furiei românilor legate de felul cum este în general administrată ţara. Cred că, în acest vot, a fost şi o reacţie puternică de respingere a felului în care s-a comportat în ultimii cinci ani preşedintele Iohannis, cel care este văzut ca fiind omul din spatele coaliţiei PSD – PNL”, a explicat analistul politic.

Radu Magdin a arătat că Georgescu a avut în diaspora un scor aproape dublu (43,16%) faţă de cât a obţinut în ţară, captând parte din revolta care există faţă de principalele partide politice şi faţă de guvernare.

„O potenţială explicaţie ar putea fi că acest curent de protest, anti-partide mainstream a funcţionat similar atât în ţară, cât şi în străinătate. S-ar putea totuşi să existe motivaţii diferite. Diaspora, în general, votează anti-PSD, în timp ce în România s-ar putea să fi văzut impactul crizelor de tot felul, începând cu cea cauzată de creşterea preţurilor. Călin Georgescu a captat parte din revolta care există faţă de principalele partide politice şi faţă de guvernare. Am avut o inflaţie de independenţi în acest an, inclusiv în alegerile europarlamentare şi locale, tocmai pentru că românii se regăsesc prea puţin în principalele partide. Călin Georgescu, rămâne de văzut cum, a reuşit să atragă susţinerea nemulţumiţilor prin felul în care s-a folosit de social media”, a arătat el.

Analistul politic consideră că, fiind „într-un an în care cei de la putere au pierdut în general în alegeri, nici la noi nu a fost altfel”. „Chestiunile obiective legate de inflaţie şi crize în general, dar şi felul în care s-a purtat campania electorală au dus la o erodare a celor aflaţi la putere. Succesele, unele obiective, ale guvernării au fost prea puţin percepute ca atare de către public, care a părut că vrea altceva, că vrea să se răcorească, că îşi doreşte schimbarea”, a opinat Magdin.

Radu Magdin şi-a exprimat speranţa că votul din 8 decembrie „nu va pune sub semnul întrebării vectorul euroatlantic al României”.

„În condiţii normale, vom avea o coalizare a forţelor pro-democratice şi o victorie a Elenei Lasconi. Dar e greu să vorbeşti despre normalitate după ce am văzut duminică. Românii vor da prin vot acest răspuns. După cum am precizat, eu sper ca liniile cheie ale politicii noastre interne şi externe să rămână neschimbate. Politicienii mainstream trebuie să înveţe ceva din votul din 24 noiembrie şi să le comunice credibil oamenilor că lucrurile se vor schimba. Nu mai merge cu modelul de preşedinte Iohannis, care a sfidat o ţară întreagă prin nepăsare şi lux pe bani publici. Politica trebuie să dea răspunsuri credibile la problemele oamenilor şi să avem elite care renunţă la haina aroganţei”, a subliniat analistul politic Radu Magdin.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button