Stiri TV

Papa sărbătoreşte Crăciunul şi lansează Jubileul ordinar Anului Sfânt 2025 la Roma


Papa Francisc deschide marţi ”Anul Sfânt” 2025 al Bisericii Catolice, un mare pelerinaj internaţional în care peste 30 de milioane de credincioşi din întreaga lume sunt aşteptaţi la Roma, plasând astfel Crăciunul sub semnul Jubileului, relatează AFP, potrivit news.ro

Marţi, la ora locală 19.00 (20.00, ora României), în prezenţa a aproximativ 30.000 de persoaneşi prin mondoviziune, iezuitul argentinian va deschide ”Uşa Sfântă” a Bazilcii Sfântul Petru, la Vatican, simbolizând inaugurarea acestui ”Jubileu ordinar”.

De-a lungul întregului an, pelerini vor putea trece prin această uşă grea, de bronz, închisă de obicei, pentru a primi ”indulgenţa deplină”, iertarea păcatelor, potrivit tradiţiei.

Papa, în vârstă de 88 de ani, slăbit recent de o răceală, va prezida apoi slijba din Noaptea Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru, iar miercuri, la ora locală 12.00 (13.00, ora României), va da tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi” (”Oraşului şi lumii”).

El urmează să facă, cu această ocazie, un tur de orizont al conflictelor din lume şi să-şi reînnoiască apelurile la un armistiţiu în Orientul Mijlociu, la trei zile după ce a criticat ”cruzimea” atacurilor Israelului în Fâşia Gaza, faţă de care diplomaţia israeliană a protestat.

După un atac sângeros într-un târg de Crăciun în Germania, securitatea a fost consolidată în împrejurimile Vaticanului.

Aproximativ 700 de agenţi suplimentari au fost desfăşuraţi la Roma, a anunţat Ministerul italian de Interne.

”Numai stând m-am simţind binecuvântată”, declară AFPTV Lisbeth Dembele, o turistă franceză. ”A fost o ocazie specială pentru mine, pentru toată familia”, subliniază soţul său, Marcel Dembele, care speră ca Papa să îndemne la o ”pace dreaptă”.

”MIC MIRACOL”

Ultimul Jubileu ”ordinar”, organizat în 2000, timpul lui Ioan Paul al II-lea, a strâns 25 de milioane de oameni.

Organizat o dată la un sfert de secol, jubileul se vrea o perioadă de conversie şi penitenţă a credincioşilor şi constă într-o lungă listă de evenimente culturale şi religioase – slujbe, expoziţii, conferinţe, concerte.

Pentru a se pregăti de el, Roma a fost teatrul unor lucrări importante, care au pus răbdarea automobiliştilor la încercare, în vederea restaurării monumentelor şi fluidificării circulaţiei.

Între cele mai emblematice se află un tunel, situat în apropiere de Castelul Sant’Angelo, la doi paşi de Vatican, inaugurat luni de către premierul Giorgia Meloni, care a văzut un ”mic moracol” în închiderea şantierului.

Întrr-un oraş luat cu asalt de milioane de vizitatori şi cunoscut prin transportul său public eşuat, acest eveniment ridică întrebări cu privire la supraturism şi la impactul asupra mediului, în contextul în care Papa a făcut din ecologia integrală un pilon al pontificatului său.

Deschiderea ”Uşii Sfinte” va fi urmată, în zilele următoare de cea în alte trei bazilici majore de la Roma – Santa Maria Maggiore, San Paolo fuori le mura şi San Giovanni in Laterano – şi a altor mii în biserici din cele patru zări ale lumii.

Loial ataşamentului său faţă de cei săraci, Francisc ţine să sărbătorească această tradiţie joi în Închisoarea romană Rebibbia, unde va prezida o slujbă în semn de apropiere faţă de deţinuţi.

MASCOTĂ MANGA

El se adresează mai întâi celor 1,4 miliarde de catolici, însă Jubileul depăşeşte cadrul religios, prin vânzarea multor produse derivate – sticle de apă, şepci, tricouri cu logoul oficial.

Rupând cu moştenirea sa istorică – Papa Bonifaciu al VIII-lea a instituot în 1300 această tradiţie la Roma -, evenimentul s-a modernizat şi s-a dotat cu aplicaţie pe smartphone în şase limbi cu informaţii despre practici, hărţi interactive, orare şi coduri QR.

El dispune inclusiv de o mascotă – „Luce” (lumină, în latină) -, un personaj inspirat din cultura pop manga, o alegere fără precedent a Vaticanului, care a provocat critici dar în care unii văd voinţa schimbării generaţiilor.

Intitulată ”Pelerinii Speranţei”, în această ediţie urmează să se succeadă, timp de un an, grupuri din întreaga lume de tineri, migranţi, artişti, asociaţii, din lumea sportului, întreprinderilor sau sectorul educativ, invitate la Vatican la date precise.

Este de remarcat înscrierea pe site-ul oficial al pelerinajului, la începutul lui septembrie, a asociaţiei italiene catolice a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LBGBT+) ”La Tenda di Gionata”, în contextul în care Papa argentinian îşi multiplică îndemnurile la Biserică catolică deschisă ”tuturora”.

Ultimul Jubileu ”extraordinar” a avut loc în 2016, sub semnul iertării, iar următorul va avea loc în 2033 şi va comemora crucificarea lui Isus Cristos.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button