Panică în fotbalul european, după ce un cunoscut fotbalist a fost diagnosticat
Un caz recent de tuberculoză „activă” diagnosticat la un jucător al echipei PSV Eindhoven a reaprins discuțiile despre această boală infecțioasă periculoasă. Dar ce înseamnă, de fapt, tuberculoza „activă” și de ce este atât de contagioasă?
Tuberculoza este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch). Deși majoritatea persoanelor infectate nu dezvoltă simptome, atunci când bacteria devine „activă”, ea poate provoca complicații severe și se transmite cu ușurință.
Lucas Perez (36 de ani), atacant central adus în această iarnă de PSV Eindhoven a fost diagnosticat, recent cu tuberculoză. Clubul batav a confirmat oficial doar că un jucător are tuberculoză activă.
Spre deosebire de tuberculoza „latentă”, în care bacteria rămâne inactivă în organism și nu prezintă risc de contagiune, tuberculoza „activă” este extrem de periculoasă. Aceasta afectează în special plămânii, dar poate ataca și alte organe, precum creierul, rinichii sau coloana vertebrală.
Cum îți dai seama că ai tuberculoză „activă”?
Tuberculoza este o boală care poate progresa lent, motiv pentru care multe persoane o ignoră luni de zile. Dacă ai următoarele simptome, este esențial să consulți un medic:
*Tuse persistentă
*Durere toracică
*Febră și transpirații nocturne
*Slăbiciune inexplicabilă și oboseală cronică
*Scădere în greutate și pierderea apetitului
*Spută cu sânge
Mulți pacienți nu realizează gravitatea bolii până când simptomele nu devin severe. Întârzierea diagnosticului poate duce la complicații grave și la răspândirea bolii către alte persoane.
Tuberculoza se răspândește pe cale aeriană. O persoană infectată poate transmite bacteria atunci când: Vorbește; strănută, țușește. Însă, spre deosebire de alte boli respiratorii, tuberculoză nu se ia prin atingere sau folosirea acelorași obiecte. Riscul de infectare este mai mare în spații închise, slab ventilate, unde expunerea la bacterie este prelungită.
Fără tratament, tuberculoza „activă” poate fi fatală. Boala distruge treptat țesutul pulmonar și poate afecta alte organe prin intermediul fluxului sanguin.
Vestea bună? Tuberculoza se tratează eficient cu antibiotice, dar doar dacă tratamentul este urmat corect și complet. O schemă de tratament neglijată poate duce la forme rezistente la antibiotice, care sunt mult mai greu de vindecat și necesită terapii mai agresive, timp de până la doi ani!
Cum se tratează tuberculoza?
Tratamentul tuberculozei durează în mod obișnuit între 4 și 6 luni și presupune administrarea mai multor antibiotice specifice. În cazurile severe, pacienții pot necesita izolare pentru a preveni răspândirea bolii.
Atenție! Oprirea tratamentului prea devreme sau administrarea incorectă a medicamentelor poate duce la dezvoltarea tuberculozei rezistente la antibiotice, o formă mult mai dificil de tratat și mult mai periculoasă.
Deși este o boală veche, tuberculoza rămâne o amenințare reală în întreaga lume. Recunoașterea simptomelor la timp și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni răspândirea acestei infecții periculoase.
Dacă ai simptome suspecte sau ai intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu tuberculoză „activă”, mergi de urgență la medic!