Stiri TV

‘Până în luna mai această hotărâre va deveni realitate’


Noul guvern austriac şi-a anunţat miercuri intenţia de a pune capăt reunificărilor familiale în cazul refugiaţilor, pentru a „proteja” ţara alpină de afluxul de refugiaţi din ultimii ani, o premieră în Uniunea Europeană, relatează AFP, conform AGERPRES.

În acest sens, va fi publicat un decret, iar „până în luna mai, în doar câteva săptămâni, această hotărâre va deveni realitate”, a declarat ministrul integrării, Claudia Plakolm, cu ocazia Consiliului de Miniştri de la Viena.

„Am atins limitele capacităţii noastre de primire”, a spus ea, subliniind că guvernul vrea „să protejeze sistemele” de sănătate, angajare şi educaţie.

Potrivit ministrului conservator, „probabilitatea unei integrări de succes scade cu fiecare nouă sosire”.

Sarcina este „titanică”, deoarece mulţi refugiaţi se confruntă cu dificultăţi în a învăţa limba germană, în a-şi găsi de lucru şi un loc în şcoli.

Măsura va fi în vigoare timp de șase luni, însă poate fi prelungită

Aceasta măsură, care va fi iniţial în vigoare timp de şase luni, poate fi prelungită până în mai 2027. Ea are loc într-un moment în care mai multe state UE îşi înăspresc politicile privind migraţia, pe fundalul ascensiunii extremei drepte.

În Austria, partidul naţionalist FPO a obţinut o victorie istorică la alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii septembrie şi, deşi nu a reuşit să formeze o coaliţie, rămâne de departe principalul partid în sondajele din ţară.

Cancelarul conservator Christian Stocker, aflat la putere de la începutul lunii martie alături de social-democraţi şi liberali, se află prin urmare sub presiune pentru a menţine o linie dură.

Austria, care a înregistrat un aflux de refugiaţi în timpul crizei migraţiei din 2015, afirmă că a înregistrat o „creştere semnificativă” a numărului sosirilor membrilor de familie ai celor cărora li s-a acordat azil sau au dreptul la protecţie subsidiară, deoarece ţara lor de origine este considerată nesigură.

În 2023, numărul acestora era de aproape 9.300, iar anul trecut, de 7.800, într-o ţară cu 9,2 milioane de locuitori.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button