oprește ceea ce ne face să fim unici
Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitățile McGill și Cambridge arată că anestezia generală afectează temporar unicitatea activității cerebrale umane. Potrivit concluziilor, în timpul anesteziei, modelele individuale de gândire, emoție și comportament sunt estompate, ceea ce indică o reducere a caracteristicilor neurologice care ne fac unici.
Activitatea cerebrală devine mai uniformizată în timpul stării de inconștiență indusă de anestezie, reducând diferențele dintre indivizi, fenomen observat atât la oameni, cât și la alte specii.
Pentru a studia aceste efecte, cercetătorii au utilizat imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf) pentru a monitoriza creierele unor voluntari sănătoși în trei momente distincte: înainte de administrarea anesteziei, în timpul anesteziei și după revenirea la conștiență.
Scopul acestui proces a fost să analizeze schimbările care au loc în conexiunile cerebrale înainte, în timpul și după pierderea stării de conștiență.
Ce au arătat rezultatele
Rezultatele au arătat că diferențele individuale observate în activitatea cerebrală dispar în timpul anesteziei, fiind restabilite după revenirea la conștiență. Această uniformizare este mai pronunțată în regiunile cele mai dezvoltate ale creierului, cele care diferențiază oamenii de alte specii.
Studiul sugerează noi perspective de cercetare în domeniul recuperării pacienților din stări prelungite de inconștiență, dar și pentru o înțelegere mai profundă a modului în care anestezia funcționează în creierele diferitelor specii, scrie incredibilia.ro.
Andrea Luppi, autorul principal al studiului, subliniază importanța acestor descoperiri, menționând posibile aplicații în înțelegerea modului în care conștiența este restabilită după anestezie și în dezvoltarea de noi metode pentru recuperarea pacienților afectați de traumatisme cerebrale.