Știrile Zilei

oamenii de știință au realizat o super-mașinărie capabilă să vâneze fenomenele aeriene neidentificate

În 2021, Biroul Directorului Serviciului Național de Informații (ODNI) a publicat un raport care detaliază informațiile recent declasificate privind fenomenele aeriene neidentificate (UAP). De atunci, Departamentul Apărării a publicat rapoarte anuale privind UAP prin intermediul All-domain Anomaly Resolution Office (AARO). Cu toate acestea, există încă o lipsă de date științifice disponibile publicului, scrie sciencealert.com.

Pentru a rezolva această problemă, un nou studiu condus de Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică (CfA) și Proiectul Galileo propune o cameră în infraroșu pentru tot cerul (Dalek) pentru a căuta indicii potențiale ale navelor spațiale extraterestre.

Studiul a fost condus de Laura Domine, membră a burselor postdoctorale Keto-Galileo de la Universitatea Harvard și cercetătoare în cadrul proiectului Galileo. Ea a fost însoțită de colegi cercetători de la CfA, Proiectul Galileo, Observatorul Whitin, Coaliția științifică pentru studii UAP și Atlas Lens Co.

Lucrarea care rezumă propunerea lor a fost prezentată în cadrul Conferinței 2025 Lunar and Planetary Science Conference (2025 LPSC), care a avut loc între 10 și 14 martie în The Woodlands, Texas.

Mașinile antagoniste din franciza Doctor Who

content-image

Stânga: Desen de proiectare mecanică a matricei de camere IR Dalek. Dreapta: Fotografie a lui Dalek așa cum a fost construit la locul de dezvoltare

Instrumentul descris în lucrarea lor este poreclit Dalek, dată fiind asemănarea sa cu mașinile antagoniste din franciza Doctor Who.  Acest instrument se bazează pe recomandările făcute de NASA într-un studiu independent din 2023, în care au afirmat

„Viitorii senzori construiți special pentru detectarea UAP ar trebui să fie concepuți pentru a se ajusta pe scări de timp de milisecunde pentru a ajuta la o mai bună detectare. În același timp, sistemele de alertă ar trebui să detecteze și să partajeze informații tranzitorii rapid și uniform… Platformele multisenzor sunt importante pentru a oferi o imagine completă a unui eveniment UAP. Ar trebui înregistrată mișcarea unui obiect, precum și forma acestuia (date imagistice), culoarea (date multispectrale sau hiperspectrale) și orice sunete și alte caracteristici”.

Lucrarea lor detaliază acest observator terestru multimodal și multispectral, primul instrument care a fost pus în funcțiune la locul de dezvoltare al Institutului Galileo, precum și procesul de calibrare.

Profesorul Avi Loeb, profesor de științe Frank B. Baird Jr. la Universitatea Harvard, director al Institutului pentru Teorie și Calcul (2007-prezent) din cadrul CfA, este, de asemenea, șeful proiectului Galileo (2021-prezent). După cum a declarat el pentru Universe Today prin e-mail:

„Adesea, datele guvernului SUA sunt clasificate, fie pentru că au fost colectate de senzori clasificați, fie pentru că nu sunt pe deplin înțelese și ar putea fi potențial relevante pentru securitatea națională. Atunci când există dubii, datele nu sunt comunicate publicului sau comunității științifice. Cu toate acestea, cerul nu este clasificat și, prin urmare, proiectul Galileo operează un observator pentru tot cerul la Universitatea Harvard și construiește alte două observatoare în Pennsylvania și Nevada, care caută obiecte anormale în infraroșu, optic, radio și audio”.

După cum a detaliat Loeb, aceste trei observatoare detectează aproximativ 100 000 de obiecte pe lună fiecare și au obținut deja date privind aproximativ 1 milion de obiecte. Aceasta este cea mai mare bază de date asamblată sistematic cu privire la NEO-uri, pe care proiectul Galileo le analizează folosind un software de învățare automată.

Acest software constă într-un model YOLO (You Only Look Once) pentru detectarea obiectelor și un algoritm SORT (Simple Online and Realtime Tracking) pentru reconstrucția traiectoriei.

Acești algoritmi sunt antrenați pe obiecte familiare (avioane, drone, baloane, păsări, sateliți etc.), ceea ce le permite să sorteze toate UAP observate și să detecteze valorile aberante. În plus, lucrarea conține un rezumat al primelor cinci luni de funcționare a observatorului.

500 000 de obiecte detectate

După cum a declarat echipa în lucrarea sa, aproximativ 500 000 de obiecte au fost detectate în această perioadă. Aproximativ 16% din traiectoriile reconstruite (~ 80 000) au fost marcate ca fiind aberante la un nivel de încredere de 95% și au fost examinate manual cu imagini în infraroșu.

Dintre acestea, 144 de traiectorii au rămas ambigue, despre care ei afirmă că sunt probabil obiecte banale care nu pot fi clasificate în continuare fără informații, distanță și alte date ale senzorilor. A spus Loeb:

„În primele cinci luni de punere în funcțiune a datelor raportate în această lucrare, am studiat o jumătate de milion de obiecte și am evaluat capacitatea noastră de a le clasifica fără informații despre distanță. În viitor, sperăm să măsurăm distanțele față de obiecte pe baza triangulării de către mai multe detectoare distanțate în cadrul fiecărui observator. Acest lucru ne va permite să determinăm viteza și accelerația diferitelor tipuri de obiecte și să le identificăm clar pe cele anormale.”

Prin comparație, studiile clasificate efectuate de agenții guvernamentale precum AARO – care adesea pot valorifica estimările distanței din date radar și senzori multipli – au raportat că ∼3% din cazurile care le-au fost aduse la cunoștință au rămas ambigue.

Scopul final, a spus Loeb, este de a găsi cele câteva (dacă există) anomalii care ar putea fi considerate dovezi ale unei specii avansate tehnologic (aka. technosignatures).

„Scopul nostru este să verificăm dacă există obiecte care prezintă caracteristici sau forme de zbor anormale. Chiar dacă s-ar întâmpla ca unul la un milion să prezinte capacități care depășesc tehnologiile create de om, aceasta ar constitui cea mai mare descoperire științifică făcută vreodată. Un astfel de obiect ar putea sugera existența unei civilizații tehnologice extraterestre de la care am putea învăța despre științe și tehnologii mai avansate decât cele dezvoltate de oameni în ultimul secol.”, a declarat aceasta.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button