‘O uriașă gafă și abuz juridic’
Avocatul Toni Neacșu a intervenit în scandalul dintre Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și jurnalistul Marius Tucă, catalogând decizia de eliminare a unei postări de pe YouTube drept „o eroare juridică”. Neacșu consideră că instanțele de contencios administrativ vor corecta această „uriașă gafă și abuz juridic” și subliniază că CNA nu are competența de a sancționa conținutul postat pe platformele de partajare video, precum YouTube, în afara cadrului unui serviciu media audiovizual.
Concret, Toni Neacșu susține că CNA-ul nu poate limita libertatea de exprimare manifestată în nume propriu, decât în cazurile prevăzute de lege. Persoanele fizice care postează pe rețelele sociale nu au obligația de a asigura informarea obiectivă a publicului, deoarece nu sunt instituții de presă, a explicat avocatul. Toni Neacșu și-a exprimat convingerea că Marius Tucă va contesta decizia CNA, iar justiția va corecta această interpretare greșită a legii.
Poziția lui Toni Neacșu
„Înainte de a fi un abuz, decizia CNA de a elimina o postare a jurnalistului Marius Tuca de pe contul său de you tube este o eroare juridică. Reamintesc ca e vorba despre o postare de 3 min și ceva în care d-ul Marius Tuca a postat pe contul său personal de you tube, filmat intr-un cadru privat cum facem toti dintre noi, o părere proprie despre situația din România. (https://youtu.be/68MLDJKgmzs?si=4gynqcG97eHKmZYP)
Instanțele de contencios administrativ vor îndrepta această uriașă gafă și abuz juridic.
CNA-ul nu are competența de a verifica respectarea prevederilor art. 3 alin 2 din Legea 504/2002 a audiovizualului, cel care a fost invocat ca temei juridic, decât în ce privește activitatea serviciilor media audiovizuale.
Conturile pe you tube,chiar dacă acestea poartă denumirea mariustucashow și par a trimite la o emisiune media, nu sunt serviciile media audiovizuale (aratate limitativ la alin. 1 pct 1) ci doar conturi personale pe o platformă de partajare a materialelor video (aratate la alin. 1 pct. 1/1), adică cu totul altceva.
CNA-ul nu poate limita libertatea de exprimare manifestată în nume propriu iar nu în cadrul unei emisiuni media audiovizuale decât in condițiile art. 42/5 -42/10 din Legea audiovizualului, adică atunci când materialele video ale utilizatorilor conțin incitări la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup, bazate pe motive precum sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere, dizabilități, vârsta sau orientare sexuală sau boală cronică contagioasă ori necontagioasă ori instiga public la săvârșirea de infracțiuni.
Persoanele fizice, utilizatorii obișnuiți ai rețelelor sociale media, nu au obligația de asigura informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor pentru simplul considerent ca nu sunt instituții de presă media. În nume propriu am voie să fiu cât de subiectiv vreau, de aceea se numește opinie sau parere personală iar nu știre sau serviciu de informare a publicului.
Repet, în calea de atac la care sunt sigur ca d-ul Marius Tuca va apela, justiția va îndrepta această urâtă eroare și deformare a legii.
PS Personal inca din decembrie intr-o emisiune chiar cu Marius Tuca și maestrul Ion Cristoiu am spus ca asistam la o lovitura de stat constituțională, pentru că asta a fost”, scrie Toni Neacșu pe Facebook.