Știrile Zilei

o populație cosmică nouă, detectată pentru prima dată

O echipă de astronomi a identificat o potențială populație nedetectată anterior de galaxii ascunse, fapt ce ar putea necesita reevaluarea modelelor actuale privind evoluția galactică.

Această descoperire, dacă se confirmă, ar putea modifica înțelegerea actuală a dezvoltării și distribuției galaxiilor și ar putea contribui la elucidarea unui deficit energetic, prin identificarea sursei radiației infraroșii lipsă din bugetul energetic al Universului, completând astfel datele despre emisia de energie la lungimi de undă mari.

Cercetătorii, coordonați de Science and Technology Facilities Council, Rutherford Appleton Laboratory și Imperial College London, au realizat cea mai detaliată imagine a Universului în lungimi de undă infraroșii îndepărtate, folosind telescopul spațial Herschel.

Analiza datelor a scos la iveală indicii privind existența unor galaxii ascunse, identificate printre aproximativ 2.000 de galaxii îndepărtate deja cunoscute.

Echipa a obținut acest rezultat prin suprapunerea a 141 de imagini captate de instrumentul SPIRE de la bordul Observatorului spațial Herschel al Agenției Spațiale Europene, care a funcționat între anii 2009 și 2013.

Cea mai profundă observație a cerului în infraroșu îndepărtat realizată până în prezent

content-image

Imaginea rezultată reprezintă cea mai profundă observație a cerului în infraroșu îndepărtat realizată până în prezent, depășind cu un factor de cinci orice observație Herschel anterioară și fiind de cel puțin două ori mai detaliată decât orice altă zonă observată de telescop.

Această tehnică a permis astronomilor să identifice galaxiile cu cea mai mare cantitate de praf, zone unde formarea de stele este predominantă, și să analizeze variația numărului de galaxii în funcție de luminozitate, calculând contribuția fiecărei galaxii la bugetul energetic total al Universului.

Datorită adâncimii mari a imaginii, galaxiile au început să se contopească, devenind greu de distins, scrie incredibilia.ro.

Thomas Varnish, doctorand la MIT, a aplicat tehnici de analiză statistică zonelor cele mai neclare, identificând posibile dovezi ale unor galaxii slabe, necunoscute anterior și ascunse în fundalul imaginii, care nu au putut fi detectate prin metode convenționale.

Confirmarea existenței acestor galaxii ar putea schimba fundamental modelele existente privind numărul și evoluția galactică.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button