Știrile Zilei

o nouă tehnologie revoluționară este pe cale să redefinească modul în care ne conectăm la internet

O nouă tehnologie revoluționară este pe cale să redefinească modul în care ne conectăm la internet. Li-Fi, bazat pe transmisia datelor prin lumină, promite să ofere viteze superioare și o securitate mai bună decât Wi-Fi-ul tradițional. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum această inovație va influența accesul la internet în bandă largă din locuințele noastre și dacă poate deveni o alternativă viabilă la rețelele actuale.

Ce este Li-Fi?

Light Fidelity, cunoscută și ca Li-Fi, utilizează puterea luminii pentru a transmite date. Spre deosebire de Wi-Fi, care utilizează unde radio pentru a crea o conexiune fără fir, Li-Fi se bazează pe lumină pentru a transmite date.

Prin acest proces, Li-Fi promite viteze de 100 de ori mai mari decât Wi-Fi.

Cercetările pentru Li-Fi au început încă de la începutul anilor 2000. Alături de echipa sa, fizicianul german Harald Haas a fondat această tehnologie descoperind că lumina poate fi utilizată pentru transmiterea bidirecțională a datelor.

Nu a trecut mult timp până când compania franceză Oldecomm, unul dintre liderii mondiali în această tehnologie, a început să efectueze experimentele sale pe Li-Fi în 2008. Luna trecută, Europa a lansat Ariane 6 în spațiu, efectuând patru experimente, dintre care unul orientat spre testarea tehnologiei Li-Fi.

Cum funcţionează Li-Fi

content-image

Li-Fi funcționează ca un sistem de comunicații cu lumină vizibilă; la baza sa, datele sunt transferate de becuri LED. Aceste becuri transportă impulsuri de lumină care produc informații similare codului Morse.

Desigur, acest proces nu poate fi văzut cu ochiul liber. Cu toate acestea, cele care schimbă regulile jocului în acest scenariu sunt dispozitivele compatibile care pot sintetiza rapid aceste informații. Ce înseamnă acest lucru pentru internet?

Wi-Fi, cunoscut și sub numele de fidelitate fără fir, a apărut pentru prima dată în 1996. În ultimii câțiva ani, dezvoltarea unor tehnologii precum Wi-Fi 6 și 6E și introducerea Wi-Fi 7 la începutul acestui an au transformat modul în care rămânem conectați. Cu Li-Fi, datele sunt transferate la o rată accelerată în comparație cu Wi-Fi, rezultând viteze mari.

Cu toate acestea, vitezele nu sunt singurul factor important într-o conexiune fără fir. The LiFi Group, un pionier în comercializarea tehnologiei Li-Fi și a produselor sale în spațiul digital, a evidențiat alte beneficii notabile, cum ar fi securitatea sporită.

„Securitatea este un alt avantaj cheie al Li-Fi, deoarece semnalele sunt limitate la zona iluminată de sursa de lumină și nu pot penetra pereții. Riscul de acces neautorizat este mult redus”, a declarat pentru CNET un purtător de cuvânt al The LiFi Group.

Revenind la subiectul vitezelor, vitezele Li-Fi ar putea ajunge până la 224 000 megabiți pe secundă (în teorie) și ar putea fi deosebit de avantajoase pentru orașele inteligente, realitatea virtuală, streaming 4K și chiar jocurile online, unde latența redusă este crucială, scrie gadgetreport.ro.

În plus, deoarece Li-Fi nu se bazează pe frecvențe radio precum Wi-Fi, conexiunea dvs. va fi lipsită de interferențe electromagnetice. Li-Fi ar putea fi, de asemenea, o opțiune mai sigură pentru locuința dumneavoastră, deoarece produce mai puține radiații.

În prezent, Li-Fi este încă în faza de cercetare în SUA și în alte părți ale lumii. S-ar putea să treacă ceva timp până când vom vedea cum va influența Li-Fi internetul. Se preconizează că Li-Fi va fi introdus pe piața generală în următorii doi ani.

Oldecomm preconizează că Li-Fi va fi disponibil oricând între 2024 și 2029. Cu toate acestea, punerea în aplicare a acestei tehnologii va depinde exclusiv de investițiile companiilor. Partea bună este că s-ar putea să nu fim chiar atât de departe, deoarece vedem această tehnologie în diferite industrii.

Grupul LiFi descrie această tehnologie ca fiind crucială pentru sectoare precum apărarea și guvernul, care este optim pentru transferul de date în siguranță. Alte industrii, cum ar fi aviația, utilizează, de asemenea, această tehnologie, după cum se observă la Spectrum Networks LLC, cu sediul în Fife, Washington.

În plus, există un interes crescut în rândul companiilor americane care finanțează cercetarea pentru dezvoltarea acestei tehnologii.

VLNComm, cu sediul în Charlottesville, Virginia, este lider în tehnologia VLC și joacă un rol esențial în dezvoltarea Li-Fi. În plus, compania Signify, cunoscută pentru produsele sale de iluminat eficiente din punct de vedere energetic, este, de asemenea, un actor-cheie în tehnologia VLC.

În timp ce această companie are sediul central în Țările de Jos, corporația sa nord-americană este situată în Bridgewater, New Jersey.

Ambele companii desfășoară activități care vor pune bazele tehnologiei Li-Fi.

 

 




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button