‘O dezinformare de tip PSD / Nu am nici un nepot’
Președintele PNL Nicolae Ciucă a fost invitat luni seară, la Antena 3 CNN, să comenteze informațiile din Gândul legate de „nepotul său”, care ar avea „contracte-mamut” la Ministerul Apărării.
„O dezinformare de tip PSD. Nu cunosc absolut…Nu am nici un nepot. Am un nepot care este la Craiova, lucrează într-o firmă de IT. Este băiatul cumnatei noastre. În rest nu am nici un nepot. Iar persoana respectivă nu știu cine este, n-am văzut-o în viața mea. Acel șir de minciuni pe care l-au folosit și îl folosesc în continuare și m-am obișnuit să vină toate aceste tiruri către mine. Dacă nu le este teamă și nu constitui un pericol, de ce atrag în fiecare zi astfel de minciuni? Acest subiect am să văd despre ce este vorba și dacă este nevoie am să mă duc în instanță”, a spus Ciucă.
Întrebat dacă se așteaptă să apară lebede negre, în această săptămână, care să schimbe complet ierarhia, Ciucă a răspuns: „Eu n-am citit articolul respectiv, mi-au inventat un nepot. Pot apărea asemenea chestiuni, noi nu discutăm despre problemele serioase ale românilor, venim cu tot felul de astfel de situații și informații hilare uneori. Important este să ne așezăm și să discutăm soluții pentru problemele oamenilor, soluții așteptate de la clasa politică, o alta atitudine, un alt comportament, nu acest joc în care ne pierdem timpul cu tot felul de nimicuri”.
Cine este „nepotul” lui Nicolae Ciucă
Cătălin Podaru, cunoscut în lumea afacerilor drept „nepotul lui Nicolae Ciucă”, câștigă de peste un deceniu contracte impresionante cu statul, în special în domeniul apărării și al construcțiilor civile. Fost ofițer activ al MApN, a trecut în rezervă în 2011 și a devenit un om de afaceri de succes.
Cătălin Podaru a trecut în rezervă în 2011, iar în următorii ani a devenit un nume important în afaceri. Compania sa, Leviatan Design, a înregistrat o cifră de afaceri remarcabilă, iar în 2023 a ajuns aproape la 500 de milioane de lei, potrivit Gândul.
Deși succesul său este incontestabil, nu lipsesc controversele legate de posibile favoritisme în relațiile cu MApN. Contractele obținute prin Leviatan Group Design sunt deja de notorietate, dar sunt însoțite de acuzații de parteneriate controversate.
Garajul de lux al „nepotului lui Nicolae Ciucă”
„Nepotul” lui Ciucă – a absolvit Colegiul National Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, urmat de Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București, apoi și-a continuat studiile superioare cu un curs de specialitate postuniversitar, Cursul de orientare a personalului NATO – Managementul crizelor în operațiuni multinaționale.
Acesta deține o colecție impresionantă de mașini. În garajul lui se găsesc, printre altele, un Porsche 911 GT3 RS, un BMW seria 7M, Porsche Carrera, un BMW X7, Porsche Cayenne sau un Audi A6.
Potrivit surselor, victoriile obținute de afaceristul român sunt susținute chiar la Direcția Domenii și Infrastructuri a MApN, chiar structura centrală care asigură administrarea patrimoniului imobiliar, elaborarea și aprobarea, în limita competenței sale, a programelor de investiții și a documentațiilor tehnico-economice pentru lucrările de investiții. Aceleași surse spun că s-a format astfel un adevărat „triunghi” de forță, din care fac parte „nepotul” Cătălin Podaru, general de brigadă Cristian-Marius Apostol, şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri (DDI) și însuși Nicolae Ciucă
„Contractul mileniului”
În anul 2021, Leviatan Design – firma lui Cătălin Podaru – a reușit să dea o adevărată lovitură în piață și să câștige un contract de 100 milioane de euro!
Contractul a reprezentat „lucrări de extindere și modernizare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii” și a fost doar o parte dintr-un contract mamut de 1,67 de miliarde de lei, alocat modernizării infrastructurii de apărare, investiția fiind necesată pentru ca Forțele Aeriene ale Statelor Unite să se mute în România.
Consorțiul de firme care a preluat acest contract de 100 milioane de euro a fost condus de Leviatan Design, compania lui Cătălin Podaru. Până la acel moment, această companie nu depășise rulaje de 10 milioane de lei și avusese, în anul 2020, doar 44 de angajați, ceea ce a ridicat numeroase semne de întrebare referitoare la capacitatea companiei de a transforma în realitate un asemenea proiect de anvergură.
„Nepotul” lui Ciucă a fost ofițer MApN din anul 2006 până în anul 2011, iar apoi a fost conectat permanent la industria apărării din România. Contractul-mamut de 100 de milioane de euro pentru modernizarea bazei militare aeriene de la Cîmpia Turzii era, de altfel, cel de-al șaptelea contract cu MApN câștigat de compania lui Cătălin Podaru.
După ce compania „nepotului” lui Ciucă a câștigat acest contract, firmele competitoare – Intrakat din Grecia, celebrul grup de firme UTI deținute de Tiberiu Urdăreanu, Bog’Art și austriecii de la Strabag – au contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a contestațiilor, iar MApN a secretizat datele contractului.
Surpriza a apărut ulterior, când contestația a fost retrasă. Austriecii de la Strabag avea să se combine – în anul 2018 – cu Leviatan Design („firmă de apartament”, la vremea respectivă, potrivit surselor Gândul). Atunci, MApN și asocierea de firme Strabag S.R.L. (lider) & Leviatan Design S.R.L. au semnat, în 1 august, la sediul Directiei Domenii si Infrastructuri a ministerului, contractul de execuție a lucrărilor de infrastructură necesare funcționarii Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, din municipiul Craiova, judetul Dolj.
Valoarea contractului a fost de 116.441.500 lei, inclusiv TVA.
O altă lovitură de tun
O altă lovitură de tun dată de Cătălin Podaru a fost întocmirea documentației tehnice pentru faza a doua a modernizării bazei aeriene de la Câmpia Turzii.
“A avut loc recepția documentației tehnice (proiect tehnic și detalii de execuție) pentru faza a doua a proiectului nostru de la Câmpia Turzii. Cu această ocazie a fost marcată încheierea etapei de proiectare. Proiectul are ca obiect realizarea infrastructurii aeroportuare pentru avionul multirol F16, fiind unul dintre cele mai mari proiecte publice din România.
Proiectul are un grad de complexitate foarte ridicat și este extrem de important pentru România ca furnizor de securitate în NATO, în contextul geopolitic actual. Baza Aeriană de la Câmpia Turzii reprezintă unul dintre punctele strategice esențiale în infrastructura de apărare și securitate a țării noastre.
Echipa noastră a proiectat 87 de clădiri cu o suprafață desfășurată de 100.000 mp și 30 de platforme, drumuri, căi de rulare care se întind pe o suprafață totală de 500.000 mp.
Noua infrastructură și construcțiile care vor fi edificate vor permite funcţionarea în condiţii optime a zonei operaţionale pentru Forţele Aeriene Române şi partenerii strategici”, transmitea Leviatan Design la momentul respectiv.
„E un modus operandi care se repetă. Mai întâi, Leviatan Desig câștigă întocmirea studiului de fezabilitate, pe bani puțini, apoi face proiectul și execuția, iar într-un final face și supervizarea”, au dezvăluit sursele.
De la Apărare la Sănătate
Ubitech Construcții, altă firmă aflată în portofoliul „nepotului” lui Ciucă, a semnat – în luna februarie a anului 2024 – contractul pentru primul pachet de lucrări de construcții la Spitalul Regional de Urgență Cluj, care va deveni centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării.
Proiectul are o valoare totală estimată la 3,35 miliarde de lei, iar finanțarea va fi asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (dintre care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), s-a mai precizat pe site-ul companiei.
„Acest proiect reprezintă o oportunitate extraordinară pentru echipa noastră, care va pune în valoare expertiza și profesionalismul specialiștilor Ubitech în realizarea lucrărilor cu grad ridicat de complexitate. Suntem onorați să contribuim la edificarea acestui proiect vital pentru România, care va avea un impact semnificativ în îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării”, a declarat Cătălin Podaru, CEO Ubitech Construcții.
Cifră de afaceri de aproape o jumătate de miliard de lei în 2023
Leviatan Group, format din companiile Leviatan Design, Ubitech Construcții, eConfaire Immersive Design și Copraag Entrepreneur, cu 12 ani de experiență în domeniul construcțiilor, a câștigat însă și alte proiecte majore de proiectare și execuție în domeniile apărare, medical, educațional și administrativ.
„În anul 2023, Leviatan Group a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 450 de milioane de lei, iar în primul trimestru al anului 2024, acest indicator economic a fost de peste 60 de milioane de lei. Totodată, estimăm că, până la finalul acestui an, vom depăși cu cel puțin 25% rezultatele înregistrate în anul trecut”, a declarat Cătălin Podaru într-un interviu pentru Agenda Construcțiilor, în luna iunie a acestui an.
Podaru spunea că portofoliu total de proiecte contractate la acel moment era în valoare de peste 1,25 miliarde de lei.
Potrivit informațiilor oficiale, grupul a derulat peste 35 de proiecte majore din anul 2020 și până în prezent, cifra de afaceri din 2023 fiind cu 38% mai mare decât cea din anul fiscal precedent.
Cătălin Podaru apare asociat în trei dintre cele patru companii ale grupului și într-o a patra, cu 30% părți sociale, respectiv Ventomir Dev SRL, care a fost radiată în septembrie 2023, după patru ani de activitate.