O biserică din Anglia îşi deschide porţile pentru wrestling, în încercarea de a atrage credincioşi
Aşezaţi în jurul unui ring de wrestling, credincioşii bisericii au răcnit atunci când eroul local Billy O’Keeffe l-a doborât pe un luptător pe nume Disciple. Sub vitralii, ei au aplaudat şi au aclamat în timp ce luptători masivi şi tatuaţi se prăbuşeau pe culoar în timpul unei lupte în echipe de şase bărbaţi, relatează AP, potrivit news.ro
Aceasta este Wrestling Church, care aduce sânge, sudoare şi lacrimi – mai ales sudoare – la biserica anglicană St. Peter din oraşul Shipley din nordul Angliei. Este creaţia lui Gareth Thompson, un bărbat în vârstă de 37 de ani, care spune că a fost salvat de luptele profesioniste şi de Isus – şi doreşte ca şi alţii să aibă aceeaşi experienţă.
Thompson spune că personajele extravagante şi bătăliile de moralitate cu scenarii ale luptelor profesioniste se potrivesc în mod natural cu un mesaj creştin.
„Dacă ne rezumăm la elementele de bază, este binele împotriva răului”, a spus el. „Când am devenit creştin, am început să văd lumea wrestlingului printr-o perspectivă creştină. Am început să văd David şi Goliat. Am început să-i văd pe Cain şi Abel. Am început să văd cum lui Esau i se fură moştenirea. Şi mi-am zis: „Am putea spune poveştile astea””.
O potrivire cerească
Prezenţa la biserică în Regatul Unit este în declin de zeci de ani, iar recensământul din 2021 a arătat că mai puţin de jumătate dintre oamenii din Anglia şi Ţara Galilor se consideră creştini. Numărul celor care spun că nu au nicio religie a crescut de la 25 % la 37 % într-un deceniu.
Acest lucru a determinat bisericile să devină creative pentru a supravieţui.
„Trebuie să îţi asumi câteva riscuri”, a declarat pastorul Natasha Thomas, preotul responsabil al bisericii St. Peter’s. Ea a recunoscut că nu a fost pe deplin sigură în ce se implică atunci când a acceptat să găzduiască evenimente de wrestling.
„Nu este o biserică aşa cum o ştii tu. Cu siguranţă nu este pentru toată lumea”, a spus ea. „Dar aduce un grup diferit de oameni, o comunitate diferită, decât am avea în mod normal.”
La o seară recentă a Wrestling Church, aproape 200 de persoane – cupluri în vârstă, adolescenţi, fani ai luptelor cu piercing şi tatuaje, părinţi cu copii entuziasmaţi – s-au înghesuit pe scaune în jurul unui ring ridicat sub tavanul boltit al bisericii vechi de un secol.
După o scurtă predică şi o rugăciune din partea lui Thomas, a venit timpul pentru lupte. Atmosfera a devenit din ce în ce mai veselă, fanii fluturând degete uriaşe de spumă şi strigând „Fă-l knock out!” participanţilor.
Unii dintre cei care frecventează biserica de mult timp au salutat infuzia de energie.
„Cred că este absolut minunat”, a spus Chris Moss, care s-a căsătorit cu soţul ei, Mike, în biserica St. Peter acum aproape 50 de ani. „Poţi să te uiţi la unii dintre luptători şi să te gândeşti” – ea şi-a încreţit faţa în dezgust. Dar vorbind cu ei şi-a dat seama că „nu trebuie să judeci o carte după copertă”.
Luptele au fost un colac de salvare
Thompson, al cărui pseudonim în lupte este Gareth Angel, atât luptă, cât şi prezidează haosul organizat. El este un amestec de predicator şi maestru de circ, purtând un tricou pe care scrie „Roagă-te, mănâncă, luptă, repetă”.
Iubeşte luptele de când acestea i-au oferit alinare şi eliberare în timpul unei copilării dificile, în care a supravieţuit abuzurilor sexuale din copilărie şi unei perioade în care a rămas fără adăpost în adolescenţă.
„Mă uitam la Shawn Michaels, la Rock şi la Stone Cold (Steve Austin) şi îmi spuneam: vreau să fiu ca ei”, a spus el. „Aşa că a fost întotdeauna o evadare pentru mine, o eliberare şi o modalitate de a scăpa de lucruri. Dar, în mod evident, Dumnezeu a întors asta şi a devenit această pasiune.”
A descoperit creştinismul în 2011, a organizat primul său eveniment Wrestling Church într-un fost club de noapte transformat în biserică în 2022 şi s-a mutat la St. Peter’s anul trecut.
Pe lângă spectacolele lunare de sâmbătă seara, organizaţia sa de caritate Kingdom Wrestling organizează sesiuni de antrenament pentru adulţi şi copii într-o cameră din spatele bisericii, împreună cu cursuri de autoapărare pentru femei, un grup de sănătate mintală pentru bărbaţi şi antrenamente pentru copiii care au fost exmatriculaţi de la şcoală.
Pentru mulţi din comunitatea foarte unită de luptători şi fani din Regatul Unit, religia este un ingredient nou, dar nu unul nedorit.
„Sunt aici în principal pentru lupte”, a declarat Liam Ledger, în vârstă de 33 de ani, care luptă sub numele de Flamin’ Daemon Crowe. Stând într-un vestiar cu miros înţepător, în timp ce luptătorii discutau despre planurile de luptă, îşi puneau genunchiere şi îşi legau cizmele cu multe găuri, el a spus că este un pic „suprarealist” când au loc botezuri între lupte.
„Funcţionează în ambele sensuri”, a spus el. „Sunt oameni care vin aici care sunt foarte religioşi şi sunt aici pentru toate chestiile de genul ăsta. Iar apoi se gândesc: „Oh, de fapt, acest wrestling este destul de distractiv.””
Kiara, campioana feminină în exerciţiu a Kingdom Wrestling, a declarat că organizaţia a ajutat-o să-şi aducă credinţa catolică în viaţa ei de luptătoare.
„Datorită Kingdom Wrestling am avut încrederea să mă rog acum în vestiar înainte de meciuri”, a spus Kiara, 26 de ani, cunoscută în afara ringului ca Stephanie Sid. „Îmi invit adversarul să se roage împreună cu mine, să ne rugăm să avem un meci sigur, să nu existe răniţi şi să ne rugăm să îi distrăm pe toţi cei prezenţi aici.”
În căutarea creşterii
Doar o mână de oameni au trecut de la vizionarea luptelor la participarea la slujbele de duminică dimineaţa de la St. Peter’s, dar Wrestling Church a botezat 30 de persoane în primul său an.
Thompson, al cărui creştinism născut din nou este mai puternic decât cel al multor anglicani tradiţionali, intenţionează să se extindă în alte oraşe britanice. Într-o zi, spune el, ar putea să îşi înfiinţeze propria biserică.
Creştinismul şi wrestlingul s-au suprapus mult timp în SUA, unde figuri precum Shawn Michaels, eroul lui Thompson, îşi proclamă cu mândrie credinţa. Dar Marea Britanie este un loc mai puţin religios, iar Shipley, un fost oraş de moară situat la 175 de mile (280 de kilometri) nord de Londra, este departe de centura biblică.
Cu toate acestea, Thompson nu este intimidat de cei care se îndoiesc.
„Oamenii spun: „Oh, wrestlingul şi creştinismul, sunt două lucruri false într-o lume falsă a existenţei lor””, a spus el. „Dacă nu crezi în ele, bineînţeles că vei crede asta despre ele. Dar experienţa mea personală cu privire la credinţa mea creştină este că este vie şi este adevărată. Lumea wrestlingului, dacă crezi cu adevărat în ea, crezi că este adevărată şi îţi poţi suspenda neîncrederea. O suspenzi pentru că vrei să te pierzi în ea. Vrei să crezi în ea. Vrei să speri pentru asta.”