Știrile Zilei

Nu vom continua cu acest efort săptămâni şi luni la rând


Preşedintele american Donald Trump va renunţa la încercarea de a media un acord de pace între Rusia şi Ucraina, dacă în câteva zile nu vor există semne clare că o înţelegere poate fi făcută, a declarat vineri secretarul de stat american Marco Rubio, la plecarea de la Paris, luând prin surprindere, relatează Reuters, potrivit news.ro.

„Nu vom continua cu acest efort săptămâni şi luni la rând. Prin urmare, trebuie să determinăm foarte rapid acum, şi mă refer la o chestiune de zile, dacă acest lucru este realizabil sau nu în următoarele câteva săptămâni”, a declarat Rubio la Paris, după întâlnirea avută cu lideri europeni şi ucraineni.

„Dacă nu este posibil, dacă suntem atât de departe unul de celălalt încât acest lucru nu se va întâmpla, atunci cred că preşedintele este probabil într-un punct în care va spune: Ei bine, am terminat”, a adăugat şeful diplomaţkiei de la Washington.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Parisului, Londrei, Berlinului sau Kievului cu privire la declaraţia lui Rubio. Trei surse diplomatice europene au declarat pentru Reuters că aceste comentarii ale lui Rubio reflectă frustrarea crescândă de la Casa Albă faţă de intransigenţa Rusiei de a pune capăt războiului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că se înregistrează deja unele progrese în ceea ce priveşte un acord de pace, dar că sunt dificile contactele cu Washingtonul. El a declarat că Rusia depune eforturi pentru a rezolva conflictul, asigurându-şi în acelaşi timp propriile interese. Moscova rămâne deschisă dialogului cu Statele Unite, a adăugat el.

Ameninţările lui Rubio au venit, în schimb, pe fondul semnelor unor progrese în discuţiile Statelor Unite cu Ucraina. Trump a declarat joi că se aşteaptă să semneze cu Kievul un acord privind mineralele săptămâna viitoare, după ce o încercare din februarie a eşuat în urma ciocnirii din Biroul Oval între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe de o parte, şi Trump şi vicepreşedintele JD Vance, de cealaltă parte.

FRUSTRARE AMERICANĂ ÎN CREŞTERE

Discuţiile de joi de la Paris au fost primele discuţii substanţiale, la nivel înalt şi în persoană privind eforturile de pace ale lui Trump, care – pentru prima oară – au inclus şi puteri europene. Rubio a declarat că un cadru de pace american pe care l-a prezentat la reuniune s-a bucurat de o „primire încurajatoare”. La rândul său, biroul lui Zelenski a calificat discuţiile drept constructive şi pozitive.

Nu a fost clar de ce tonul lui Rubio s-a schimbat atât de dramatic peste noapte. Cu toate acestea, comentariile sale de vineri subliniază frustrările crescânde de la Casa Albă cu privire la lipsa de progrese în eforturile de a rezolva o listă tot mai lungă de provocări geopolitice.

În timpul campaniei sale electorale, Trump a promis să pună capăt războiului din Ucraina în primele 24 de ore de la venirea sa la Casa Albă. El şi-a temperat această afirmaţie la preluarea mandatului, sugerând un acord până în aprilie sau mai, pe măsură ce obstacolele s-au înmulţit.

El a făcut presiuni asupra ambelor părţi pentru a veni la masa negocierilor, ameninţând cu sancţiuni mai dure împotriva Rusiei sau cu încetarea sprijinului militar american de miliarde de dolari acordat Kievului.

Atât Ucraina, cât şi Rusia s-au prezentat la discuţiile din Arabia Saudită, mediate de SUA, care au dus la o încetare parţială a focului, dar nimic mai mult. Între timp, războiul a continuat, inclusiv un recent atac cu rachete ruseşti care a lovit Sumî în nord-estul Ucrainei, ucigând 35 de persoane – un atac pe care Trump l-a numit o „greşeală”.

EŞECUL EFORTURILOR DE PACE

Dacă Washingtonul se retrage, eforturile de negociere a unei păci vor eşua probabil, deoarece nicio altă ţară nu este capabilă să exercite o presiune similară asupra Moscovei şi Kievului.

Alte consecinţe sunt neclare. Statele Unite ar putea să îşi menţină neschimbată politica actuală privind conflictul, menţinând sancţiunile împotriva Rusiei şi menţinând fluxul de ajutoare americane către Kiev. Alternativ, Trump ar putea decide să oprească plăţile către Ucraina.

Rubio a declarat că a vorbit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după discuţiile „constructive” de la Paris şi l-a informat cu privire la „unele dintre elementele” cadrului de pace al SUA.

Putin a spus în repetate rânduri că doreşte ca Ucraina să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO, iar Rusia să controleze integral patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind ale sale, în timp ce dimensiunea armatei ucrainene ar trebui să fie limitată, după cum cere Moscova.

Kievul susţine că aceste solicitări echivalează cu o capitulare a sa.

UN ROL PENTRU EUROPENI?

Rubio a declarat că europenii au un rol central de jucat în orice acord de pace, mai ales că sancţiunile UE impuse Rusiei, asupra cărora Washingtonul nu are niciun control, ar trebui probabil ridicate pentru a asigura un încheierea unui acord.

Rubio a confirmat că în cadrul discuţiilor de la Paris a apărut şi problema garanţiilor de securitate ale SUA. Este o problemă „pe care o putem rezolva într-un mod acceptabil pentru toată lumea”, susţine şeful Departamentului de Stat. Dar „avem provocări mai mari pe care trebuie să le rezolvăm”. a avertizat el.

Rubio a subliniat că este clar că un acord de pace va fi dificil de încheiat, dar trebuie să existe semne că ar putea fi realizat în curând. „Nimeni nu spune că acest lucru poate fi făcut în 12 ore. Dar vrem să vedem cât de departe este distanţa”, a arătat el. „Trebuie să ne dăm seama acum, în câteva zile, dacă acest lucru este realizabil pe termen scurt, pentru că dacă nu este, atunci cred că noi vom trece mai departe”, a explicat Rubio.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button