‘Nu președintele României numește premierul’
Președintele interimar Ilie Bolojan a evitat să spună dacă vrea să facă parte din viitorul guvern după alegerile prezidențiale din luna mai. Invitat miercuri la podcastul Friendly Fire, cu Moise Guran și Vlad Petreanu, Ilie Bolojan a fost întrebat dacă vrea să facă parte din viitorul guvern după alegerile prezidențiale.
„Cred că această perioadă în care ne găsim nu este propice și nu trebuie să ne ascundem unor reforme. Și dacă ai vrea să faci anumite lucruri care sunt absolut normale, ele se joacă într-o cheie electorală, se vând electoral. Am avut consultări cu oameni politici, am avut consultări cu partide. Să știți că în interior cu liderii politici lucrurile erau discutate într-un fel, în momentul în care ieșeau afară aveau discursuri de tip electoral care erau destul de diferite. Eu am încercat întotdeauna (…) să fiu corect cu oamenii, să nu le generez niște speranțe care nu pot fi onorate, pentru că după aceea nu mai ai autoritate. Deci fără nici un fel de agendă sau vreun plan de a fi în guvern, eu cred că aceste lucruri trebuie făcute indiferent ce guvern avem, indiferent cine este premier și cine sunt miniștri.
Dacă ar fi să vă răspund la întrebare, v-aș ruga să vă aduceți aminte că în perioada electorală de anul trecut eram propus de aproape toți candidați ca premier. Dar era clar că era un anunț de campanie, care n-are nicio legătură cu realitatea. Și acum se folosește această marotă. Nu președintele României numește premierul. Președintele României acceptă un premier care este propus de o coaliție”, a spus Ilie Bolojan.
„Majoritatea actuală este la limită, orice fel de consolidare a majorității nu face decât să întărească puterea coaliției de a lua decizii”, a mai spus Ilie Bolojan.
Conflictele politice ne vor crea probleme economice, a mai spus președintele interimar. Sper să nu ajungem la un guvern de uniune națională, a adăugat Bolojan răspunzând unei întrebări despre o altă posibilă formulă guvernamentală.
De asemenea, Ilie Bolojan tras un semnal de alarmă privitor la un posibil „vot antisistem” care ar putea duce la apariția unor majorități extremiste.
El a militat pentru o integrare „și mai bună în Uniunea Europeană” avertizând totodată asupra pericolului unui regim izolaționist: „ar fi așa cum se duce o mașină în zid”.