Nu cupla la aceeași priză aceste electrocasnice. Pericolul de incendiu este iminent
Tot mai multe aparate electronice necesită să fie conectate pentru a funcționa sau pentru a-și încărca bateria. Acest lucru crește numărul de prize necesare în casă și de aceea prelungitoarele electrice au devenit un element indispensabil.
Acestea permit conectarea mai multor dispozitive la aceeași sursă de energie. Cu toate acestea, trebuie avut grijă la utilizarea incorectă a prelungitoarelor, deoarece poate avea consecințe periculoase, cum ar fi atunci când se conectează electrocasnice care necesită o putere mare.
Atenție la aparatele care consumă multă energie
Excesul de dispozitive conectate poate supraîncărca prelungitorul, provocând încălzirea excesivă a cablurilor și componentelor, ceea ce poate duce la un incendiu. Există două electrocasnice care necesită multă putere și care este mai bine să nu le conectezi simultan la prelungitor din cauza riscului de incendiu.
Nu doar că poate genera un incendiu, dar supraîncălzirea poate deteriora electrocasnicele conectate, ceea ce le reduce durata de viață. De aceea este important să știi puterea pe care o poate suporta prelungitorul și puterea aparatului conectat.
Fierul de călcat și aerul condiționat
Unul dintre ele este fierul de călcat, care necesită o putere de între 1.000 și 3.000 de wați, în funcție de model. Având un consum energetic atât de mare, poate exercita o presiune asupra circuitelor electrice, mai ales într-o prelungire care nu este proiectată să suporte această încărcătură.
Celălalt aparat care cere o mare putere este aparatul de aer condiționat. Modelele mici necesită între 1.500 și 2.000 de wați, iar cele mai mari, peste 4.000 de wați. Când aceste două dispozitive sunt conectate la aceeași prelungire, suma cerințelor lor de energie poate depăși capacitatea prelungitorului și a circuitului electric la care este conectat.
Riscurile supraîncărcării
Prelungitoarele au, de obicei, o capacitate limită de 2.500 de wați, iar atunci când aerul condiționat și fierul de călcat sunt conectate împreună, depășesc această capacitate, ceea ce poate duce la o supraîncărcare a circuitului care cere mai multă energie decât poate suporta. Acest lucru provoacă supraîncălzirea prelungitorului, crescând riscul de incendiu, potrivit Ziarul Românesc.