‘Nu ar fi sănătos pentru democrație / Electoratul trebuie să aibă o alegere’
Vicepreședintele USR, Dominic Fritz, a declarat marți seară că un candidat comun la alegerile prezidențiale „nu ar fi sănătos pentru democrație”. El a adăugat că electoratul trebuie să aibă o alegere și că susține o competiție electorală onestă.
„Deocamdată, o ipoteză importantă, să zicem, a partidelor care s-au întâlnit astăzi, cel puțin înainte să ajungem noi, este un candidat comun. Lucru ce, cred eu, nu ar fi sănătos pentru democrație. Nu cred că ideea că politicienii fac cumva o preselecție pentru electorat și prezintă deja o variantă spălată a unei candidaturi mai sigură a fost de succes. Eu cred că electoratul trebuie să aibă o alegere, trebuie să fim în stare să ducem și o competiție electorală onestă, pentru că nu este ceva ce trebuie să ne sperie”, a declarat primarul Timișoarei, marți seară, la Digi24.
El a adăugat că, de aceea, crede că nu trebuie să existe un candidat unic care să fie susținut „de la PSD până la USR”.
„Pentru noi, deocamdată, există o persoană, un candidat pro-european care a strâns 1,7 milioane de voturi, care a intrat în turul doi, care nu a pierdut absolut nimic pentru că de fapt s-au anulat alegerile și nu există niciun motiv acum pentru noi să zicem: hai că mai încercăm și cu altcineva”, a mai spus Fritz.
Vicepreședintele USR a mai declarat că printre măsurile pe care partidul său le vrea în programul de guvernare se numără o „reformă a justiției”.
„O măsură despre care trebuie să vorbim ține de capitolul de justiție, de servicii. Cred că am văzut un eșec uriaș al instituțiilor de stat care ar fi trebuit să ne protejeze, să nu se întâmple ceva ce s-a întâmplat și toată democrația noastră să fie pusă cumva sub semnul întrebării. De aceea, cred că e limpede pentru toată lumea că trebuie să vedem o reformă a justiției, o reformă a Curții Constituționale, o reformă a serviciilor”, a declarat Fritz.
Primarul Timișoarei a adăugat, la Digi24, că Serviciile „se bazează pe niște legi din anii ’90”, când nu exista încă nici inteligență artificială, nici algoritmi sau TikTok.
„Deci trebuie să avem o reformă clară în aceste domenii și deocamdată nu se vede nimic”, a subliniat Fritz.