Știrile Zilei

NU am văzut să ceară sancțiuni/ POLITICO


Nicușor Dan spune că SUA nu presează și Rusia pentru a obține pacea în Ucraina. Nicușor Dan a comentat, în POLITICO, atitudinea SUA față de Ucraina subliind că Donald Trump ar putea cere sancțiuni mai dure pentru Rusia.

„A încerca să avem pace în Ucraina este foarte legitim. Toată lumea o vrea”, spune Dan. „Privind răspunsul administrației Statelor Unite, am văzut o presiune mare pe partea ucraineană, dar nu am văzut o presiune similară pe partea rusă. Dacă sunteți administrația Statelor Unite, dacă doriți să presați pe partea rusă, puteți vorbi despre sancțiuni financiare, puteți vorbi despre prețul petrolului și toate aceste lucruri, iar eu nu am văzut asta”.

SUA vor să preia cât mai mult din resursele virgine ale Ucrainei

Administraţia Trump a propus un acord nou, mai extins, privind mineralele din Ucraina, potrivit unui număr de trei persoane care sunt la curent cu negocierile şi unui proiect de propunere obţinut de Reuters.

SUA au revizuit propunerea originală, au declarat sursele, şi nu îi acordă Ucrainei garanţii de securitate viitoare, dar îi cer să contribuie la un fond comun de investiţii cu tot venitul rezultat din utilizarea resurselor naturale administrate de stat şi de companii private pe întreg teritoriul Ucrainei.

Termenii propuşi de Washington merg mult mai departe decât acordul discutat în zilele care au precedat disputa publică din Biroul Oval de luna trecută dintre preşedintele american Donald Trump şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a condus negocierile din partea SUA, a declarat una dintre surse. Bessent nu a răspuns unei solicitări a Reuters de a comenta informaţia.

Propunerea nu menţionează preluarea în proprietatea SUA a centralelor nucleare ucrainene, potrivit rezumatului proiectului consultat de Reuters, un lucru despre care Trump a vorbit în trecut.

Trump a declarat că acordul privind mineralele va contribui la obţinerea păcii, dând SUA o miză financiară în viitorul Ucrainei. De asemenea, liderul de la Casa Albă vede acest acord ca pe un mod în care SUA să recupereze o parte din zecile de miliarde de dolari acordate Ucrainei ca ajutor financiar şi militar după invazia rusă din urmă cu peste trei ani.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate, James Hewitt, a refuzat să confirme termenii ultimei propuneri, dar a spus că acordul va întări relaţia dintre SUA şi Ucraina.

„Acordul privind mineralele oferă Ucrainei oportunitatea de a forma o relaţie economică durabilă cu SUA, care este baza pentru securitate şi pace pe termen lung”, a spus Hewitt.

Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta informaţia.

O variantă anterioară a acordului propunea un fond de investiţii comun la care Ucraina să contribuie cu 50% din veniturile viitoare rezultate din extracţia resurselor naturale deţinute de stat. De asemenea, stabilea termenii modului în care SUA şi Ucraina urmau să utilizeze resursele minerale ale ţării.

Zelenski le-a declarat marţi jurnaliştilor că SUA au propus un nou acord „major” şi că oficiali ucraineni analizează încă termenii.

Preşedintele Ucrainei a mai spus joi că SUA schimbă „constant” termenii acordului propus privind mineralele, dar a adăugat că nu vrea ca Washingtonul să creadă că Kievul este împotriva acordului.

Într-un interviu pentru Fox News din această săptămână, Bessent a declarat că SUA „au transmis un document final pentru parteneriat economic” şi că Washingtonul speră „să treacă la discuţii depline şi chiar să obţină semnăturile săptămâna viitoare”.

Noua propunere stipulează că SUA au primele drepturi de a achiziţiona resursele extrase în baza acordului şi că trebuie să-şi recupereze toţi banii pe care i-au dat Ucrainei din 2022, plus o dobândă anuală de 4%, înainte ca Ucraina să înceapă să aibă acces la profiturile fondului, potrivit sumarului draftului consultat de Reuters.

Dacă va fi acceptat, fondul de investiţii comun va avea un Consiliu de Administraţie format din cinci persoane, trei numiţi de SUA şi doi de Ucraina, iar veniturile generate vor fi convertite în valută şi transferate peste hotare. Fondul va fi administrat de U.S. International Development Finance Corporation (DFC), o agenţie a guvernului federal al SUA şi o instituţie financiară care investeşte în proiecte de dezvoltare în alte ţări.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button