Nu am crezut că vom mai asista vreodată
Instituțiile au obligația de a interveni și de a-și asuma decizii pentru a apăra Constituția și drepturile cetățenilor, așa cum au procedat recent instituțiile statului, inclusiv CCR, afirmă ministrul de Interne, Cătălin Predoiu într-un mesaj de Ziua Constituției.
„În acest an, împrejurări recente și în plină desfășurare, la care nu credeam că vom mai asista vreodată, au adus în prim-plan situații în care țara noastră a fost atacată asimetric, iar integritatea unui drept esențial – dreptul la vot – a fost influențată prin mijloace tehnologice de ultimă generație, distorsionând un proces fundamental pentru exprimarea corectă și autentică a voinței poporului. Mai ales în astfel de momente, trebuie să ne bazăm pe Constituția noastră, pe valorile noastre și pe modul nostru de viață, câștigate de înaintași cu jertfă și sacrificii”, afirmă Cătălin Predoiu.
Parcursul european trebuie apărat
Constituția, adaugă el, trebuie apărată, drumul european al României trebuie apărat, apartenența noastră la Uniunea Europeană și NATO trebuie apărată, valorile democratice ale societății noastre trebuie apărate, iar integritatea proceselor democratice trebuie protejată atunci când este atacată, fie din interior, fie din exterior, așa cum s-a întâmplat recent.
„În astfel de situații, când Constituția este atacată, instituțiile statului au nu doar dreptul, ci și obligația morală și legală de a interveni și de a-și asuma decizii, în limitele puterilor și competențelor constituționale, pentru a apăra și prezerva Constituția și drepturile cetățenilor, așa cum au procedat recent instituțiile statului, inclusiv Curtea Constituțională. Constituția europeană a României este un bun național. Există vremuri în care nu este suficient să ne declarăm atașamentul față de valorile și bunurile naționale cu ocazia unor momente festive sau aniversare, ci trebuie să ne asumăm fără ezitare apărarea lor prin fapte și prin intermediul instituțiilor. Statul democratic și societatea democratică acționează prin instituții. Acestea trebuie să se dovedească puternice și hotărâte prin cei care le formează și le reprezintă, fie aleși, fie numiți în temeiul legilor, în situații în care bunurile și valorile naționale, instituțiile și, în ultimă instanță, țara și poporul sunt atacate sau subminate”, spune ministrul de Interne.
El precizează că a observat, în aceste zile, „vehicularea unor teze periculoase, inclusiv teze neofasciste, prin care a fost pusă în cauză arhitectura democratică ce stă la baza vieții societății noastre”.
„Nevoia de reformă permanentă a instituțiilor politice, inclusiv a partidelor politice, precum și nevoia ca acestea să fie mai puternic ancorate și conectate la nevoile cetățenilor sau de a promova mai ferm meritocrația în cadrul lor, nu poate fi folosită drept argument pentru vehicularea și propagarea tezelor de sorginte fascistă, precum desființarea partidelor și a sistemului politic. Anihilarea sistemului politic, în numele unui populism anacronic, reprezintă capcana clasică întinsă poporului de către orice dictator în devenire, de către orice „lup îmbrăcat în blană de oaie”. Sistemul politic democratic trebuie îmbunătățit permanent, iar aceasta este, în primul rând, responsabilitatea și obligația oamenilor politici. Totuși, anihilarea sistemului politic democratic, în numele unui mesianism politic ipocrit și iluzoriu, nu este doar o eroare, ci o veritabilă trădare a poporului, a Constituției și a țării din partea celor care promovează astfel de idei. Prin normele sale, explicite și implicite, Constituția ne cere și ne obligă să respingem orice formă de extremism, xenofobie, violență, precum și orice tentativă de a extrage România din lumea europeană și euroatlantică”, încheie Predoiu.
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. A fost o decizie fără precedent din partea Curții Constituționale, conform Aleph News.
Biroul Electoral Central a emis, vineri seara, decizia de oprire a alegerilor prezidențiale, după ce judecătorii CCR au anulat primul tur al acestor alegeri.
Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, încetează de îndată operațiunile de votare și cele de pregătire a votării la secțiile de votare din străinătate.
„Totodată, încetează de îndată operațiunile de pregătire a votării la secțiile de votare din țară și se sistează de îndată activitatea de operare în aplicațiile informati ce utilizate pentru desfășurarea alegerilor pentru Președintele Românlei din anul 2024. Toate materialele electorale deținute de birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate se sigilează și se predau misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Toate buletinele de vot întrebuințate sau neîntrebuințate se anulează prin grija birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate. De asemenea, conform deciziei BEC, se sistează de îndată operațiunile de predate a materiale lor electorale către birourile electorale ale secțiilor de votare din țară. Toate materialele electorale deja predate birourilor electorale ale secți ilor de votare din țară se sigilează și se predau birourilor electorale iei arhic superioare”, potrivit comunicatului de presă.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, arată decizia oficială a CCR.