nimeni nu știa ce poate fi, provocând o panică uriașă printre locuitori
În 1918, Parisul a fost cuprins de teroare din cauza unor explozii neașteptate care au zguduit orașul și au provocat panică printre locuitori. Nimeni nu putea identifica sursa acestor atacuri. S-au vehiculat teorii fantastice despre avioane invizibile sau zepeline germane. Însă realitatea era chiar mai șocantă: orașul era bombardat de un tun colosal aflat la peste 100 de kilometri depărtare – o armă secretă care a rescris regulile războiului.
Tunul din Paris, sau Tunul Kaiser Wilhelm, a fost cea mai mare armă a Primului Război Mondial. Construit de germani, gigantul de oțel măsura peste 34 de metri lungime și cântărea 256 de tone. Impresionantă era și raza sa de acțiune: putea lansa proiectile de peste 100 de kilograme la o distanță de 130 de kilometri, atingând o altitudine de 40 de kilometri.
Între martie și august 1918, bestia metalică a Germaniei a tras sute de obuze asupra Parisului, ucigând sute de oameni și terorizând orașul.
Cea mai fatală zi a avut loc pe 29 martie, când un proiectil a căzut pe biserica Saint-Gervais-Saint-Protais în timpul unei slujbe, ucigând aproape 100 de persoane, inclusiv mai mulți membri ai nobilimii europene. Scriitorul francez Romain Rolland, care a trăit la Paris în timpul bombardamentelor, a relatat acest eveniment în povestea sa fictivă de dragoste Pierre și Luce:
„În aceeași clipă, marele pilon de care se sprijineau cu spatele s-a mișcat, iar până la baza lui întreaga biserică s-a cutremurat”, a scris Rolland, „iar Luce, ale cărei bătăi ale inimii au amortizat în ea zgomotul exploziei și strigătele mulțimii, s-a aruncat peste Pierre… și pilonul masiv s-a prăbușit peste ei cu un singur zgomot”.
Cea mai fatală zi a avut loc pe 29 martie, când un proiectil a căzut pe biserica Saint-Gervais-Saint-Protais în timpul unei slujbe, ucigând aproape 100 de persoane
Impactul psihologic a fost enorm, chiar dacă precizia tunului era limitată. Însă, odată cu avansarea Aliaților, germanii au fost nevoiți să-și dezmembreze arma secretă.
Tunul din Paris și moștenirea sa uriașă
Deși Tunul din Paris este cel mai mare tun din Primul Război Mondial, nu este cel mai mare tun creat vreodată. Acest premiu îi revine lui Schwerer Gustav, un tun german creat pentru lupta din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Creat tot de Krupp, Schwerer Gustav cântărea peste 1.300 de tone și putea trage obuze de șapte tone la peste 29 de mile distanță. A fost creat în secret pentru a distruge fortificațiile de-a lungul liniei Maginot din Franța și, deși nu a văzut niciodată lupta în Franța, tunul a devastat orașul Sevastopol în timpul unui asediu de opt luni. Până în prezent, acesta rămâne cea mai grea armă de artilerie mobilă folosită vreodată în luptă.
Arma de la Paris a influențat fără îndoială crearea Schwerer Gustav. Și nu este tot ceea ce a inspirat. În anii 1930, inginerii germani au început să lucreze la idei pentru un tun mare de artilerie similar cu Tunul din Paris. Ei nu puteau pur și simplu să recreeze Tunul de la Paris, deoarece Tratatul de la Versailles interzicea în mod explicit crearea și utilizarea acestuia, scrie gadgetreport.ro.
Cu permisiunea partidului nazist nou ales, inginerii germani au reglat astfel proiectele de la Tunul Paris și au creat tunul feroviar K 12, un tun de artilerie de 300 de tone capabil să tragă obuze la o distanță de până la 71 de mile. În timpul războiului, tunurile K 12 au fost instalate de-a lungul Canalului Mânecii.
Deși nu a schimbat decisiv cursul războiului, Tunul din Paris a rămas în istorie ca un simbol al ingeniozității militare germane și al terorii din Primul Război Mondial. Mai mult, a inspirat dezvoltarea unor arme și mai puternice în cel de-al Doilea Război Mondial.