Nicio țară din Europa sau din altă parte nu se poate simți în siguranță, cu NATO sau fără NATO
Aliații își exprimă o îngrijorare tot mai mare cu privire la cadrul propus de administrația Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care ar permite Rusiei să păstreze suprafețe mari din teritoriul ucrainean confiscat.
Mai multe surse diplomatice au declarat pentru CNN că oficialii din Europa și Asia se pregătesc pentru rezultatul reînnoirii discuțiilor dintre SUA și Rusia și se tem că planul trimite un mesaj periculos. Propunerea, prezentată la Paris săptămâna trecută, include o potențială recunoaștere de către SUA a Crimeei ca teritoriu rus și concesii teritoriale ucrainene. Vicepreședintele JD Vance a întărit această poziție, spunând, pe 23 aprilie, că este nevoie de „înghețarea liniilor teritoriale la un nivel apropiat de locul în care sunt astăzi”.
Întrebat la ce ar renunța Rusia în schimb, Trump a răspuns: „Oprirea războiului, oprirea [de la] luarea întregii țări, concesie destul de mare”.
Remarca a neliniștit mulți diplomați, un oficial est-european avertizând că cadrul amenință integritatea dreptului internațional: „Este vorba în mare măsură de propria noastră existență și de slăbirea oricăror garanții pe care țările mele sau alte țări le au pentru propria noastră independență”.
„Dacă o țară din Europa este forțată să renunțe la părți din teritoriul său legal… nicio țară din Europa sau din altă parte nu se poate simți în siguranță, cu NATO sau fără NATO”, a declarat diplomatul pentru CNN.
În cadrul reuniunilor la nivel înalt desfășurate la Londra pe 23 aprilie, oficialii americani, europeni și ucraineni au făcut progrese în reducerea diferențelor. Reprezentantul american Keith Kellogg a calificat discuțiile drept „france, pozitive și productive”. În același timp, un oficial european a spus că negociatorii au „reușit să-i convingă pe ucraineni să se convingă să ajungă într-o poziție mai prietenoasă cu administrația SUA”. Totuși, problema de bază – concesiunile teritoriale – rămâne încărcată. Un oficial german a recunoscut că „ucrainenii vin”, dar a subliniat că „au linii roșii pe care nu le pot trece”.
Un parlamentar ucrainean a descris orice acord care necesită pierderi teritoriale majore drept „sinucidere politică”, avertizând că nu va fi aprobat de parlament. Diplomații europeni au recunoscut că orice acord acceptabil pentru Moscova ar părea „nefavorabil ucrainenilor”, dar au remarcat că „în limita rațiunii, ucrainenii vor trebui să se împace cu ceva care ar putea fi al doilea cel mai bun după un acord pe care și l-ar fi dorit în urmă cu doi ani”.
Rămân întrebări cu privire la modul în care SUA intenționează să implementeze planul, un oficial american descriind abordarea administrației drept „oarecum fără direcție, fără cârmă, confuză”.