ne oprim, pentru a ne jelui pe soartă, pentru că e prea greu sau să mergem înainte’
„Încheiem un an care ne-a pus multe pietre de încercare în față, dar ne-a deschis și multe drumuri. De obicei, la final de an obișnuim să lăsăm totul ce nu ne-a plăcut în urmă și să punem în față succesele, dar mai ales speranța că va fi mai bine”, a transmis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în mesajul său de Revelion.
Șeful statului moldovean a spus că în 2024 am trecut prin momente foarte complicate, am reușit ca popor să ne bucurăm și să scoatem în evidență lucrurile de care ne mândrim.
„Împreună ne-am bucurat de fiecare medalie adusă acasă de olimpicii și sportivii noștri, de fiecare succes al elevilor și studenților noștri, de fiecare dată când un medic a salvat o viață sau un profesor a descoperit potențialul într-un elev. Ne-am aplaudat împreună muzicienii, actorii, pictorii, scriitorii. Am apreciat cu plecăciune când un asistent social, un polițist, un militar, un funcționar, un jurnalist și-a îndeplinit cu onoare datoria față de țară”, a adăugat ea.
În același timp, anul 2024 ne-a arătat și divizările care ne slăbesc. Nu trebuie să fugim de recunoașterea acestui lucru, spune șeful statului. Să punem degetul pe rană și să nu ne temem de întrebările complicate, menționează președintele.
„Aș vrea ca azi, în noaptea dintre ani, să ne privim în oglindă. Ca țară. Să ne întrebăm cine suntem ca neam. E momentul ca țara noastră să se privească în oglindă și să începem a iubi ceea ce vedem. Cu bune și cu rele. Să iubești nu înseamnă să amâni rezolvarea problemelor sau să negi existența lor. Este tocmai invers, doar prin dragoste de țară poți rezolva cu adevărat provocările. Doar așa putem găsi punți unii spre alții și construi împreună”, spune Maia Sandu.
Liderul de la Chișinău a precizat că nu există țări perfecte – tărâmuri de basm există doar în povești. Însă, menționează președintele, știm că sunt țări care trăiesc mai bine decât noi, iar Republica Moldova vrea să fie una din ele.
„Am decis împreună că mergem în Uniunea Europeană. Și suntem pe acest drum! Acum avem doar 2 opțiuni: ne oprim, pentru a ne jelui pe soartă, pentru că e prea greu, pentru că ne lăsăm cuprinși de lehamite SAU continuăm să mergem înainte, cu capul sus. Noaptea dintre ani este o ocazie bună să ne răspundem ca popor la câteva întrebări în acest drum:
Putem înceta să ne deplângem soarta?
Putem înceta să ne învinovățim pe noi înșine pentru lucrurile care ni se întâmplă?
Putem să ne oprim din a nu avea încredere în propria țară?”.
Șeful statului a menționat că poporul moldovean poate, iar acest lucru l-am arătat întregii lumi. În context, Maia Sandu i-a îndemnat pe moldoveni să privească intrarea în noul an ca pe un moment de unificare a neamului nostru.
„Priviți-i pe cei lângă care sunteți în această seară. Comunitatea în care vă aflați este o oglindă a neamului nostru. Sunt oameni pe care îi iubiți, respectați, în care aveți încredere, alături de care vreți să creșteți copii, să faceți afaceri, să vă petreceți bătrânețea. Suntem printre oameni, alături de care, vrem să ne construim țara. Priviți-i pe cei lângă care sunteți acum – îi iubiți, cu bune și cu rele, și îi ajutați să crească. Pentru că prin fiecare triumf individual, triumfăm cu toții. Iar când ne este cel mai greu, reușim să păstrăm speranța doar dacă avem punct de sprijin. Iar punctul de sprijin al țării noastre sunt toți oamenii ei. Noi suntem Moldova și Moldova depinde de gândurile, acțiunile și deciziile noastre zilnice. Pentru că noi toți ne ținem unul de altul.
Dragi moldoveni, în orice colț al lumii v-ați afla, haideți să intrăm în Noul An privindu-ne unii pe alții cu încredere. Să intrăm în 2025 cu credința că Moldova are un viitor frumos, pentru că are un popor demn, muncitor și omenos. Să ne privim cu recunoștință unii pe alții!
Eu vă mulțumesc tuturor și sunt mândră să fim concetățeni. Sunt mândră de Moldova și de moldovenii noștri! La mulți ani, Moldova!”, a conchis președintele.