Stiri TV

NATO a cumpărat Maven, un sistem militar AI de ultimă generație, de la omul lui Trump


NATO a cumpărat un sistem militar bazat pe AI (inteligență artificială) de la Palantir, compania americană de software condusă de Peter Thiel, susținător al lui Donald Trump și cu legături puternice cu Pentagonul, scrie Financial Times, citat de antena3.ro.

Achiziţia vine pe fondul creșterii anxietății în rândul membrilor europeni cu privire la o posibilă retragere a SUA din Alianţă, după ce Trump a amenințat că va înceta să protejeze continentul dacă aliaţii nu vor crește drastic cheltuielile pentru apărare. NATO se grăbește, de asemenea, să țină pasul cu dezvoltarea capacităților militare bazate pe inteligență artificială ale unor rivali precum China.

Sistemul inteligent Maven (MSS NATO) al Palantir utilizează inteligența artificială generativă, învățarea automată și modele lingvistice mari (LLM) pentru a oferi „comandanților o capacitate operațională sigură și comună”, urmând să fie utilizat pentru a sprijini operațiunile NATO în curs, a anunțat Alianța luni.

Contractul a fost negociat pe o perioadă de şase luni, fiind catalogat drept „unul dintre cele mai rapide din istoria NATO”

Contractul a fost negociat pe o perioadă de şase luni, fiind catalogat drept „unul dintre cele mai rapide din istoria NATO”și se așteaptă ca sistemul să fie operațional în următoarele 30 de zile. NATO a declarat că a finalizat achiziția luna trecută, o achiziție care „demonstrează un parteneriat puternic și durabil între baza tehnologică nord-americană și cea europeană”.

Termenii financiari ai tranzacției nu au fost dezvăluiți, dar este probabil ca acesta să fie unul dintre cele mai importante contracte de apărare ale Palantir din acest an, scrie Radu Tudor.

Peter Thiel, una dintre cele mai proeminente figuri conservatoare din Silicon Valley, a fost un susținător important al primei candidaturi a lui Trump la președinție în 2016 și a jucat un rol important în sprijinirea vicepreședintelui JD Vance în încercarea sa de a fi ales vicepreședinte al lui Trump.

Palantir a câștigat peste 2,7 miliarde de dolari în contracte guvernamentale americane din 2009, inclusiv peste 1,3 miliarde de dolari în Departamentul Apărării, conform datelor federale. Acțiunile sale au crescut cu peste 300% în ultimele 12 luni, deoarece investitorii se așteaptă ca firma să fie beneficiară a cheltuielilor de apărare ale administrației Trump, precum și a clienților comerciali care utilizează sistemele sale de inteligență artificială.

Armata americană folosește deja propria versiune Maven a Palantir, care a fost prelungită cu un contract pe cinci ani în valoare de 99,8 milioane de dolari în septembrie anul trecut. Un sistem similar a fost folosit și în Ucraina. Maven este folosit pentru a combina imagini din satelit cu alte surse de informații de pe câmpul de luptă, utilizând învățarea automată pentru a scana ținte și a accelera atacurile.

Sistemul Project Maven al Pentagonului datează din 2017, când a început să utilizeze tehnologia Google. Gigantul tehnologic s-a retras ulterior din program după o reacție negativă din 2018 din partea a mii de angajați cu privire la utilizarea inteligenței artificiale în război.

Palantir furnizează NATO o versiune personalizată a Maven, care oferă o platformă pe care pot fi integrate alte aplicații software și surse de date

„Suntem mândri să susținem eforturile NATO de a consolida descurajarea prin implementarea unei platforme de luptă bazate pe inteligență artificială. Acest parteneriat subliniază hotărârea alianței de a conduce fără teamă prin inovație tehnologică”, a declarat Shon Manasco, consilier senior la Palantir.

„MSS NATO va îmbunătăți fuziunea informațiilor, direcționarea, conștientizarea spațiului de luptă, planificarea operațională și luarea deciziilor”, a declarat NATO într-un comunicat.

„ACO (Comandamentul Aliat pentru Operațiuni) se află în avangarda adoptării tehnologiilor care fac NATO mai agilă, mai adaptabilă și mai receptivă la amenințările emergente”, a declarat generalul Markus Laubenthal, șeful de stat major de la SHAPE, Cartierul General militar al NATO din Belgia.

„Inovația este esențială pentru capacitatea noastră de luptă”, a adăugat Laubenthal.

El a lăudat MSS NATO pentru capacitatea sa de a „valorifica date complexe, de a accelera luarea deciziilor” și de a adăuga „o adevărată valoare operațională”.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button