Stiri TV

Muzica liturgică. Între artă și terapie


Potrivit celor mai recente studii, muzica religioasă are o triplă funcție asupra psihicului ființei umane. În primul rând, îl ajută pe omul modern să se centreze mai mult și să nu se lase purtat de valurile lumii actuale. În al doilea rând, îi facilitează conexiunea cu Dumnezeu. În al treilea rând, muzica religioasă îl ajută pe om să-l privească pe aproapele său ca pe sine însuși, să-l vadă într-un mod firesc și pașnic.

Muzica religioasă este locul în care se întâlnesc: știința, arta și spiritualitatea. Muzica religioasă este astăzi o încercare de recuperare a valorilor pierdute în timp. Dacă în timpul Renașterii , gânditorii au vrut să se bucure de adevărata moștenire greco-romană, psalții își doresc să recupereze muzica strămoșilor. În acest context, muzica capătă un limbaj universal. La ora actuală, neuroștiințele folosesc elementele terapeutice ale muzicii în psihoterapie. În aceste vremuri tulburi, avem nevoie să ne găsim oaze de liniște. Una dintre aceste oaze poate fi și muzica bizantină.

Cu o tradiție veche și vie de mai bine de 1000 de ani, muzica bizantină este rugăciune și terapie. Studiile în neuroștiințe au demonstrat că ascultarea ei reprezintă un leac pentru minte, suflet și trup: revigorarea minții și a sufletului prin note, intensități și ritmuri. Meloterapia este astăzi o ramură a psihoterapiei care se folosește în terapiile de cabinet și care contribuie la: facilitarea comunicării individului, relaționarea individului cu Celălalt, învățarea, răbdarea individului, exprimarea socio-emoțională și cognitivă. Această nouă direcție în meloterapie reprezintă o alternativă la terapiile tradiționale, cu scopul îmbunătățirii calității vieții, gestionării anxietății și costului stresului ascuns.

Pentru 700 de persoane, de la ora 19:00, pe data de 9 decembrie 2024, muzica bizantină va fi o adevărată gură de aer, o pauză de la haos, un prilej de rugăciune și comuniune, o unire creștină, un moment de revenire la pace și credința ortodoxă. După ce a străbătut 5 orașe din țară: Arad, Constanța, Craiova, Brașov și Ploiești, „Caravana Creștină” ajunge în ultima destinație a acestui an, în capitala țării, în inima ortodoxiei. Evenimentul este organizat cu aprobarea Patriarhiei Române, prin Arhiepiscopia Bucureștilor. Evenimentul va include, de asemenea, proiecții și prezentări legate de documentarul de lung metraj, “Sounds of Byzantium”, care explorează istoria, semnificația și impactul muzicii bizantine în diverse culturi și discipline, inclusiv artă, știință și terapie.

Pentru prima dată, publicul bucureștean va avea ocazia să asculte muzica bizantină în interpretarea unor voci emblematice din cele trei culturi ortodoxe, aducând împreună tradițiile muzicale ale Balcanilor și Orientului Mijlociu într-o singură seară plină de viață și emoție duhovnicească. Sub deviza „Unitate prin muzica bizantină și tradiție ortodoxă”, Caravana Creștină își propune să aducă împreună credincioși din toate colțurile țării pentru a celebra valorile spiritualității ortodoxe prin muzică, conferințe și expoziții tematice. În cadrul acestui concert excepțional, Ribale Wehbé din Beirut (Liban), considerată una dintre cele mai frumoase voci ale Orientului, va urca pe scenă alături de Nektaria Karantzi și Ahilleas Chaldeakes din Atena (Grecia), doi artiști de renume internațional, renumiți pentru interpretările lor deosebite ale muzicii bizantine. Aceștia vor fi acompaniați de Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de Părintele Arhidiacon Mihail Bucă, un ansamblu de excepție al Patriarhiei Române. Împreună, cei patru artiști și grupul „Tronos” vor aduce la viață tradițiile muzicale ale celor trei popoare, oferind publicului o călătorie sonoră unică în spiritualitatea ortodoxă. Interpretările lor vor îmbina armonios influențele culturale din Orientul Mijlociu și Balcani, transmițând o mesaj puternic de unitate prin credință și tradiție. Această întâlnire între reprezentanții muzicii bizantine din România, Grecia și Liban este o oportunitate rară de a celebra unitatea creștină și tradiția comună a muzicii bizantine, care leagă aceste trei popoare prin credință și cultură. Cei care vor deschide acest eveniment sunt membrii grupului „Iacov Protopsaltul”, care vor interpreta cântări inspirate din tradiția athonită, aducând o atmosferă de profundă încărcătură duhovnicească.

 




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button