Muniția nord-coreeană domină câmpul de luptă din Ucraina
Majoritatea obuzelor de artilerie folosite de forțele ruse în Ucraina în 2024 au fost fabricate în Coreea de Nord, potrivit unei investigații comune a Reuters și Open Source Center (OPS), publicată pe 15 aprilie.
Coreea de Nord a devenit un aliat militar cheie al Rusiei, furnizând obuze de artilerie, rachete și chiar soldați în schimbul produselor petroliere și al tehnologiei avansate de rachete.
Rapoartele tehnice interne ale Ministerului rus al Apărării, obținute de anchetatori, indică faptul că în unele unități militare ruse, între 75% și 100% din obuzele de artilerie sunt fabricate din Coreea de Nord. În general, Coreea de Nord furnizează aproximativ jumătate din toate obuzele de artilerie folosite de trupele ruse, potrivit agenției de informații militare a Ucrainei (HUR), citată de Reuters.
Livrările de arme din Coreea de Nord către Rusia au început cel târziu în septembrie 2023, în urma unei vizite la Phenian în iulie a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit anchetei.
Între septembrie 2023 și 17 martie 2025, navele rusești de marfă Angara, Maria, Maya-1 și Lady R au transportat mărfuri militare de 64 de ori din portul nord-coreean Rajin către porturile rusești Dunăre și Vostochny.
Potrivit imaginilor din satelit, navele transportau cel puțin 15.809 de containere în total. Mărfurile din Coreea de Nord au călătorit și cu calea ferată Friendship Bridge peste râul Tumanna în Primorye.
Livrările au atins apogeul în ianuarie 2024, cu șapte loturi pe lună, iar navele de marfă transportă în prezent aproximativ trei loturi de obuze pe lună, potrivit anchetei. Containerele puteau transporta doar între patru și șase milioane de obuze de artilerie.
Obuzele au fost transportate pe calea ferată la depozitele din apropierea graniței ruso-ucrainene, în principal la Tikhoretsk, în regiunea Krasnodar din Rusia.
Anterior, președintele rus Vladimir Putin a descris Coreea de Nord drept „partener” și a menționat că a intrat în vigoare un tratat de cooperare militară între Moscova și Phenian, semnat anul trecut.
Putin a sugerat, de asemenea, pe 27 martie, că țările „prietenoase” Rusiei, inclusiv Coreea de Nord, ar putea lua parte la procesul de pace și la negocierile pentru a pune capăt invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.