Știrile Zilei

Mulți vizionari de pe Wall Street au pariat pe revenirea lui Trump. Cum le-au fost înșelate așteptările


Mulți vizionari de pe Wall Street au pariat că o nouă administrație, cu valori aparent mai prietenoase față de comunitatea de afaceri, va readuce la viață o piață comatoasă pentru încheierea de tranzacții.

S-ar putea să fi vorbit prea devreme.

Într-adevăr, în ultimele zile, în cadrul convorbirilor telefonice privind rezultatele din primul trimestru ale fiecărei bănci, o persoană a dominat dezbaterile, deși niciun CEO nu a menționat-o pe nume: președintele Donald Trump. În schimb, aceștia au vorbit despre incertitudine, clienți îngrijorați și o perspectivă economică îngrijorătoare.

„În timp ce clienții noștri corporativi și de consum sunt rezistenți și se află într-o stare financiară bună, lumea se află într-un mod de așteptare și se confruntă cu o perspectivă macroeconomică mai negativă decât anticipase cineva la începutul anului”, a declarat Jane Fraser, CEO al Citigroup, în cadrul unei convorbiri telefonice de marți dimineață.„Știm că incertitudinea prelungită afectează în general încrederea”.

În culise, bancherii au declarat pentru Business Insider că se simt mai puțin diplomați cu privire la administrația Trump și la politicile și declarațiile sale tarifare.

„Nu știu cum ai putea să nu te simți jenat” în legătură cu rezultatul, mi-a spus marți la telefon un managing director de la o bancă de investiții axată pe piețele mijlocii, care a lucrat anterior la una dintre firmele cu capitalizare mare care au raportat câștiguri. „Dacă ești un executiv în domeniul financiar și vorbești frecvent cu clienții și înțelegi cum funcționează lumea, nu ai cum să nu fii supărat”.

Când l-am întrebat pe MD ce a auzit de la prietenii săi din întreaga industrie care au susținut agenda economică a lui Trump înainte ca acesta să preia funcția, el nu s-a sfiit să vorbească:„Sunt destul de liniștiți”.

Așteptări înșelate

Primele indicii din rezultatele băncilor prezintă o imagine a modului în care confuzia dezlănțuită de schimbările de politică ale Casei Albe a zdruncinat sentimentele investitorilor.

Goldman a declarat că paralizia pieței fuziunilor a antrenat o scădere cu 22% a veniturilor din consultanță de 792 de milioane de dolari (încasate din participarea la tranzacții) față de aceeași perioadă a anului trecut.„În ceea ce privește banca de investiții, contextul volatil a condus la o activitate mai moderată în raport cu nivelurile la care ne așteptam la începutul acestui an”, a declarat David Solomon, CEO-ul firmei.

Bank of America a precizat că totalul comisioanelor sale de investment banking pentru corporații a fost de 1,523 miliarde de dolari pentru acest trimestru, în scădere cu aproape 8% față de trimestrul imediat anterior.În ceea ce privește consultanța – segmentul de activitate care se ocupă de consultanță în materie de datorii și capitaluri proprii și care lucrează la tranzacții de fuziuni și achiziții – banca a raportat 384 de milioane de dolari, cu 31% mai puțin decât în trimestrul anterior.

Văzând cum piața tranzacțiilor se clatină, mulți cunoscători au fost surprinși și dezumflați, în special din cauza faptului că recent au fost convinși de rezultatul opus.Un sondaj publicat în decembrie a arătat că 85% dintre respondenți – realizatori de tranzacții corporative – au declarat că aveau în vedere mai multe tranzacții decât în urmă cu șase luni, sub administrația Biden.

Alte firme, precum Citigroup, au declarat că au consolidat provizioanele pentru pierderi din împrumuturi, un alt indicator al unei economii slăbite care marchează strângerea portofelului consumatorilor.Mark Mason, directorul financiar al firmei, a declarat că cumpărătorii au fost „rezistenți”, conform datelor pe care le-a analizat, dar a subliniat o înclinare în modul în care unii își cheltuiesc banii.

„Am observat o reorientare către produse esențiale și o îndepărtare de călătorii și divertisment”, a spus el.

Impactul complet ar putea fi neclar pentru încă câteva luni

Traderii au fost printre singurii de pe Wall Street care au beneficiat de pe urma volatilității, după cum arată rezultatele veniturilor.Firme precum Goldman Sachs și Bank of America au înregistrat venituri record, iar Morgan Stanley a declarat că „activitatea puternică a clienților într-un mediu de tranzacționare mai volatil” i-a crescut veniturile din tranzacționare cu 45%.

Impactul a fost atât de pronunțat încât expertul în compensații Alan Johnson a prezis într-un interviu acordat săptămâna trecută că traderii vor fi singurii oameni din domeniul financiar care vor primi bonusuri semnificative la sfârșitul anului.Pentru bancheri și subscriitori, a spus el, se adună norii de furtună.

O imagine mai completă a impactului pe care Trump îl are asupra Wall Street ar putea să apară abia după următorul sezon al câștigurilor, la sfârșitul acestei veri. Multe dintre cele mai grave zile de volatilitate, care i-au lăsat pe unii cu amintiri ale primelor salve ale pandemiei sau ale crizei financiare, au avut loc în aprilie, adică în al doilea trimestru.

Cu toate acestea, dacă Casei Albe îi va păsa, este o altă problemă. Secretarul de presă Karoline Leavitt a avut un mesaj pentru Wall Street de pe podiumul de briefing la începutul acestei luni: „Aveți încredere în președintele Trump”.

Pentru moment, este posibil ca Wall Street să nu prea aibă de ales în această chestiune.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button