Știrile Zilei

Mulți oameni cred că dacă fac duș și lasă apa să curgă, asta înseamnă spălarea picioarelor. Iată de ce este total greșit

Atunci când vă băgați în duș și luați săpunul, se poate spune că anumite părți ale corpului primesc probabil mai multă atenție decât altele. Regiunea subrațului primește, fără îndoială, tratamentul complet de spumare, clătire și repetare. Picioarele, în virtutea faptului că sunt situate la capătul corpului, pot fi ușor de trecut cu vederea. Cu toate acestea, potrivit unor experți, picioarele merită la fel de multă atenție, dacă nu chiar mai multă, scrie bbc.com.

Atât Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit, cât și Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA, de exemplu, recomandă spălarea zilnică a picioarelor cu apă și săpun. Un motiv pentru această îngrijire meticuloasă este prevenirea mirosului. Talpa piciorului conține 600 de glande sudoripare pe centimetru pătrat de piele, mai mult decât orice altă regiune a corpului. Deși transpirația în sine nu miroase, ea conține un bulion nutritiv de săruri, glucoză, vitamine și aminoacizi, care servește drept bufet pentru bacteriile care trăiesc acolo. Și există o mulțime de bacterii.

„Piciorul – în special între degetele de la picioare – este un mediu destul de umed, umed și cald, așa că poate fi un teren propice pentru dezvoltarea microbilor”, spune Holly Wilkinson, lector în domeniul vindecării rănilor la Universitatea din Hull din Marea Britanie. Acest lucru este exacerbat de faptul că majoritatea oamenilor își învelesc picioarele în șosete și pantofi, prinzând umezeala în interior.

Dacă analizați orice centimetru pătrat de piele umană, veți găsi între 10 000 și un milion de bacterii care trăiesc acolo. Zonele calde și umede ale pielii, cum ar fi picioarele, sunt considerate proprietăți de primă mână și găzduiesc cel mai mare număr de specii. Picioarele sunt paradisuri idilice pentru bacteriileCorynebacterium și Staphylococcus, de exemplu. Când vine vorba de ciuperci, picioarele transpirate sunt considerate o utopie pentru genuri precum Aspergillus (un agent patogen care se găsește adesea în sol), Cryptococcus, Epicoccum, Rhodotorula, Candida (un tip de drojdie care trăiește în mod natural pe corp, dar poate deveni un agent patogen oportunist), Trichosporon și altele. De fapt, piciorul uman conține o biodiversitate mai mare de specii de ciuperci decât orice altă regiune a corpului.

Acesta este probabil un motiv bun pentru a vă curăța picioarele. În cadrul unui studiu, cercetătorii au tamponat tălpile a 40 de voluntari. Ei au constatat că spălarea picioarelor avea un impact semnificativ asupra numărului de bacterii. Persoanele care își spălau picioarele de două ori pe zi aveau aproximativ 8 800 de bacterii care trăiau în fiecare centimetru pătrat de piele. Cei care au declarat că s-au spălat o dată la două zile aveau peste un milion de bacterii pe centimetru pătrat.

Cu toate acestea, doar pentru că tălpile picioarelor dvs. sunt pline de viață microbiană, nu înseamnă că acestea miros neapărat urât sau că trebuie să vă faceți griji. Ca întotdeauna, nu este important doar numărul, ci și tipul de bacterii.

Piciorul uman conține o biodiversitate mai mare de specii de ciuperci decât orice altă regiune a corpului

Staphylococcus sunt actorii cheie în producerea acizilor grași volatili (AGV) responsabili de mirosul picioarelor. Glandele sudoripare de pe pielea picioarelor eliberează un amestec amețitor de electroliți, aminoacizi, uree și acid lactic. Bacteriile Staphylococcus consideră acest lucru un adevărat festin și, în procesul de hrănire, transformă aminoacizii în AGV. Principalul vinovat chimic este acidul izovaleric, care are un miros neplăcut care a fost descris ca având o „notă distinctă de brânză/acidă”. Comparația este potrivită, deoarece multe brânzeturi conțin un amestec similar de substanțe chimice volatile.

Într-un studiu din 2014, cercetătorii au prelevat probe de pe picioarele a 16 subiecți și au constatat că 98,6% din bacteriile prezente pe tălpile picioarelor erau stafilococi. Nivelurile de AGV, inclusiv acidul izovaleric, compusul-cheie al mirosului de picioare, au fost, de asemenea, semnificativ mai mari pe talpa piciorului în comparație cu podul (partea superioară) a piciorului. În general, studiul a concluzionat că intensitatea mirosului neplăcut al picioarelor a fost corelată cu numărul total de stafilococi prezenți – încă un motiv pentru a folosi săpunul.

Cu toate acestea, spălarea picioarelor nu înseamnă doar prevenirea mirosului urât de picioare. Multe boli și probleme ale picioarelor pot fi prevenite printr-o bună igienă a picioarelor.

„Din cauza spațiului mic dintre degetele de la picioare, aceste zone sunt deosebit de expuse riscului de infecții microbiene”, spune Joshua Zeichner, profesor asociat de dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York. „Acest lucru poate duce la mâncărime, umflături și un miros neplăcut. Pe măsură ce bariera cutanată devine perturbată, acest lucru poate crește, de asemenea, riscul ca microorganismele să invadeze pielea și să provoace infecții mai semnificative ale țesuturilor moi, cunoscute sub numele de celulită”, spune el.

O infecție fungică superficială

Potrivit lui Zeichner, cea mai frecventă problemă este apariția piciorului de atlet, care este o infecție fungică superficială a pielii de pe picioare. Ciupercile care cauzează piciorul de atlet se dezvoltă în medii calde, întunecate și umede – de aceea această afecțiune afectează cel mai frecvent spațiile dintre degetele de la picioare. Păstrați această zonă curată și uscată și veți priva ciupercile de casa lor perfectă. Acesta este un lucru bun, deoarece piciorul atletului poate provoca o serie de simptome neplăcute, cum ar fi mâncărime, o erupție cutanată solzoasă, piele solzoasă și crăpături pe tălpile picioarelor și între degetele de la picioare.

content-image

Păstrarea picioarelor curate ar putea preveni, de asemenea, infecțiile pielii, cum ar fi cele cauzate de bacteriileStaphylococcus sau Pseudomonas. Deși aceste bacterii există în mod natural pe piele, dacă ajung în sânge printr-o tăietură, atunci pot duce la o infecție gravă. Chiar și o infecție minoră cu stafilococ poate duce la furuncule – umflături de puroi care se formează sub piele în jurul foliculilor de păr sau al glandelor sebacee.

„Picioarele sunt mai predispuse la infecții deoarece există destul de multă biomasă de bacterii acolo și, de asemenea, dacă aveți fisuri sau răni la picioare, acestea tind să se vindece mult mai lent decât alte zone ale corpului”, spune Wilkinson. „Într-o astfel de situație, există o șansă mai mare ca, în cazul unei răni, agenții patogeni să pătrundă în rană, să se populeze și să crească în exces.”

Deși infecțiile cutanate pot apărea în continuare dacă aveți o bună igienă a picioarelor, spălarea regulată a picioarelor reduce numărul de bacterii prezente. Astfel, dacă vi se întâmplă să vă tăiați, vor exista mai puțini microbi care să ajungă în fluxul sanguin.

Spălarea frecventă a picioarelor este deosebit de importantă dacă suferiți de diabet, o afecțiune care îi face pe oameni predispuși la ulcere și infecții ale pielii. Cercetările au arătat că picioarele pacienților diabetici conțin o proporție mai mare de bacterii patogene rezidente pe piele.

„Acestea se află acolo și așteaptă o ocazie pentru a provoca o infecție. Prin urmare, este foarte important ca persoanele cu diabet zaharat să aibă grijă de igiena picioarelor, deoarece din această cauză prezintă un risc mai mare de a dezvolta infecții”, spune Wilkinson.

Pentru a înrăutăți lucrurile, persoanele cu diabet au, de asemenea, un răspuns imunitar afectat, astfel încât, dacă fac o infecție, organismul lor nu o poate combate. Pacienții cu diabet sunt, de asemenea, predispuși la tăieturi, răni și răni la nivelul picioarelor care nu se vindecă. Dacă acestea nu sunt depistate la timp, atunci degetele de la picioare, picioarele sau chiar membrele pot necesita amputarea.

„Dacă aveți diabet necontrolat, este posibil să aveți leziuni ale nervilor din picioare, astfel încât să nu vă puteți simți picioarele în mod corespunzător”, spune Wilkinson. „Doar actul de spălare vă permite să vă verificați corect picioarele pentru orice abraziuni minore sau uscăciune care ar putea contribui la a avea o infecție.”

Mulți oameni cred că dacă faci duș și lași apa să curgă, asta înseamnă spălarea picioarelor, dar nu este așa – Holly Wilkinson

Din acest motiv, Wilkinson – și organizații caritabile precum Diabetes UK – recomandă pacienților cu diabet să își spele picioarele în fiecare zi.

Dar cum rămâne cu toți ceilalți? Unii experți susțin că pentru majoritatea oamenilor, spălarea picioarelor în fiecare zi are puține beneficii pentru sănătate și poate chiar crește riscul de probleme ale pielii.

La urma urmei, pielea se bazează pe comunitatea sa de microbi utili pentru a îndeplini funcții esențiale. Ei resping bacteriile dăunătoare, produc lipide care mențin pielea hidratată și suplă și chiar ajută la repararea rănilor. Spălarea și frecarea intensivă pot elimina aceste specii benefice, mai ales dacă apa este fierbinte. Ca urmare, pielea poate deveni uscată, iritată sau pruriginoasă. Pielea crăpată poate permite bacteriilor să străpungă bariera cutanată de obicei impenetrabilă, crescând probabilitatea apariției infecțiilor.

„Spălarea excesivă a pielii poate perturba bariera cutanată, lipsind pielea de uleiurile naturale, contribuind la uscăciune și inflamație”, spune Zeichner. Acest lucru duce la mâncărime, piele uscată și poate exacerba afecțiuni precum eczema.

„De asemenea, este important să nu frecați sau exfoliați excesiv pielea de pe picioare”, spune Zeichner. „Calusurile se dezvoltă din cauza traumelor zilnice. Dar ele protejează de fapt picioarele de mediu. Îndepărtarea calusurilor elimină această protecție.”

Există, de asemenea, o îngrijorare că săpunurile antibacteriene ar putea perturba echilibrul delicat al microorganismelor de pe piele, omorând speciile benefice și permițând apariția unor tulpini patogene mai rezistente la antibiotice. În cele din urmă, sistemul nostru imunitar trebuie să fie provocat într-o anumită măsură de microbi pentru a-și face treaba. Dacă nu intrăm în contact cu un flux constant de bacterii și viruși în copilărie, atunci organismul nostru nu învață cum să răspundă în mod corespunzător la atac. Unii experți cred că a face baie sau duș prea des ar putea fi de fapt contraproductiv pentru tine tocmai din acest motiv.

content-image

Așa că rămânem cu eterna întrebare, cât de des ar trebui să ne spălăm picioarele? Răspunsul depinde într-o oarecare măsură de individ.

„Pentru persoanele cu diabet, este 100% recomandat să vă spălați picioarele în fiecare zi”, spune Wilkinson. „Dar dacă nu aveți nicio afecțiune subiacentă, atunci dermatologii tind să vă sfătuiască că o dată la câteva zile este mai mult decât suficient pentru a menține o igienă bună, fără a îndepărta prea mult din uleiurile naturale de pe piele.”

Cu toate acestea, Wilkinson subliniază că, dacă sunteți cineva căruia îi place să alerge sau să lucreze la sala de sport, atunci va trebui în mod evident să vă spălați picioarele mai regulat decât cineva care este mai puțin activ. De asemenea, nu doar frecvența spălării este importantă. Modul în care vă spălați și vă uscați picioarele are, de asemenea, implicații asupra sănătății.

„Mulți oameni cred că dacă faceți duș și lăsați apa să curgă, asta înseamnă spălarea picioarelor, dar nu este așa – trebuie să vă spălați fizic picioarele cu apă cu săpun”, spune Wilkinson.

Cu toate acestea, potrivit lui Dan Baumgardt, medic de familie și lector în neuroștiințe și fiziologie la Universitatea din Bristol din Marea Britanie, cel mai important lucru pe care îl subliniază pacienților este să se asigure că vă uscați picioarele în mod corespunzător. „Atunci când aveți umezeală sau umezeală între degetele de la picioare care este lăsată să rămână acolo într-un mediu cald, atunci sunteți predispus să dezvoltați lucruri precum piciorul atletului și alte infecții fungice”, spune Baumgardt.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button