Multe dintre cele mai importante țări arătau total diferit în trecut
O nouă descoperire științifică arată că Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică în urmă cu 5,5 milioane de ani, pierzând peste două treimi din volumul său de apă. Multe țări importante din Europa au ieșire la Marea Mediterană, dar în trecut actualele teritorii ale Spaniei, Italiei sau Greciei arătau complet diferit, potrivit Mediafax.
Cercetătorii francezi de la CNRS au demonstrat că nivelul mării a scăzut cu până la 2,1 kilometri în doar 10.000 de ani.
Criza, numită „Criza de Salinitate Messiniană”, s-a desfășurat în două etape. În prima fază, care a durat 35.000 de ani, sarea s-a acumulat doar în estul Mediteranei, după ce legătura cu Oceanul Atlantic a fost restricționată. În a doua fază, întregul bazin mediteraneean a fost afectat de o evaporare masivă, care a dus la formarea unor depozite de sare groase de până la 3 kilometri pe fundul mării.
Scăderea dramatică a nivelului apei a avut consecințe majore pentru întreaga regiune. Cercetătorii au descoperit că aceasta a provocat erupții vulcanice locale și a influențat clima la nivel global.
Descoperirea a fost posibilă prin analiza izotopilor de clor din sarea extrasă de pe fundul Mării Mediterane.
„Este cea mai spectaculoasă scădere a nivelului mării din istoria geologică a Mediteranei”, explică cercetătorii în studiul publicat în revista Nature Communications.