Stiri TV

Moment istoric în România: Trupul întreg al Sfintei Împărătese Elena va fi adus în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator


România va trăi în perioada 30 aprilie – 8 mai 2025 un moment unic în istorie: pentru prima dată, trupul întreg al Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, va ajunge pe pământ românesc, într-un pelerinaj istoric la Mănăstirea Pantocrator, în Episcopia Alexandriei și Teleormanului.

Sfânta Elena, „cea întocmai cu apostolii”, este una dintre cele mai cinstite femei din istoria creștinismului. Fără misiunea și credința ei, istoria lumii – și a Ierusalimului – nu ar fi fost aceeași. Ea este ctitora Bisericii Sfântului Mormânt, a Bisericii Nașterii Domnului din Betleem și a Bisericii Înălțării Domnului de pe Muntele Eleon. Tot datorită ei a fost alcătuit primul itinerar de pelerinaj creștin în Țara Sfântă.

După moartea sa, trupul Sfintei Elena a fost îngropat la Roma, iar ulterior transferat la Constantinopol, cetatea imperială a fiului său. În secolul al XII-lea, relicvele sale au fost luate de venețieni în timpul cruciadelor și duse la Veneția, unde au rămas timp de peste 800 de ani în bazilica San Salvatore.

Din acel moment, trupul său a părăsit cetatea doar o singură dată, în anul 2017, pentru o procesiune la Atena. Acum, pentru a doua oară în istorie, trupul Sfintei Elena va ieși din Veneția, fiind adus în România, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Potrivit organizatorilor, procesiunea va începe în București, unde moaștele vor poposi pentru câteva ore la Catedrala Patriarhală, urmând să fie aduse la Mănăstirea Pantocrator, aflată în comuna Drăgănești-Vlașca din județul Teleorman.

Este pentru prima oară în istorie când trupul unei împărătese bizantine va fi prezent în România. Iar acest fapt, așa cum declară ierarhii implicați, are o puternică valoare duhovnicească, istorică și identitară pentru poporul român.

Această aducere a moaștelor întregi ale Sfintei Elena are loc în contextul celebrării a 1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), unde a fost formulat Crezul Ortodox și unde a fost prezent și Mitropolitul Marcus al Tomisului, strămoșul ierarhic al Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul este astfel și un omagiu simbolic adus participării românilor la fundamentarea Europei creștine.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button