Stiri TV

Moartea Papei Francisc – Controverse și momente cheie din viața fostului Suveran Pontif


Lumea întreagă este în doliu după decesul Papei Francisc însă cariera sa nu a fost scutită de controverse. Sfântul Părinte s-a stins la vârsta de 88 de ani după 12 ani de pontificat în care a încercat să reformeze Biserica Catolică.

Papa Francisc a fost șef al Bisericii Catolice și suveran al Vaticanului. În special, el este primul papă iezuit, primul din Americi, emisfera sudică și primul născut în afara Europei din secolul al VIII-lea. Papalitatea sa s-a concentrat pe teme ale milei, justiției sociale, gestionării mediului și dialogului interreligios, punând adesea accent pe sensibilizarea comunităților marginalizate și pledând pentru soluții globale la sărăcie și inegalități.

1976: Acuzații privind răpirea preoților iezuiți

În 1976, Bergoglio s-a confruntat cu acuzații cu privire la răpirea de către Marina argentiniană a doi preoți iezuiți, Orlando Yorio și Franz Jalics, în timpul Războiului Murdar din Argentina. Se temea pentru siguranța lor și a încercat să-și schimbe munca înainte de arestare.

1976: Imaginea timpurie a juntei militare

La începutul anului 1976, junta militară avea încă o imagine bună în societate, iar amploarea represiunii politice nu a fost cunoscută decât mult mai târziu. Acest lucru ar putea explica de ce Bergoglio ar fi avut puține motive să bănuiască că detenția lui Yorio și Jalics s-ar putea termina cu moartea lor.

1980: Declarația laureatului Premiului Nobel pentru Pace despre rolul lui Bergoglio în timpul dictaturii

În 1980, Adolfo Pérez Esquivel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, a comentat rolul lui Bergoglio în timpul Războiului Murdar, afirmând că, deși Bergoglio poate să nu fi avut curajul altor preoți, el nu a colaborat niciodată cu dictatura.

1992: A fost rugat să nu locuiască în reședințe iezuite

În 1992, autoritățile iezuite i-au cerut lui Bergoglio să nu locuiască în reședințe iezuite din cauza tensiunilor și preocupărilor legate de opiniile sale.

1999: acuzațiile lui Yorio împotriva lui Bergoglio

Într-un interviu din 1999, Yorio l-a acuzat pe Bergoglio că i-a predat efectiv pe el și pe Franz Jalics către echipele morții, refuzând să spună autorităților că le susține munca. Yorio a declarat că credea că Bergoglio nu a făcut nimic pentru a-i elibera.

2000: Numirea lui McCarrick ca arhiepiscop

În 2000, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Theodore McCarrick ca arhiepiscop, în ciuda multiplelor rapoarte de acuzații de abuz sexual împotriva lui. Numirea din 2000 s-a dovedit ulterior a fi o eroare semnificativă de judecată.

2005: Plângere penală depusă împotriva lui Bergoglio

În 2005, Myriam Bregman, avocat pentru drepturile omului, a depus o plângere penală împotriva lui Bergoglio, acuzându-l de implicarea în răpirea în 1976 a doi preoți iezuiți, Orlando Yorio și Franz Jalics. Plângerea a fost ulterior respinsă.

2008: A cerut reconciliere națională în timpul tulburărilor

În 2008, Bergoglio a cerut reconciliere națională în timpul tulburărilor din regiunile agricole ale Argentinei, pe care guvernul a interpretat-o ​​drept sprijin pentru demonstranții antiguvernamentali.

2010: Cardinalul Bergoglio a comandat un studiu

În 2010, cardinalul de atunci Bergoglio a comandat un studiu care a concluzionat că părintele Julio César Grassi, un preot condamnat pentru abuz sexual asupra copiilor, era nevinovat, că victimele sale mințeau și că cazul împotriva lui nu ar fi trebuit niciodată să fie judecat.

2010: Opoziția față de căsătoria între persoane de același sex în Argentina

În timp ce era Arhiepiscop de Buenos Aires, Bergoglio a condus opoziția publică față de proiectul de lege parlamentar privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Argentina, care a fost în cele din urmă aprobat de Senatul argentinian în 2010. Sursa bisericii a numit scrisoarea o eroare strategică care a contribuit la succesul proiectului de lege. Opoziția din 2010 a fost o poziție notabilă înaintea papalitatei sale.

2012: Destituirea lui Mauro Inzoli

În 2012, Mauro Inzoli, un preot italian acuzat de abuz sexual asupra copiilor, a fost destituit de predecesorul lui Francisc, Benedict.

2012: Opinia Vaticanului despre grupul surorilor

În 2012, Vaticanul și-a format părerea că grupul surorilor a avut unele influențe feministe, s-a concentrat prea mult pe stoparea nedreptății sociale și economice și nu suficient pe oprirea avortului și a permis vorbitorilor care au pus sub semnul întrebării doctrina bisericii.

2013: Programul reafirmat de reformare a Conferinței de conducere a femeilor religioase din SUA

În 2013, Francisc a reafirmat inițial programul Congregației pentru Doctrina Credinței de a reforma Conferința de conducere a femeilor religioase din SUA, care a fost inițiată sub Papa Benedict al XVI-lea.

2013: Percepția publicului ca liberal

În 2013, comentariile Papei Francisc în primul său interviu lung au fost descrise drept liberale și fundamental anticonservatoare.

2014: Anularea deciziei de destituire pentru Mauro Inzoli

În 2014, Papa Francisc a inversat derogarea lui Mauro Inzoli, un preot italian acuzat de abuz sexual asupra copiilor, fiind de acord că Inzoli ar trebui să rămână preot, dar să fie îndepărtat din slujirea publică și să i se ordone să se retragă la „o viață de rugăciune și discreție umilă”.

2014: Vatican Critica rapoartelor mass-media

În 2014, Vaticanul a criticat unele agenții de presă pentru că au raportat remarcile făcute de Papa Francisc ca sugerând o deschidere către acceptarea căsătoriilor între persoane de același sex sau a uniunilor civile, declarând că observațiile papei au fost scoase din context.

Aprilie 2015: Ancheta s-a încheiat

În aprilie 2015, ancheta privind Conferința de conducere a femeilor religioase din SUA a fost încheiată.

Septembrie 2015: Întâlnire cu Kim Davis

În septembrie 2015, Papa Francisc s-a întâlnit cu Kim Davis, un funcționar de județ care a fost închis pentru că a refuzat să elibereze licențe de căsătorie pentru cuplurile de același sex. Întâlnirea din septembrie 2015 a atras critici din cauza poziției lui Davis cu privire la căsătoriile între persoane de același sex.

2015: Critici după vizita în Cuba

După vizita Papei Francisc în Cuba în 2015, istoricul catolic de la Yale Carlos Eire l-a acuzat pe Francis că are o „opțiune preferențială pentru opresori” în Cuba. Criticile din 2015 au evidențiat opinii diferite cu privire la abordarea sa asupra problemelor politice.

2015: Critici pentru sprijinirea lui Juan Barros

În 2015, Papa Francisc a fost criticat pentru sprijinul acordat episcopului chilian Juan Barros, care a fost acuzat că a acoperit cazuri de abuz sexual în cadrul Bisericii Catolice din Chile. Acuzațiile au inclus infracțiuni împotriva minorilor.

2016: Inzoli condamnat pentru abuz sexual de copii

În 2016, Mauro Inzoli a fost condamnat pentru abuz sexual de copii în instanța civilă italiană și condamnat la închisoare.

2016: Crearea Comisiei de Studiu a Diaconatului Femeilor

În 2016, Papa Francisc a inițiat dialogul cu privire la posibilitatea de a diaconițe prin crearea unei Comisii de Studiu asupra Diaconatului Femeilor pentru a cerceta rolul femeilor diaconi în creștinismul timpuriu.

2016: Contrast cu Donald Trump

Din 2016, Papa Francisc a fost pus în contrast cu președintele american Donald Trump. În timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016, Francis a spus despre Trump: „O persoană care se gândește doar la construirea de ziduri, oriunde s-ar afla, și nu la construirea de poduri, nu este creștină”. Comparația din 2016 a evidențiat ideologii contrastante.

2016: Critici crescute din partea conservatorilor teologici

Din 2016, Papa Francisc s-a confruntat cu critici intense din partea conservatorilor teologici. Unii au atribuit dezacordul accentului pe care îl pune pe discernământul pastoral asupra principiilor teoretice. Critica din 2016 a marcat o schimbare notabilă în reacția conservatoare.

Ianuarie 2017: Demisia lui Matthew Festing

În ianuarie 2017, Papa Francisc a cerut demisia lui Matthew Festing, Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, după demiterea de către Festing a baronului Albrecht von Boeselager. Acest lucru a dus la numirea lui Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto ca lider în mai 2017.

Martie 2017: Condamnarea Julio César Grassi a fost confirmată

În martie 2017, Curtea Supremă din Argentina a menținut condamnarea și pedeapsa cu închisoarea împotriva părintelui Julio César Grassi, un preot condamnat pentru abuz sexual asupra copiilor. Anterior, în 2010, atunci cardinalul Bergoglio a comandat un studiu care a concluzionat că părintele Julio César Grassi, un preot condamnat pentru abuz sexual asupra copiilor, era nevinovat, că victimele sale mințeau și că cazul împotriva lui nu ar fi trebuit niciodată să fie judecat.

Iulie 2017: „Corectarea filială” a lui Francisc

În iulie 2017, un grup de clerici conservatori, academicieni și laici au semnat un document etichetat drept „Corectare filială” a Papei Francisc, criticându-l pentru că ar fi promovat șapte propuneri eretice prin diferite cuvinte, acțiuni și omisiuni în timpul pontificatului său.

Septembrie 2017: Francis admite manipularea greșită a cazului Inzoli

În septembrie 2017, Papa Francisc a recunoscut că a gestionat greșit cazul Mauro Inzoli, spunând că, în calitate de nou papă, „nu am înțeles bine aceste lucruri și am ales cea mai binevoitoare dintre cele două sentințe, dar după doi ani preotul a avut o recidivă. Am învățat din asta”.

Octombrie 2017: Poziție cu privire la referendumul de independență al Catalaniei

În urma referendumului de independență a Catalaniei din 1 octombrie 2017, Papa Francisc a comunicat că Vaticanul nu va recunoaște mișcările secesioniste sau de autodeterminare care nu au fost rezultatul decolonizării.

2017: Ancheta Vaticanului asupra lui McCarrick

În 2017, după reînnoirea acuzațiilor împotriva lui Theodore McCarrick, Papa Francisc a comandat o anchetă a Vaticanului. Ancheta a constatat că McCarrick a molestat sexual atât adulți, cât și minori. Ancheta din 2017 a fost esențială pentru a înțelege amploarea abuzului lui McCarrick.

Iulie 2018: Demisia lui McCarrick de la Colegiul Cardinalilor

În iulie 2018, Theodore McCarrick și-a dat demisia din Colegiul Cardinalilor în urma acuzațiilor de abatere sexuală. Demisia lui McCarrick de la Colegiul Cardinalilor a fost un pas important în a-l trage la răspundere.

August 2018: Sugestie de tratament psihiatric pentru copiii gay

În august 2018, Papa Francisc a fost criticat pentru că a sugerat că copiii gay să caute tratament psihiatric. Comentariile făcute în august 2018 au provocat reacții semnificative.

Octombrie 2018: Revizuirea procesului decizional al Bisericii cu privire la McCarrick

În octombrie 2018, Papa Francisc a ordonat o revizuire a „cunoștințelor instituționale și luării deciziilor” ale Bisericii legate de Theodore McCarrick, revizuirea având ca scop identificarea eșecurilor în gestionarea de către Biserică a cazului McCarrick. Trecerea în revistă a deciziilor Bisericii a fost o încercare de a învăța din greșelile trecute.

2018: Recunoașterea erorilor și scuze

În 2018, Papa Francisc a recunoscut că a făcut „greșeli grave” în judecata sa cu privire la Juan Barros. El și-a cerut scuze victimelor abuzurilor și a lansat o anchetă la Vatican, care a dus la demisia a trei episcopi chilieni, printre care Barros, Gonzalo Duarte și Cristián Caro. Evenimentele din 2018 au marcat un punct de cotitură în gestionarea acuzațiilor de abuz

2018: Vizită papală în Irlanda

În 2018, Papa Francisc a vizitat Irlanda, marcând primul turneu papal în țară de la călătoria istorică a lui Ioan Paul al II-lea din 1979. În timpul vizitei, el și-a cerut scuze pentru abuzurile sexuale comise de clerici din Statele Unite și Irlanda.

2018: Acord controversat cu China

În 2018, un acord între Vatican și China privind numirea episcopilor a fost întâmpinat cu controverse. Critici precum cardinalul Joseph Zen au susținut că acordul din 2018 a fost un pas către „anihilarea” Bisericii Catolice din China, acuzând Vaticanul că își subminează autoritatea spirituală și că „vând” catolicii chinezi acceptând încălcări ale libertății religioase.

2018: Acordul Vaticanului cu China

În 2018, Vaticanul a ajuns la un acord cu China, deși detaliile nu au fost specificate în acest context, acesta a devenit ulterior un punct de dispută din cauza încălcărilor repetate ale guvernului chinez.

Februarie 2019: Recunoașterea abuzului sexual și Summit-ul privind abuzul sexual al clerului

În februarie 2019, Papa Francisc a recunoscut că preoții și episcopii abuzau sexual surorile religioase. El a abordat scandalul abuzurilor sexuale ale clerului convocând un summit despre abuzurile sexuale ale clerului în februarie 2019.

Februarie 2019: Summit on Sexual Abuse

În februarie 2019, Papa Francisc a convocat un summit despre abuzul sexual, organizat de Hans Zollner. Unii supraviețuitori ai abuzului și-au exprimat dezamăgirea că summitul nu a dus la reguli concrete privind prevenirea abuzului, răspunsurile la abuz și cooperarea Bisericii cu autoritățile de aplicare a legii.

2019: Destituirea lui Theodore McCarrick

În 2019, Papa Francisc l-a demis pe Theodore McCarrick, un fost arhiepiscop al Washingtonului, din cauza unor rapoarte repetate de comportament sexual necorespunzător împotriva lui, datând din anii 1980. Derocarea a fost un pas important în abordarea acuzațiilor.

Ianuarie 2019: Scrisoare de la președinții Americii Latine

În ianuarie 2019, 20 de foști președinți din America Latină i-au scris Papei Francisc o scrisoare în care îi critică discursul de Crăciun cu privire la criza venezueleană în curs. Scrisoarea din ianuarie 2019 și-a exprimat îngrijorarea față de abordarea sa față de criză.

2019: Comisia de studiu privind concluziile diaconului femeilor

În 2019, Papa Francisc a spus că Comisia de studiu privind diaconatul femeilor nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la rolul femeilor diaconi în creștinismul timpuriu.

2019: Critici asupra protestelor pro-democrație din Hong Kong

În 2019, în timpul protestelor pro-democrație din Hong Kong, Papa Francisc s-a confruntat cu critici pentru că nu a luat o poziție mai fermă împotriva represiunii Chinei. El a fost citat spunând: „Aș dori să merg în China. Iubesc China”, și a comparat protestele din Hong Kong cu cele din Chile și Franța.

Aprilie 2020: Înființarea Noii Comisii pentru Diaconatul Femeilor

În aprilie 2020, Papa Francisc a reunit o nouă comisie, condusă de cardinalul Giuseppe Petrocchi, pentru a studia problema diaconului femeilor.

Noiembrie 2020: Publicarea Raportului Vaticanului despre cariera lui McCarrick

În noiembrie 2020, Papa Francisc a autorizat publicarea raportului de investigație de doi ani al Vaticanului asupra carierei lui Theodore McCarrick. Raportul îl reproșează în mare parte pe Papa Ioan Paul al II-lea pentru numirea lui McCarrick și acceptarea negărilor sale de abuz. Raportul din 2020 a evidențiat probleme sistemice în cadrul Bisericii.

Noiembrie 2020: Francisc numește minoritatea uigură printre popoarele persecutate

În noiembrie 2020, Papa Francisc a inclus minoritatea uigură din China într-o listă a popoarelor persecutate din lume, atrăgând critici din partea lui Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, care a declarat că remarcile lui Francisc „nu au nicio bază faptică”.

2020: Meditația de post a lui Rupnik pentru preoți

În 2020, Marko Rupnik a predicat o meditație de post pentru preoții care lucrează în Curia Romană, inclusiv Papa Francisc și Luis Ladaria Ferrer, ridicând îngrijorări având în vedere acuzațiile ulterioare împotriva lui. Meditația din 2020 a atras critici în lumina revelațiilor ulterioare.

Iulie 2021: Eliberarea Traditionis custodes

În iulie 2021, Papa Francisc a emis scrisoarea apostolică Traditionis custodes, anulând decizia predecesorului său Benedict al XVI-lea în Summorum Pontificum și impunând noi restricții privind utilizarea Liturghiei tradiționale în latină. Această scrisoare a restituit episcopilor puterea de a acorda sau interzice Liturghia în latină în eparhiile lor, ceea ce duce la critici din partea credincioșilor și a credincioșilor. Unii critici au considerat că restricțiile nu sunt necesare și au fost implementate pe nedrept.

Ianuarie 2022: Întâlnire privată cu Marko Rupnik

În ianuarie 2022, Papa Francisc s-a întâlnit în privat cu Marko Rupnik, care a fost ulterior acuzat de abuz psihologic, spiritual și sexual. Reuniunea din ianuarie 2022 a atras atenția pe fondul acuzațiilor împotriva lui Rupnik.

Iulie 2022: Călătorie apostolică în Canada și scuze pentru popoarele indigene

În iulie 2022, Papa Francisc a făcut o călătorie apostolică în Canada, exprimându-și tristețea, indignarea și rușinea față de abuzul de către Biserica Catolică a copiilor indigeni canadieni în școli rezidențiale. El și-a cerut scuze pentru rolul bisericii în „proiectele de distrugere culturală” și a asimilat forțat și a promis o investigație serioasă în istoria abuzurilor.

Septembrie 2022: Îl îndemn pe Patriarhul Kirill să nu devină „băiețel de altar” al lui Putin

La un eveniment interconfesional din septembrie 2022 din Kazahstan, Papa Francisc l-a îndemnat pe patriarhul Kirill să nu devină „băiețel de altar” al lui Putin, abordând conflictul în curs din Ucraina.

Septembrie 2022: Declarații despre războiul din Ucraina

În septembrie 2022, Papa Francisc a declarat că Ucraina are dreptul de a se apăra, dar a cerut o înțelegere negociată și dialog cu toate părțile, inclusiv cu agresorul. El a mai sugerat că transferurile de arme către Ucraina ar putea fi acceptabile din punct de vedere moral în anumite condiții. El a recunoscut suferința poporului ucrainean.

Noiembrie 2022: admiterea cardinalului Ricard și răspunsul lui Francisc

În noiembrie 2022, cardinalul francez Jean-Pierre Ricard a recunoscut că a abuzat sexual o fată de 14 ani în anii 1980 la Marsilia. Autoritățile franceze au deschis o anchetă, iar Papa Francisc a comentat că mai multe cazuri ca acesta nu ar trebui să surprindă pe nimeni și a condamnat abuzul sexual. Cu toate acestea, Francis nu l-a lipsit pe Ricard de statutul său de cardinal.

Noiembrie 2022: Vaticanul acuză China de încălcarea acordului

În noiembrie 2022, Vaticanul a acuzat public China că a încălcat acordul lor prin instalarea lui John Peng Weizhao ca episcop auxiliar fără aprobarea Vaticanului.

2022: Apologie pentru rolul Bisericii în „genocidul cultural”

În 2022, Papa Francisc și-a cerut scuze pentru rolul Bisericii Catolice în „genocidul cultural” al popoarelor indigene canadiene.

Aprilie 2023: China instalează episcop fără aprobarea Vaticanului

În aprilie 2023, guvernul chinez l-a instalat pe Joseph Shen Bin ca episcop al Shanghaiului fără aprobarea Vaticanului, tensionând și mai mult relațiile dintre Vatican și China.

Octombrie 2023: Condamnarea atacului Hamas asupra Israelului

În octombrie 2023, Papa Francisc a condamnat atacul Hamas asupra Israelului.

Decembrie 2023: Publicarea Fiducia supplicans

În decembrie 2023, Dicasterul pentru Doctrina Credinței, cu aprobarea Papei Francisc, a emis Fiducia supplicans. Această declarație a clarificat și reformat abordarea Bisericii Catolice cu privire la „relațiile neregulate”, permițând preoților catolici să efectueze „binecuvântări spontane” pentru cuplurile de același sex și alte cupluri care nu aderă la liniile directoare tradiționale catolice privind căsătoria.

2023: Expulzarea lui Rupnik din Societatea lui Isus

În 2023, Marko Rupnik a fost exclus din Societatea lui Isus pentru neascultare, mai degrabă decât pentru acuzațiile de abuz. Expulzarea din 2023 a fost criticată pentru că nu a abordat direct acuzațiile de abuz.

2023: Respingerea femeilor diaconi (la sfârșitul anului 2023)

La sfârșitul anului 2023, Papa Francisc a părut să respingă ideea femeilor diaconi în interviuri, spunând că „Ordinele sfinte sunt rezervate bărbaților”.

Ianuarie 2024: Respingerea binecuvântărilor pentru cuplurile de același sex din Africa

În ianuarie 2024, ca răspuns la suplicanții Fiducia, cardinalul Fridolin Ambongo Besungu a anunțat că toate conferințele episcopale din Africa, reprezentate în SECAM, vor respinge binecuvântările pentru cuplurile de același sex, invocând potențialul de scandaluri. Aceasta a urmat o controversă considerabilă în rândul catolicilor, inclusiv critici puternice din partea mai multor comentatori conservatori și cardinali de mare profil cu privire la declarație.

Noiembrie 2024: Sugestie de investigare a genocidului în Gaza

În noiembrie 2024, Papa Francisc a sugerat comunității internaționale să investigheze dacă campania Israelului în Gaza este un genocid al poporului palestinian.

2024: Respingerea femeilor diaconi (2024)

În 2024, Papa Francisc a respins ideea femeilor diaconi, afirmând că „Ordinele sfinte sunt rezervate bărbaților”. El a adăugat că femeile au o carisma separată de „calea ministerială” și că „faptul că femeia nu accesează viața de minister nu este o privare, pentru că locul ei este mult mai important”.

Ianuarie 2025: Înființarea Tribunalului Independent

În ianuarie 2025, cardinalul Víctor Manuel Fernández a confirmat că Dicasterul pentru Doctrina Credinței (DDF) lucrează pentru a înființa un tribunal independent pentru a continua procedurile judiciare legate de cazul Marko Rupnik. Tribunalul din ianuarie 2025 a fost un pas către soluționarea controversei.

Februarie 2025: răspuns la episcopii americani după deportările în masă

În februarie 2025, în urma deportărilor în masă și a reducerii ajutorului internațional de către noua administrație americană sub președintele Donald Trump, Papa Francisc a scris „un răspuns extraordinar și încurajator episcopilor americani” care au apărat politicile. El a criticat folosirea ordo amoris pentru a justifica nativismul, citând pilda Bunului Samaritean și subliniind o fraternitate deschisă tuturor.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button