Știrile Zilei

misiunea cu echipaj uman care a survolat polii Pământului, încheiată cu succes


Cei patru astronauţi care au luat parte la misiunea privată Fram2 a SpaceX au amerizat vineri în largul coastelor Californiei, după ce obiectivul principal al misiunii – să survoleze cei doi poli ai Pământului – a fost îndeplinit, ceea ce este o premieră pentru un zbor spaţial privat, relatează Le Figaro, citat de news.ro.

În uralele şi aplauzele echipelor SpaceX, misiunea Fram2 s-a întors cu succes pe Pământ. Echipată cu patru paraşute pentru a-şi amortiza căderea, capsula Crew Dragon a SpaceX s-a prăbuşit în apele californiene.

Încă o dată, SpaceX, compania deţinută de miliardarul Elon Musk, a atins o nouă etapă în explorarea spaţială comercială. După o misiune de patru zile care a survolat polii, capsula spaţială Fram2 i-a readus pe cei patru astronauţi pe Pământ.

Aceştia au avut sarcina de a efectua aproximativ douăzeci de experimente ştiinţifice într-un timp relativ scurt. Unul dintre experimente a fost acela de a surprinde imagini ale polilor nordic şi sudic ai Pământului, ceea ce este o premieră în istoria spaţială pentru un zbor privat pilotat de astronauţi neprofesionişti. Până acum, cu excepţia misiunilor lunare Apollo, polii Pământului nu fuseseră văzuţi de astronauţi, inclusiv de cei aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Imagini care arată Antarctica la o altitudine de 460 km au fost difuzate de comandantul zborului, Chun Wang.

Patru profiluri atipice de astronauţi neprofesionişti au fost selectate pentru a efectua această misiune. Comandantul misiunii, Chun Wang, un antreprenor care a făcut avere din criptomonede şi care a finanţat misiunea, a fost însoţit de un cineast norvegian, Jannicke Mikkelsen, de un australian care a explorat polii ca ghid, Eric Philips, şi de o cercetătoare germană în robotică, Rabea Rogge.

Înainte de această misiune, echipajul s-a antrenat timp de opt luni, inclusiv iarna, în Alaska. La întoarcerea pe Pământ, echipajul a fost însărcinat cu un ultim experiment: încercarea de a ieşi din capsulă fără sprijin medical, ca parte a unui studiu pentru a determina sarcinile simple care pot fi efectuate după un zbor în spaţiu. Experimentul nu a fost un succes total, deoarece doi dintre cei patru astronauţi a trebuit să fie ajutaţi să iasă din capsulă după patru zile petrecute în spaţiu.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button