Ministrul Emil Hurezeanu, apel la o strategie europeană pentru Marea Neagră pe fondul tensiunilor cu Rusia
Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, prezent la Forumul Diplomatic de la Antalya, a evidenţiat rolul Mării Negre pentru asigurarea securităţii Euro-Atlantice şi a pledat pentru o abordare strategică a Uniunii Europene în zonă.
În cadrul forumului, desfăşurat în perioada 11-12 aprilie, oficialul român a susţinut o intervenţie, în calitate de keynote speaker, alături de omologul din Bulgaria, Georg Georgiev şi de ministrul adjunct de externe turc, Zeki Levent Gumrukcu, informează Ministerul Afacerilor Externe.
În cadrul sesiunii „Securitatea Mării Negre din perspectiva statelor riverane aliate”, Hurezeanu a evidenţiat că regiunea Mării Negre capătă „o relevanţă strategică sporită datorită rolului cheie pe care îl are pentru asigurarea securităţii Euro-Atlantice, cât şi pentru securitatea energetică a Europei şi securitatea alimentară” la nivel global.
„A mai pledat pentru o abordare strategică a Uniunii Europene la Marea Neagră, cu accent pe securitate şi conectivitate. Oficialul român a arătat importanţa unei perspective cuprinzătoare asupra securităţii, care să includă securitatea economică, protecţia infrastructurii critice şi combaterea ameninţărilor hibride. Totodată, conectivitatea ar trebui valorificată ca un factor de interes comun pentru partenerii din regiune şi ca un facilitator pentru apropierea partenerilor noştri precum Ucraina şi Republica Moldova de Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul MAE.
Ministrul a subliniat importanţa cooperării regionale, exemplificată prin crearea în 2024, la iniţiativa României, Bulgariei şi Turciei, a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră. Ministrul şi-a exprimat speranţa că acest model de cooperare va fi extins şi în alte domenii de interes comun.
Dialog diplomatic extins în marja forumului
În marja participării la eveniment, ministrul Hurezeanu a avut o serie de întrevederi bilaterale. În cadrul întrevederii cu ministrul britanic pentru Europa, Stephen Doughty, oficialul român a salutat „nivelul excelent” al dialogului bilateral şi a reiterat faptul că Regatul Unit reprezintă „un aliat cheie” în procesul de consolidare a Flancului Estic.
„A fost, totodată, evidenţiată contribuţia esenţială a comunităţii româneşti din Regatul Unit la soliditatea relaţiei bilaterale. Discuţia a oferit şi prilejul unui schimb de opinii asupra aşteptărilor în raport cu Summitul UE-UK, care va avea loc la 19 mai 2025”, menţionează MAE.
În cadrul întrevederii cu omologul armean, Ararat Mirzoyan, oficialul român a punctat „evoluţiile pozitive” ale dialogului bilateral, subliniind deschiderea părţii române pentru aprofundarea cooperării în domenii precum comerţul, educaţia şi cultura. Totodată, Hureazeanu a reiterat sprijinul României pentru aprofundarea cooperării dintre Armenia şi UE.
În cadrul întrevederii cu ministrul afacerilor externe din Bosnia şi Herţegovina, Elmedin Konakovic, oficialul român a salutat proiectele antamate recent, pentru diversificarea cooperării economice şi sectoriale, şi a încurajat „continuarea reformelor” pro-europene.
„Totodată, ministrul afacerilor externe român a transmis sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi ordinea constituţională a Bosniei şi Herţegovinei şi, în context mai larg, pentru securitatea Balcanilor de Vest, evocând contribuţia semnificativă a României la Operaţia EUFOR Althea din Bosnia şi Herţegovina, a cărei comandă este asigurată de România începând cu ianuarie 2025”, se menţionează în comunicat.
Emil Hurezeanu a avut şi o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale pentru Bosnia şi Herţegovina, Christian Schmidt. Discuţia a reliefat preocuparea comună în raport cu situaţia politică din BiH, ministrul român exprimând „îngrijorare faţă de retorică inflamatorie ce pune în pericol stabilitatea” ţării şi a regiunii. În context, ministrul Hurezeanu a exprimat aprecierea pentru activitatea Înaltului Reprezentant şi pentru eforturile depuse de acesta în vederea menţinerii funcţionalităţii instituţiilor din Bosnia şi Herţegovina şi a statului de drept.
În cadrul întrevederii cu Touhid Hossain, consilierul de politică externă al Republicii Populare Bangladesh, au fost punctate progresele înregistrate în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.