Știrile Zilei

Mii de oameni spun ‘NU’ politicii lor

Mii de oameni au participat sâmbătă, în Danemarca, la demonstraţii de susţinere a Groenlandei şi împotriva presiunii preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a prelua acest teritoriu autonom danez, informează EFE.

Aproape 2.000 de persoane s-au adunat în faţa clădirii ambasadei SUA la Copenhaga, iar aproximativ 1.000 au protestat în centrul oraşului Aarhus, al doilea ca mărime din Danemarca, pentru a-şi arăta solidaritatea cu Groenlanda. Henriette Berthelsen, o asistentă groenlandeză care locuieşte în Danemarca de zeci de ani, a explicat pentru EFE: „Groenlanda este sub o presiune disproporţionată din partea Statelor Unite. Întotdeauna a fost o ţară paşnică, nu am avut niciodată această gândire de criză, este ceva nou.” Berthelsen a adăugat că se simte „neputincioasă” în faţa ameninţărilor din partea SUA și consideră că o demonstraţie ca aceasta este modul ei de a-şi asuma „responsabilitatea” și de a arăta sprijinul pentru Groenlanda, conform Agerpres.

Vizita controversată a vicepreşedintelui SUA

Protestul a avut loc la o zi după vizita controversată a vicepreşedintelui SUA, JD Vance, la baza americană din Pituffik, situată în nord-vestul Groenlandei. Vizita a fost urmată de anularea unei călătorii a soţiei sale, Usha Vance, în capitalele Nuuk şi Sisimiut, unde aceasta urma să participe la o cursă de sănii cu câini. Anularea a venit după critici din partea guvernelor danez și groenlandez, care consideră că o astfel de vizită nu ar fi adecvată într-un moment în care Groenlanda nu avea un guvern stabil, din cauza alegerilor recente.

Henriette Berthelsen a comentat vizita vicepreședintelui, afirmând: „A fost un mod urât de a te comporta, pretinzând că vin ca turişti şi sosind cu avioane uriaşe Hercules, personal de securitate, maşini blindate… A fost o încercare de a înşela oamenii şi de a-i manipula. Nu este în regulă, nu ar trebui să acceptăm asta.” Berthelsen a adăugat că îi este „frică” de ceea ce s-ar putea întâmpla pe viitor, având în vedere presiunile externe asupra Groenlandei.

content-image

Mesaje în apărarea Groenlandei

În timpul protestului de la Copenhaga, mesajele de susţinere pentru Groenlanda, cum ar fi „Groenlanda aparţine groenlandezilor”, au fost foarte vizibile pe bannerele afişate. Printre persoanele care au ţinut discursuri s-au numărat fostul lider social-democrat Mogens Lykketoft și Pelle Dragsted, purtătorul de cuvânt al Alianţei Roşu-Verde. Aceştia au subliniat importanţa menţinerii independenţei Groenlandei faţă de orice presiune externă, inclusiv cea din partea SUA.

La sfârşitul vizitei sale la Pituffik, JD Vance a criticat Danemarca, afirmând că nu a făcut o „treabă bună” pe insulă şi că ar fi mai bine ca groenlandezii să facă parte din SUA. Vance a declarat: „Ceea ce credem că se va întâmpla este că groenlandezii vor alege să fie independenţi de Danemarca şi apoi vom avea conversaţii cu ei din acel punct. Cred că este prea prematur să vorbim despre ceva prea departe în viitor.”

Criticile lui Vance au fost respinse de oficialii danezi. Prim-ministrul Mette Frederiksen a calificat declaraţiile vicepreşedintelui american drept „nedrepte”, în timp ce ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, le-a descris ca fiind „nepotrivite” și a îndemnat SUA să „se privească în oglindă”. Aceste reacţii subliniază tensiunile dintre Danemarca și SUA pe tema relaţiilor cu Groenlanda.

Proteste la nivel global împotriva lui Elon Musk și a politicii SUA

Pe lângă protestele din Danemarca, sâmbătă au avut loc şi mobilizări în mai multe ţări. Grupuri de protestatari s-au adunat în faţa concesionarilor Tesla din Regatul Unit, cerând boicotarea companiei de maşini electrice a magnatului Elon Musk. Aceste demonstraţii au fost parte a unei „zile de acţiune globală” organizate sub denumirea „Tesla Takedown”, care vizează acţiunile controversate ale lui Musk în administraţia SUA.

La Londra, zeci de persoane s-au adunat în jurul clădirii Tesla din zona Park Royal, afişând pancarte cu mesaje precum „Tesla finanţează fasciştii”, „Musk distruge democraţia” și „Apasă pe claxon dacă îl urăşti pe Elon”. Campania cere oamenilor să nu mai cumpere maşini Tesla și să renunţe la acţiunile companiei pentru a pune presiune pe Musk, pe care îl acuză că foloseşte averea acumulată la Tesla pentru a influenţa negativ democraţiile din întreaga lume.

content-image

Proteste la Madrid împotriva administraţiei Trump

În paralel, sute de persoane au protestat sâmbătă la Madrid, în cadrul unui miting organizat de Partidul Democrat din SUA, denunţând politicile preşedintelui Donald Trump. Protestatarii au criticat atât politica lui Trump, cât şi pe colaboratorul său apropiat, Elon Musk, spunând că „nimeni nu l-a ales pe Musk” și că nu vor face niciun pas înapoi în apărarea libertăţilor.

Mitingul a avut loc paşnic la emblematicul loc Puerta del Sol din Madrid, unde protestatarii au fluturat steaguri americane și pancarte cu lozinci precum „Nimeni nu l-a ales pe Musk” și „Nu ne veţi reduce la tăcere”. Demostratorii au subliniat importanţa votului în protejarea democraţiei și au încurajat americanii din Spania să se înscrie pentru a vota împotriva reformei electorale promovate de Donald Trump.

Proteste similare au fost organizate și în alte oraşe spaniole, precum Barcelona, în semn de solidaritate cu mişcările din întreaga lume care denunţă impactul politicilor administraţiei Trump. Democrats Abroad, organizaţia care a convocat protestul, este activă în 45 de ţări din întreaga lume.

content-image




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button