Meteo

meteorologii au prelungit avertizările / Ploi torențiale, vânt și timp rece


Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit, vineri, valabilitatea avertizărilor până luni după-amiază şi anunţă instabilitate atmosferică, cantităţi de apă însemnate, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi răcire a vremii.

Potrivit ANM, în intervalul 14 martie, ora 10 – 17 martie, ora 18, sunt anunţate instabilitate atmosferică, cantităţi de apă însemnate, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi răcire a vremii, transmite News.ro.

Vineri şi sâmbătă, în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi la munte vor fi perioade cu averse, pe alocuri însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

”Îndeosebi în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, vor fi cantităţi de apă de 15…25 l/mp şi local de peste 40 l/mp. Izolat va cădea grindină”, anunţă ANM.

Potrivit meteorologilor, duminică şi luni, în cea mai mare parte a ţării vor fi precipitaţii local însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului.

”Treptat, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că la început la munte, apoi şi în nordul şi centrul ţării ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare”, a mai transmis sursa citată.

În intervalul, 14 martie, ora 10 – 14 martie, ora 20, în Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei, precum şi în Carpaţii Occidentali şi Meridionali, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h şi izolat de 70 km/h. Pentru zonele respective a fost emis cod galben.

”La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80…110 km/h”, mai anunţă meterologii.

Potrivit acestora, în intervalul 14 martie, ora 20 – 15 martie, ora 20, este cod galben în Banat şi Crişana, precum şi la munte.

”Vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h şi izolat de 70 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80…110 km/h”, arată meteorologii.

Vreme extrem de ciudată în țară

Mai multe avalanşe au fost observate în ultima perioadă în zona Bâlea din Munţii Făgăraş. Potrivit specialiştilor de la Avalanşe în Carpaţi, valurile de zăpadă sunt de dimensiuni mici şi medii.

”În urma încălzirii accentuate şi a ploilor din ultimele zile au fost semnalate multiple avalanşe de topire de dimensiuni mici şi câteva de dimensiuni medii”, informează, joi seară, organizaţia Avalanşe în Carpaţi, care monitorizează activitatea avalanşelor în munţii Carpaţi. Avalanşele au fost observate în zona Bâlea, munţii Făgăraş. Potrivit sursei citate, la altitudini mai mici de 1.700 de metri stratul de zăpadă este discontinuu.

DSU a avut numeroase misiuni în ultimele ore

Departamentul pentru situații de urgență:

„În ultimele 24 de ore, în urma avertizărilor meteorologice Cod Galben, Portocaliu și Roșu emise de Administrația Națională de Meteorologie, fenomenele meteo extreme au produs efecte în 44 de localități din 16 județe (AR, BH, BN, CL, CJ, CV, GR, IF, MM, MS, SM, SV, TR, TM, VS, VN) și în municipiul București.

Echipele de intervenție, alături de structurile și autoritățile responsabile, au acționat pentru înlăturarea efectelor produse de vremea severă, intervenind pentru degajarea elementelor de construcție de la 36 de imobile, precum și pentru îndepărtarea a 103 copaci și 14 stâlpi căzuți. În urma acestor evenimente, au fost avariate 52 de autoturisme și 2 operatori economici.

Pentru informarea și protejarea populației, au fost transmise 10 mesaje de avertizare, dintre care 8 mesaje RO-ALERT și 2 mesaje tip CRAWL prin intermediul TVR.

Din păcate, fenomenele meteorologice severe au avut și consecințe asupra vieții și sănătății populației. În localitatea Năruja, județul Vrancea, o persoană de sex masculin, în vârstă de 79 de ani, a fost surprinsă de prăbușirea unui copac. În ciuda eforturilor echipajelor medicale, victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul.

În municipiul București, două persoane (femei de 66 și 45 de ani) au fost rănite de căderea unor copaci; una dintre victime a fost transportată la spital, în timp ce cealaltă s-a deplasat la o unitate medicală cu mijloace proprii. De asemenea, în localitatea Cernica, județul Ilfov, un bărbat de 38 de ani a fost surprins de căderea unor elemente de construcție, fiind transportat la spital conștient, cu multiple traumatisme și leziuni.

Recomandăm populației să urmărească în permanență mesajele de informare transmise prin canalele oficiale și să respecte indicațiile privind măsurile de autoprotecție. Totodată, se recomandă evitarea deplasărilor în timpul fenomenelor severe, parcarea autoturismelor în zone sigure, departe de copaci sau structuri instabile, și atenție sporită la posibilele pericole generate de rafalele de vânt și căderile de obiecte”, a transmis DSU.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button