Marele Premiu al Figra a fost câştigat de Solene Chalvron-Fioriti pentru ‘Afghanes’
Marele Premiu al Figra, festivalul pentru documentarele de actualitate, a fost câştigat sâmbătă de Solene Chalvron-Fioriti pentru „Afghanes”, un film documentar care le oferă cuvântul femeilor afgane din patru generaţii, transmite duminică AFP, citat de Agerpres/
Peste 70 de filme au făcut parte din programul celei de-a 31-a ediţii a Figra, care s-a desfăşurat de marţi până duminică la Douai (nordul Franţei).
Fostă corespondentă în Afganistan pentru presa scrisă şi de televiziune, Solene Chalvron-Fioriti a câştigat principalul premiu al festivalului la categoria de peste 40 de minute cu o serie de poveşti care prezintă istoria Afganistanului într-un mod feminin.
Juriul acestei categorii a fost prezidat de jurnalistul Patrick de Saint-Exupéry, laureatul de anul trecut alături de Pedro Brito da Fonseca al premiului special al juriului pentru „Sous la loi des talibans”‘, documentar consacrat revenirii la putere în Afganistan a regimului conservator taliban în august 2021.
Într-o selecţie care a inclus mai multe filme care tratează probleme de mediu, premiul special al juriului i-a revenit lui Clarisse Feletin pentru „La guerre des arbres”. Pentru acest documentar, ea l-a urmărit timp de cinci luni pe activistul de mediu Thomas Brail, care în 2023 s-a suspendat de mai mulţi copaci în diferite lupte ecologice, în special împotriva proiectului autostrăzii A69 între Toulouse şi Castres (sud-vest).
Premiul Scam pentru investigaţie a revenit documentarului „Victimes de l’église, l’impossible réparation”, de Julie Lotz, iar premiul pentru drepturile omului a fost atribuit documentarului „Vos visages sont a nous”, de Jessica Le Masurier şi Roméo Langlois.
Documentarul „Russie, un peuple qui marche au pas”, de Kesnia Bolchakova şi Veronika Dorman, a câştigat menţiunea specială a juriului şi premiul pentru tineret.
Premiul publicului a fost atribuit documentarului „Crimes de guerre en Ukraine, la justice en marche”, de Elizabeth Drévillon.
Juriul categoriei sub 40 de minute a oferit Marele Premiu documentarului „Sénégal: l’exode des pęcheurs”, de Fabien Fougere, care descrie situaţia pescarilor aruncaţi în ghearele sărăciei de concurenţa traulelor industriale.
Premiul Terre(s) d’Histoire, în parteneriat cu Institutul naţional al audiovizualului, a fost atribuit unui alt documentar despre Afganistan, „Une Française a Kaboul, l’aventure d’une vie”, de Charlotte Erlih şi Marie-Pierre Camus.