Știrile Zilei

Marcel Ciolacu face primul anunț după ce George Simion a cerut ca România să nu mai dea bani Republicii Moldova


România va rămâne în continuare cel mai puternic susținător al Republicii Moldova, este mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea cu reprezentanții raioanelor și ai Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, desfășurată luni, la Palatul Victoria.

„În calitate de prim-ministru vă spun cu toată convingerea că Guvernul României va continua să susțină Republica Moldova pe toate palierele. Vom merge mai departe cu derularea Acordului în valoare de 100 de milioane de euro dintre guvernele statelor noastre, prin care finanțăm proiecte concrete și cu impact pentru cetățeni. Sprijinim obiectivul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru că aceasta este calea sigură să fie îmbunătățită calitatea vieții oamenilor. Lucrăm în continuare la proiectele noastre comune de dezvoltare a infrastructurii de transport, energetice și la susținerea investițiilor, inclusiv prin conectarea mediului de afaceri din România și Republica Moldova, pentru că mobilitatea este un factor determinant de susținere a competitivității economice”, a declarat Marcel Ciolacu.

Reprezentanții Guvernului român și cei ai raioanelor din Republica Moldova au discutat despre portofoliul proiectelor comune

Potrivit unui comunicat al Guvernului, un exemplu în acest sens este începerea lucrărilor de construcție a Podului de la Ungheni, peste râul Prut, care face parte din Autostrada A8, în data de 26 aprilie. De asemenea, un alt proiect de infrastructură major, care va contribui la creșterea conectivității cu Republica Moldova, este Autostrada A 7.

O altă temă de interes discutată a fost extinderea modului de control coordonat care există la punctul de trecere a frontierei de stat Albița-Leușeni și la alte puncte comune de trecere a frontierei de stat.

George Simion a cerut ca România să nu mai dea bani Republicii Moldova

Președintele AUR și candidat la Președinție susține că România nu ar mai trebui să finanțeze Republica Moldova și acuză faptul că în prezent „sponsorizăm separatism și atitudini anti-românești”.

Simion a spus, luni, la Europa FM, că vine cu o altă viziune în privința Republicii Moldova, a cărei situație o cunoaște „foarte bine”.

„Pe pământul nostru, în cetățile noastre, la Tighina, la Soroca, au venit rușii, sovieticii. Hai să spun așa… au venit sovietici și ne-au luat pământ și frați. Ni i-au expulzat pe unii în Siberia, pe alții au întors împotriva noastră. De exemplu, la Bălți și în Găgăuzia aveam o populație foarte pro-românească care a fost deznaționalizată. Au inventat după aceea, au făcut o republică sovietică, s-a trecut la perioada de independență când Ion Iliescu a fost laș și nu a făcut pasul care era firesc de făcut după podurile de flori, când trebuia să ne unim. Am pierdut o șansă istorică și de atunci încoace noi avem acest stigmat că noi trebuie să finanțăm Republica Moldova”, a spus Simion.

Președintele AUR spune că vede cum din România, de fapt, „sponsorizăm separatism și atitudini anti-românești”

„Pentru că am tot avut diferiți președinți acolo care au avut atitudini dușmănoase la adresa României. Vladimir Voronin, Igor Dodon. Hai, frații noștri români, să ne trimită bani, să ne trimită bani. Dar de ce să vă trimită bani vouă, ca stat, care de multe ori ați avut atitudini anti-românești și să nu lucreze direct cu școlile românești de acolo, care sunt unioniste, cu cetățenii, cu autoritățile locale”, susține Simion.

Simion a menționat că e lăudabil că se dă gaz și se renovează școli în Republica Moldova, dar că acest sprijin ar trebui condiționat.

„De exemplu, ce aș face eu? Aș lua pachetele majoritare de la poșta Moldovei, de la MulGaz, pentru a ne asigura – așa fac și partenerii noștri occidentali cu noi, iau niște garanții că lucrurile nu deviază în România. Și în Republica Moldova au deviat. A existat o propunere cu Fondul Moldova, la un moment dat, lansată de Dan Dungaciu și actualul meu coleg Petrișor Peiu și de Fundația Universitară a Mării Negre. Cred că trebuie să oprim această politică păguboasă pe care o avem cu ceea ce ar trebui să însemne al doilea stat românesc”, a explicat George Simion.

Simion a mai spus că nu este păgubos ca România să investească pentru limba română în Rep. Moldova și afirmă că tocmai de aceea el susține că ar trebui să fie sprijinite direct instituții de cultură, ar trebui să fie sprijiniți oamenii care iubesc România, „și nu pe niște birocrați care odată ce se văd ministri, prim-ministri, președinți, devin ostil României”.

Întrebat ce ar lua la schimb pentru ajutorul acordat, Simion a spus că ar lua „pachete majoritare la companiile din Republica Moldova”: „Mai există. Vă dau o listă. În felul acesta ai o garanție că cel puțin ești tratat corect și nu ți se râde în față când contribuabilii români, care nici ei n-au școli, n-au spitale, contribuie direct ca tu să exiști în continuare ca stat”.

Întrebat dacă, în calitate de candidat la Președinția României, cere și votul cetățenilor români din Moldova, Simion a spus că el cere votul tuturor cetățenilor români „de pretutindeni, și de la Vaslui, și de la Chişinău, și de la Cernăuți, și din Paris, Londra și așa mai departe”.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button