Mai multe echipe feminine decât masculine în turneul de fotbal
Numărul echipelor feminine de fotbal de la Jocurile Olimpice îl va depăşi pentru prima dată pe cel al echipelor masculine la ediţia din 2028, a anunţat miercuri Comitetul Internaţional Olimpic, la propunerea FIFA, scrie news.ro.
„Am avut în mod tradiţional 16 echipe masculine şi 12 echipe feminine la Jocurile Olimpice. Acest lucru va fi inversat” în California, a explicat Kit McConnell, directorul sportiv al CIO.
Anunţul nu este o surpriză, întrucât organismul olimpic a validat miercuri o propunere dezvăluită săptămâna trecută de preşedintele FIFA, Gianni Infantino, care a lăudat-o ca fiind „un semnal puternic” pentru dezvoltarea fotbalului feminin.
„Am asistat la o creştere incredibilă a participării femeilor la sporturile de echipă, precum şi a popularităţii şi vizibilităţii sporturilor de echipă feminine. Fotbalul feminin este un lider absolut în această privinţă”, a adăugat Kit McConnell.
Acesta a subliniat că cele două turnee de fotbal de la Jocurile de la Paris au fost „un succes uriaş în ceea ce priveşte vânzarea de bilete, audienţele televizate şi acoperirea mediatică în întreaga lume”.
Peste 11.000 de sportivi în total
Turneul olimpic feminin se poate lăuda, de asemenea, cu atragerea majorităţii vedetelor fotbalului, spre deosebire de competiţia masculină, care are loc în afara sloturilor obligatorii de eliberare internaţională stabilite de FIFA. În total, a explicat Kit McConnell, la Jocurile Olimpice din 2028 vor concura 10 500 de sportivi în cele 31 de sporturi olimpice de bază – cota obişnuită – precum şi 698 de calificări suplimentare în cele cinci discipline suplimentare: baseball/softball, cricket, flag football, lacrosse şi squash.
În detaliu, înotul îşi va extinde probele de sprint prin introducerea probei de 50 m fluture, bras şi spate, pe lângă tradiţionala probă de 50 m liber, iar atletismul va avea o probă mixtă de 4×100 m – alături de alte probe mixte la tir cu arcul, golf, gimnastică, canotaj maritim şi tenis de masă.
Escalada, care a fost introdusă la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo şi confirmată la Paris, continuă, de asemenea, să se dezvolte: boulderingul şi dificultatea vor fi acum disputate separat, mai degrabă decât ca o probă combinată.