Stiri TV

‘Mă aștept ca, la 1 ianuarie 2025, să existe infrastructură în toată țara’


România este obligată să recicleze hainele vechi, din 2025. Românii vor fi obligați să colecteze hainele vechi și chiar să plătească o ecotaxă! Multe persoane aruncă haine vechi și textile neutilizabile la groapa de gunoi, iar acest fapt crește poluarea. Astfel, România va implementa o ecotaxă pentru reciclarea textilelor. Această măsură va obliga populația să colecteze separat hainele și textilele. Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

„Știm că trebuie să ne conformăm de acum patru ani. Și mă aștept ca, la 1 ianuarie 2025, în toate municipiile, orașele și comunele din România să existe o astfel de infrastructură.”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, potrivit Antena3 CNN.

Acest fapt va ajuta autoritățile să monitorizeze mai bine ce se va întâmpla cu aceste textile odată ce vor fi colectate. Asta în condiţiile în care în acest moment datele referitoare la reciclare ne vin doar de la nivel european şi arată o situaţie dezastruoasă.

„Conform ultimului raport al Agenției Europene pentru Mediu, 99% din toate textilele prezente în casele oamenilor ajung să fie aruncate la groapa de gunoi sau incinerate.”, spune Mădălina Corciu, reprezentant Organizația Humana People to People.

În general, românii spun că folosesc aceleaşi hainele în jur de doi ani. Puţini dintre ei le donează pe cele care sunt încă în stare bună. Restul sunt transformate în deşeuri poluante.

Uniunea Europeană are însă în plan o serie de măsuri ce vor trebui implementate obligatoriu de fiecare țară membru. Una dintre acestea, eco-taxe pentru materiale textile, va intra în vigoare chiar la 1 ianuarie 2025.

„Hainele second-hand reprezintă una din cele mai importante metode de a limita supraconsumul și poluarea mediului. De aceea este important ca aceste ecotaxe să țină cont de importanța reutilizării într-un sistem de economie circulară adică să nu ducă la creșterea prețurilor pentru hainele second-hand.”, a mai subliniat reprezentantul Organizației Humana People to People.

Totuşi, pentru a da hainelor o nouă viață, oamenii au nevoie de un sistem de colectare eficient și la îndemână. Ceea ce, deocamdată, în România nu există la nivelul întregii ţări.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button